Hoe kan ik het zuurstof in mijn bloed meten?
zuurstof-in-bloed-meten

Hoe kan ik het zuurstof in mijn bloed meten?

Een mens kan niet leven zonder zuurstof. Je neemt zuurstof op door in en uit de ademen. Het kan echter voorkomen dat jouw lichaam minder zuurstof in je bloed opneemt dan dat het nodig heeft. Lees daarom in dit artikel hoe je kunt meten wat de zuurstofwaarde van jouw lichaam is, wat de uitslag betekent en op welke manier je al dan niet in actie moet komen.

Wat is zuurstofsaturatie?

Zuurstofsaturatie is een ander woord voor het gehalte zuurstof in jouw bloed. Dit gehalte wordt uitgedrukt in een percentage. Een gezond percentage zegt iets over het functioneren van jouw longen en over de verzadiging van jouw bloed met zuurstof. Het kan gebeuren dat dit gehalte te laag is, dan heb je een zuurstoftekort. Bij corona was dit in eerste instantie een veelvoorkomend symptoom van verminderde longfunctie. In dit artikel lees je hoe je het zuurstofgehalte in jouw bloed kunt meten. 

Zuurstofgehalte meten 

Er zijn twee verschillende manieren waarop je het zuurstofgehalte in jouw bloed kunt meten. Een daarvan is door naar de dokter of het ziekenhuis te gaan en door een arts een bloedgasonderzoek te laten uitvoeren. De arts zal dan bloed afnemen uit jouw slagader en meten wat het zuurstofgehalte is. Een andere manier is door je eigen zuurstofwaarde te meten met behulp van een saturatiemeter. 

Saturatiemeter

Een saturatiemeter is een klein apparaatje waarmee jij je zuurstofwaarde in je bloed kunt meten. De test is erg eenvoudig. Je hoeft het apparaatje maar een paar seconden om je wijsvinger te klemmen en hij toont het percentage zuurstof in jouw bloed. Er bestaan naast saturatiemeters voor volwassenen ook meters voor kleine kinderen en baby’s. Wanneer het meten bij de vinger lastig is, kun je de zuurstifwaarde ook meten via je oor of teen (check de gebruiksaanwijzing). Een saturatiemeter laat niet alleen het percentage zuurstof in je bloed zien, maar meet ook je hartslag.

Voordelen
Je doet de test zelf
De meting duurt kort
Je hebt de uitslag snel
De meting is pijnloos
Je kunt de test overal en altijd uitvoeren

Nadelen
Je moet een saturatiemeter hebben
Minder nauwkeurig dan bloedgasonderzoek
Kan worden beïnvloed door factoren zoals beweging, vuiligheid en nagellak/kunstnagels. 

Bloedgasonderzoek

Bloedgasonderzoek is het onderzoek naar de waarde van het zuurstof dat wordt uitgevoerd door een arts. Hierbij neemt hij of zij bloed af. Vanuit dit bloedmonster meet de arts je zuurstofwaarde. De waarden die uit de test komen laten zien in hoeverre de longen zuurstof toevoegen aan het bloed en kooldioxide uit het bloed verwijderen. Voor deze test wordt altijd bloed uit een slagader gebruikt, meestal die in de pols. Die plek is ideaal omdat de slagaders uit het lichaam het zuurstofrijke bloed vanuit de longen naar de rest van je organen brengen. ‘Gewone’ aders transporteren alleen zuurstofarm bloed. Dit maakt het testen hieruit nutteloos. 

Voordelen
Deze meting is enorm nauwkeurig
Deze test is veilig en verantwoordelijk

Nadelen
Er wordt bloed afgenomen
Je moet naar de dokter of het ziekenhuis voor deze test

Wat moet ik doen met de resultaten van mijn meting?

De maximale waarde van zuurstof in jouw bloed is 100 procent. Je hebt een gezonde hoeveelheid zuurstof in jouw bloed wanneer jouw waarde tussen de 95 en 100 procent ligt. Ligt de waarde lager (tussen de 90 en 95 procent), dan spreken we over een verlaagde zuurstofwaarde. Wanneer dit percentage onder de 90 procent zakt, noemen we dit een zuurstoftekort in het bloed. 

Meting toont té hoge waarden

Een te hoge waarde bestaat niet. De maximale waarde die kan worden gemeten is 100 procent. Aangezien de waarde wordt uitgedrukt in procenten, is het niet mogelijk dat dit getal hoger is dan 100. Wanneer je een zuurstofwaarde hebt van 100 procent betekent dit dat 100 procent van de bloedcellen in jouw lichaam die zuurstof bij zich kunnen dragen dat ook daadwerkelijk doen. Daarnaast zegt het iets over het functioneren van jouw longen. Heb jij een hoge zuurstofwaarde, dan betekent dit dat jouw longen goed functioneren. Of in ieder geval beter dan bij een lage(re) waarde. 

Meting toont té lage waarden

We spreken over een verlaagde waarde bij een percentage dat lager is dan 95 procent. Maar ligt het percentage tussen de 90 en 94 procent, dan is er nog geen reden om je druk te maken. Een percentage onder de 90 procent toont een tekort aan zuurstof aan in het bloed. Krijg je deze uitslag? Neem dan contact op met je huisarts of behandelend specialist.

Veelgestelde vragen

Hoe herken je zuurstoftekort?

Een van deze manieren is bijvoorbeeld een versnelde hartslag. Wanneer de saturatiewaarde in jouw bloed laag is, moet jouw lichaam harder werken om het goed te laten functioneren. Dit is de reden waarom jouw hart op zo’n moment sneller klopt dan normaal. Andere symptomen zijn vermoeidheid, een onrustig gevoel, je zwak voelen of flauwvallen en misselijkheid en/of braken. 

Verschillen de zuurstofwaarde per persoon?

Bij gezonde mensen wijken de percentages niet (veel) van elkaar af. Ook is het percentage niet leeftijdsgebonden. Ouderen hebben wel vaker een lagere waarde aan zuurstof in hun bloed dan jongeren. Dit is echter natuurlijk en geen reden voor zorgen. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met jouw huisarts. 

Hoe kan ik zuurstoftekort tegengaan?

Een simpele manier om zuurstoftekort tegen te gaan is door beter te ademen. Daar zijn verschillende technieken voor waarmee bijvoorbeeld fysiotherapeuten je kunnen helpen.  Ook voldoende slaap en het nemen van voldoende rust in het dagelijks leven bevordert het zuurstofgehalte. Daarnaast is het aangeraden om op een dagelijkse basis voldoende te bewegen.

Dokter Fit