De Top 10 Body Pillows Voor Zwangerschap Of Tegen Pijn
body pillow featured image

De Top 10 Body Pillows Voor Zwangerschap Of Tegen Pijn

Een body pillow is een groot lichaamskussen waar je mee slaapt, bijvoorbeeld voor extra comfort en ondersteuning tijdens je zwangerschap of om pijnklachten te voorkomen of verminderen. Er zijn I- en J-vormige kussens die ideaal zijn voor zijslapers, terwijl U- en C-vormige kussens het beste zijn bij een zwangerschap.

Zelf gebruik ik een body pillow om heupklachten te voorkomen en in een betere houding te slapen. Sinds ik een lichaamskussen gebruik, slaap ik dieper en word ik uitgerust wakker. In deze top 10 zet ik de beste modellen voor verschillende situaties op een rij. Lees alle voor- en nadelen per model van deze door gezondheidsexperts geteste body kussens.

Beste body pillow overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
beste-algemene-lichaamskussen Beste algemene keuze Check Prijs
beste-u-vorm-lichaamskussen Beste u-vorm Check Prijs
beste-c-vorm-lichaamskussen Beste c-vorm Check Prijs
beste-j-vorm-lichaamskussen Beste j-vorm Check Prijs
beste-aanpasbare-lichaamskussen Beste aanpasbare keuze Check Prijs
beste-katoenen-lichaamskussen Beste katoenen keuze Check Prijs
beste-fleece-lichaamskussen Beste fleece body pillow Check Prijs
mooiste-design-lichaamskussen Mooiste design Check Prijs
meest-compacte-body-pillow Meest compacte keuze Check Prijs
beste-goedkope-lichaamskussen Beste goedkope keuze Check Prijs

De 10 beste body kussens onderzocht

Beste Algemene Keuze

Litollo Lichaamskussen XXL Met Extra Hoes

4.4

Dit comfortabele en extra grote lichaamskussen van Litollo wordt geleverd met een gratis extra fleece hoes.

Het kussen heeft een vulling van polyester, waardoor we geen last hadden van vervelende en verschuivende bolletjes. We vonden het ideaal dat er een extra fleece hoes meegeleverd werd. Deze voelde heerlijk zacht aan en bood extra warmte voor in de winter. De vulling is iets minder stevig dan bij concurrerende modellen.

Voor zijslapers biedt dit ergonomische zwangerschapskussen ondersteuning voor de rug, nek, knieën en het hoofd. De U-vorm is ideaal als je regelmatig van zij wilt wisselen, omdat je het kussen niet hoeft te verplaatsen. We merkten dat we met het kussen minder draaiden in onze slaap. Let erop dat het kussen erg groot is (140 x 80 centimeter), waardoor het lastig is als je met een partner in bed slaapt.

De hoes is afritsbaar en je wast deze op 30 graden. We vonden het ideaal dat er al een gratis tweede hoes meegeleverd werd, zodat we konden wisselen als één hoes in de wasmachine zat. Het kussen en de hoes zijn geurloos, wat prettig is tijdens een zwangerschap.

We raden dit hoogwaardige lichaamskussen van Litollo aan als je lichaamsondersteuning op alle vlakken wilt. Voor een kleiner bed kies je beter voor een J-vormige of kleinere body pillow.

Voordelen:
 • Inclusief een extra afneembare hoes van fleece
 • Alle materialen zijn geurloos (prettig tijdens zwangerschap)
 • U-vorm maakt wisselen van zij soepel en probleemloos
 • Vorm voorkomt dat je in je slaap veel draait
Nadelen:
 • Vulling aan de slappe kant
 • Groot als je het bed deelt met een partner
 • Prijzig
Check Prijs op Bol.com
Beste U-Vorm

Ella Lichaamskussen XXL

4.7

Dit XXL lichaamskussen van Ella is zo ontworpen dat je een comfortabele en goede houding aanneemt voor optimale nachtrust.

Het U-vormige kussen heeft een vulling van milieuvriendelijk polyester en een hoes van natuurlijk katoen. We vonden de hoes comfortabel aanvoelen en vonden deze, vergeleken met fleece hoezen, ideaal voor de zomer. We merkten dat we het kussen regelmatig op moesten schudden om de vulling gelijkmatig verdeeld te houden. Deze verschuift een beetje, maar dat is makkelijk op te lossen.

Het ergonomische ontwerp zorgt ervoor dat je extra comfort ervaart tijdens je zwangerschap. We vonden het handig dat we het kussen na de geboorte van ons kleintje ook als voedingskussen konden gebruiken. We vonden het kussen comfortabel en merkten dat het steviger lag dan voorgaande modellen.

De hoes van het kussen is afneembaar en kan gewassen worden, wat zeker tijdens het voeden ideaal is. De rits was soepel en het handige beschermzakje zorgde ervoor dat we hier tijdens het slapen geen last van hadden. Er zijn losse hoezen van Ella te koop.

We raden dit lichaamskussen aan voor een comfortabele nachtrust tijdens de zwangerschap en voor het voeden na de geboorte.

Voordelen:
 • Verbeterde stevigheid ten opzichte van eerdere modellen
 • Hoogwaardig met dubbel gestikte naden
 • Soepele rits met handig beschermzakje
 • Katoenen hoes is ademend en ideaal voor zomer
Nadelen:
 • Regelmatig opschudden nodig
 • Minder vulling in middenstuk
Check Prijs op Bol.com
Beste C-Vorm

Ella Zwangerschapskussen XXL

4.6

Dit C-vormige zwangerschapskussen van Ella zorgt voor goede ondersteuning van je nek en hoofd, en kan tegelijkertijd tussen je knieën gebruikt worden.

Het C-vormige kussen heeft een vulling van milieuvriendelijk polyester en een hoes van natuurlijk katoen. We vonden deze hoes comfortabel, zeker op warme dagen is een ademende stof prettig. Een nadeel was dat we het kussen regelmatig moesten opschudden om de vulling gelijkmatig verdeeld te houden. Zo niet, bood het kussen minder ondersteuning rondom onze knieën.

Het lichaamskussen heeft een ergonomisch ontwerp en biedt zowel comfort als stevigheid. Eerdere versies van het Ella-kussen waren minder stevig, maar dat is bij dit kussen niet langer het geval. 

Een pluspunt is de afneembare hoes die op 30 graden gewassen kan worden. Je schaft extra hoezen los aan, wat zeker tijdens het voeden handig is. We vonden het afritsen van de hoes makkelijk en hadden geen last van de rits tijdens het slapen dankzij het handige beschermzakje.

We raden dit C-vormige body kussen van Ella aan ter ondersteuning van je nek, hoofd en knieën. Voor betere ondersteuning van de rug kies je voor het U-vormige model.

Voordelen:
 • Verbeterde stevigheid ten opzichte van eerdere modellen
 • Optimale ondersteuning voor nek, hoofd en knieën
 • Ademende en afritsbare hoes van katoen
 • Dubbel gestikte randen
Nadelen:
 • Regelmatig opschudden nodig
 • Minder ondersteuning voor de rug dan U-vormig kussen
Check Prijs op Bol.com
Beste J-Vorm

Litollo Zijslaapkussen J-Vorm

4.3

Dit lichaamskussen van Litollo is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een J-vormig lichaamskussen.

De vulling is gemaakt van polyester en het kussen heeft een katoenen hoes. Het kussen bleef de hele nacht fris dankzij het ademende materiaal. De ondersteuning die het kussen bood, vonden we goed. Als je ook ondersteuning aan de rugkant wilt, kies je beter voor een U-vormig kussen.

De J-vorm van het kussen is niet alleen geschikt voor zwangere vrouwen, maar ook voor personen met heup- of rugklachten. Het ergonomische ontwerp vermindert pijn en zorgt voor een comfortabele nachtrust. Daarnaast helpt het kussen om ervoor te zorgen dat je baby een goede positie inneemt in de baarmoeder. Zeker als je het bed deelt met een partner is een J-vormig kussen ideaal, omdat het iets minder ruimte in beslag neemt dan een U- of C-vormig exemplaar.

Je wast de afneembare hoes op 30 graden en kunt losse hoezen van Litollo aanschaffen, indien gewenst.

We raden dit J-vormige model van Litollo aan om rug- en heupklachten tegen te gaan, maar ook om extra comfort te ervaren tijdens de zwangerschap of het voeden van je baby.

Voordelen:
 • Prettig tijdens zwangerschap dankzij geurloze materialen
 • Ook voor heup- en rugklachten
 • Ideaal formaat als je het bed met een partner deelt
 • Helpt baby goede positie aan te nemen in baarmoeder
Nadelen:
 • Minder ondersteuning voor rug dan U- of C-vormig kussen
 • Minder comfortabel voor de nek
Check Prijs op Bol.com
Beste Aanpasbare Keuze

Strex Zwangerschapskussen XXL

4.4

Dit zwangerschapskussen van Strex is een XXL-keuze die je geheel kunt aanpassen aan je behoeften.

Het kussen is gevuld met katoen, heeft een ademende binnenhoes en een fluwelen hoes aan de buitenkant. De hoes voelde heerlijk zacht aan en zorgde voor extra comfort. In de zomermaanden vonden we dit wat warm. Het grootste pluspunt van dit model vonden we dat het kussen aanpasbaar is. We konden zoveel vulling verwijderen of toevoegen als we wilden om de juiste stevigheid te creëren.

Het lichaamskussen is U-vormig en zorgt ervoor dat je lichaam aan twee zijden ondersteund wordt. Daarnaast draai je probleemloos van de ene naar de andere zij zonder het kussen te hoeven verplaatsen. Het kussen heeft een stevige, dubbele rits.

Een nadeel van dit model is dat je geen extra hoes kunt bijbestellen. Hierdoor heb je maar één passende hoes en dat is lastig als je deze wilt wassen en drogen (kan niet in droger). Tijdens de zwangerschap is dit oké, maar tijdens het voeden is dit onhandig en moet je de hoes vaker wassen.

We raden dit kussen van Strex aan als je op zoek bent naar een aanpasbaar model voor tijdens je zwangerschap. Tijdens het voeden kies je beter voor een model waar extra hoezen voor beschikbaar zijn.

Voordelen:
 • Vulling verwijderen of toevoegen om hardheid aan te passen
 • Tijdens het omdraaien hoef je het kussen niet te verplaatsen
 • Fluwelen buitenkant voelt zacht en hoogwaardig aan
 • Stevige, dubbele rits
Nadelen:
 • Vrij groot als je het bed met een partner deelt
 • Er zijn geen extra hoezen los verkrijgbaar
 • Fleece hoes vrij warm in zomer
Check Prijs op Bol.com
Beste Katoenen Keuze

Ella Zwangerschapskussen J-Vorm

4.3

Dit J-vormige lichaamskussen van Ella is een comfortabele keuze met een hoogwaardige katoenen hoes.

Het kussen is gevuld met milieuvriendelijk polyester en wordt geleverd met een hoes van natuurlijk katoen. Het lus-patroon zorgt ervoor dat de hoes elastisch is en perfect om het kussen past. We vonden de katoenen stof ideaal, zeker op warme zomerdagen, vanwege het ademend vermogen. Tijdens onze test bleek dat we het kussen regelmatig op moesten schudden om de vulling gelijkmatig verdeeld te houden.

Vergeleken met een U-vormig of C-vormig kussen biedt een J-vormig kussen iets minder ondersteuning, maar daar staat meer bewegingsvrijheid tegenover. Het kussen heeft een stevigere vulling dan eerdere varianten, waardoor je zowel tijdens de zwangerschap als het voeden comfort ervaart.

We konden de katoenen hoes op 30 graden wassen, wat zeker tijdens het voeden ideaal was. We raden je aan om losse hoezen bij te bestellen als je het kussen tijdens het voeden wilt gebruiken. Afritsen doe je snel dankzij het soepele systeem en je hebt geen last van de ritssluiting dankzij het handige beschermzakje.

We raden dit J-vormige zwangerschapskussen met katoenen hoes van Ella aan als je op zoek bent naar een goede mix van ondersteuning en bewegingsvrijheid.

Voordelen:
 • Steviger vergeleken met vorige versies
 • Meer bewegingsvrijheid dan bij C- of U-vormige kussens
 • Ondersteuning voor nek, hoofd en knieën
 • Afritsbare hoes kan op 30 graden gewassen worden
 • Hoogwaardig met dubbel gestikte randen
Nadelen:
 • Regelmatig opschudden nodig
 • Minder ondersteuning dan bij C- en U-vormige kussens
Check Prijs op Bol.com
Beste Fleece Keuze

Litollo Lichaamskussen C-Vorm

4.4

Dit C-vormige lichaamskussen van Litollo heeft een comfortabele fleece-hoes, die zeker tijdens de koudere maanden aangenaam is.

De vulling is gemaakt van polyester en heeft een gemiddelde stevigheid. We merkten dat de vulling af en toe wat verschoof, waardoor het kussen op bepaalde plekken slapper aanvoelde. De hoes van fleece is heerlijk zacht en ideaal voor tijdens de wintermaanden.

Het ergonomische ontwerp zorgt ervoor dat je niet alleen ondersteund wordt rondom het hele lichaam, maar dat er ook voldoende ruimte is voor je buik tijdens de zwangerschap. We vonden het body kussen handig tijdens het slapen, maar ook om een betere zithouding aan te nemen. Let erop dat het kussen vrij veel ruimte in beslag neemt als je het bed deelt met een partner.

De fleece hoes rits je makkelijk van het kussen en deze kan op 30 graden gewassen worden. De hoezen zijn ook los verkrijgbaar bij Litollo, waardoor je altijd een extra bij de hand hebt, wat handig is tijdens het voeden.

We raden dit lichaamskussen van Litollo aan als je op zoek bent naar een comfortabel C-vormig model met een warme hoes.

Voordelen:
 • Rondom lichaamsondersteuning met voldoende ruimte voor zwangere buik
 • Ook voor een betere zithouding
 • Fleece is heerlijk warm tijdens de wintermaanden
 • Comfortabel materiaal voor baby tijdens het voeden
Nadelen:
 • Groot als je het bed deelt met een partner
 • Minder comfortabel voor de nek
Check Prijs op Bol.com
Mooiste Design

Litollo Voedingskussen XXL

4.4

Dit vrolijke en grote lichaamskussen van Litollo is een aantrekkelijke toevoeging aan je slaapkamer, zeker vergeleken met de veelal grijze modellen die verkrijgbaar zijn.

De vulling van polyester zorgt voor ondersteuning en de hoes is gemaakt van ademend katoen. Dit is ideaal tijdens warme zomernachten. We vonden de okergele kleur van het kussen tof en een leuke toevoeging in de slaapkamer. Je kunt dit model ook in lichtblauw, mintgroen of roze bestellen.

De body pillow zorgt ervoor dat je rug, nek, hoofd en knieën optimaal ondersteund worden. Ook helpt het je baby om de juiste positie aan te nemen in de baarmoeder. We vonden het ideaal dat we het kussen ’s nachts niet hoefden te verplaatsen als we van de ene op de andere zij draaiden. Tijdens het slapen hadden we juist minder last van draaien en woelen dankzij het ergonomische ontwerp.

De hoes van het kussen kan gewassen worden op 30 graden. Je kunt ervoor kiezen om meer dan één hoes te bestellen, bijvoorbeeld in één van de andere vrolijke kleuren of juist een warme fleece variante. We vonden het super dat het kussen 100% geurloos was.

We raden dit model van Litollo aan als je niet alleen op zoek bent naar comfort, maar ook wilt slapen en voeden in een vrolijke en gekleurde omgeving.

Voordelen:
 • Katoenen hoes heeft vrolijke okergele kleur
 • Verkrijgbaar in diverse andere kleuren
 • 100% geurloos, aangenaam tijdens zwangerschap
 • U-vorm maakt wisselen van zij makkelijk
Nadelen:
 • Groot als je het bed deelt met een partner
 • Vulling had iets steviger gemogen
Check Prijs op Bol.com
Meest Compacte Keuze

LitaLife Ondersteunend Lichaamskussen

4.5

Als je op zoek bent naar een compact lichaamskussen, is dit I-vormige model van LitaLife een goede keuze.

De body pillow heeft een vulling van polyester en wordt geleverd met twee bamboe hoezen. We vonden het handig om direct twee hoezen te hebben, zodat we deze makkelijk konden vervangen als het tijd was om te wassen. Bamboe is een aangenaam materiaal en zeker tijdens de zomermaanden was dit fijn dankzij het ademend vermogen en de uitstekende vochtregulatie.

Dit body roll kussen is geschikt voor tijdens de zwangerschap of om heup- en rugklachten te verminderen. Met het kussen tussen je knieën lig je in een betere positie, waardoor je minder last van pijn krijgt. We vonden het kussen iets minder geschikt voor het voeden van een baby vergeleken met U- of C-vormige modellen. We waren erg tevreden over de stevigheid en ondersteuning van het kussen tijdens het slapen.

Een pluspunt van dit model is dat de hoezen op 40 graden gewassen kunnen worden, wat bij de meeste modellen slechts op 30 graden kan.

We raden dit model aan als je op zoek bent naar een compact lichaamskussen, wat makkelijk te gebruiken is als je het bed deelt met een partner. Tijdens het voeden kies je beter voor een C- of U-vormig model.

Voordelen:
 • Bamboe hoes met ademend en vochtregulerend vermogen
 • Neemt weinig ruimte in beslag in bed
 • Uitstekende stevigheid en ondersteuning
 • Hoes wasbaar op 40 graden
Nadelen:
 • Minder geschikt als voedingskussen
 • Geen directe ondersteuning van rug tijdens zwangerschap
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Vivid Green Body Pillow

4.0

Als je een voordelig body kussen wilt kopen, is dit J-vormige model van Vivid Green een ideale keuze.

Het kussen bevat in totaal 2,2 kilo polyester, wat meer is dan in andere zwangerschapskussens. We merkten dit verschil, maar vonden dit niet per se prettig. Het kussen was aan de dikke en harde kant. We vonden de zachte katoenen hoes wel prettig: zowel ademend als comfortabel.

Je gebruikt dit kussen niet alleen tijdens de zwangerschap of het voeden van je baby, maar ook om rug-, nek- en heupklachten tegen te gaan. We merkten dat we minder last van klachten hadden door met het kussen te slapen. Ook helpt het om ervoor te zorgen dat de foetus een goede houding aanneemt in de baarmoeder.

De hoes rits je van het kussen af en was je op 30 graden, wat zeker tijdens het voeden handig is. Een pluspunt van Vivid Green vonden we de duurzame verpakking. Er wordt zoveel mogelijk materiaal bespaard, voor duurzame alternatieven gekozen en handleidingen zijn digitaal.

We raden dit J-vormige lichaamskussen van Vivid Green aan als je op zoek bent naar een voordelig model met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Voor het hoogste comfort en de beste ondersteuning, kies je voor een model in een hogere prijscategorie.

Voordelen:
 • Voordelige keuze
 • Katoenen hoes geschikt voor alle seizoenen
 • 100% afbreekbare luchtvrij bruine dozen geleverd
 • Digitale in plaats van papieren handleidingen bij Vivid Green
Nadelen:
 • Vrij hard
 • Biedt geen ondersteuning aan rug
Check Prijs op Bol.com

De beste body pillow vergeleken

Beste Algemene Keuze Beste U-Vorm Beste C-Vorm Beste J-Vorm Beste Aanpasbare Keuze Beste Katoenen Keuze Beste Fleece Keuze Mooiste Design Meest Compacte Keuze Beste Goedkope Keuze
Litollo Lichaamskussen XXL Met Extra Hoes Ella Lichaamskussen XXL Ella Zwangerschapskussen XXL Litollo Zijslaapkussen J-Vorm Strex Zwangerschapskussen XXL Ella Zwangerschapskussen J-Vorm Litollo Lichaamskussen C-Vorm Litollo Voedingskussen XXL LitaLife Ondersteunend Lichaamskussen Vivid Green Body Pillow
Algemene score 4,4/5 4,7/5 4,6/5 4,3/5 4,4/5 4,3/5 4,4/5 4,4/5 4,5/5 4/5
Kwaliteit 4,5/5 4,7/5 4,7/5 4,5/5 4,3/5 4,7/5 4,5/5 4,5/5 4,5/5 3,8/5
Ondersteuning 4/5 4,8/5 4,3/5 3,8/5 5/5 4/5 4/5 4/5 4,8/5 3,8/5
Comfort 4,7/5 4,5/5 4,5/5 4,7/5 4,5/5 4,5/5 4,7/5 4,7/5 4,3/5 3,8/5
Duurzaamheid 4/5 4,8/5 4,8/5 4/5 3,8/5 4,8/5 4/5 4/5 4,3/5 4,8/5
Vorm U U C J U J C U I J
Afmetingen 140 x 80 cm 140 x 80 cm 150 x 70 cm 145 x 45 cm 140 x 80 cm 155 x 80 cm 140 x 75 cm 140 x 80 cm 140 x 40 cm 145 x 50 cm
Vulling Polyester Polyester Polyester Polyester Polyester & Katoen Polyester Polyester Polyester Polyester Polyester
Hoes Fleece Katoen Katoen Katoen Velours Katoen Fleece Katoen Bamboe Katoen
Prijs

€€€

€€

€€

€€

€€

€€

€€

€€

De soorten body pillows

 • Langwerpige body pillow: Een langwerpige body pillow is een I-vormig model en wordt ook wel een body roll kussen genoemd. Dit model is ideaal voor zijslapers. Je doet het kussen tussen je knieën en houdt het vast met je armen. Dit kussen gebruik je niet onder je hoofd en dus heb je een apart hoofdkussen nodig. Een langwerpig model is compact vergeleken met de andere modellen.
 • J-vorm: Een J-vormig lichaamskussen lijkt op een langwerpig model, met als grootste verschil dat je het ook onder je hoofd kunt gebruiken. Het kussen is makkelijk te verplaatsen als je van je ene naar de andere zij wilt draaien, maar is minder geschikt voor rug- en buikslapers.
 • U-vorm: Een U-vormige body pillow wordt veel gebruikt tijdens de zwangerschap, omdat het je lichaam het beste ondersteunt. Terwijl je nek en heup aan de ene kant ondersteund worden, wordt je rug aan de andere kant van de U ondersteund. Omdraaien is makkelijk en het is niet nodig om je kussen te verplaatsen. Let erop dat deze kussens vaak erg groot zijn, wat lastig is als je met een partner een standaard tweepersoonsbed deelt.
 • C-vorm: Ook het C-vormige body kussen is ideaal voor tijdens de zwangerschap, dankzij de vorm. Je hebt iets minder ondersteuning bij de rug door de opening, maar wel optimale ondersteuning van de nek en heupen. De C-vormige body pillow is qua vorm het handigst als je het kussen ook na de geboorte voor het voeden wilt gebruiken.

Waar moet je op letten bij het kopen van een body pillow?

 • Vorm: Als je een body pillow wilt kopen, let je erop dat je een vorm kiest die bij je situatie past. Bij een zwangerschap kies je voor een U- of C-vorm en als je een zijslaper bent die heup- of nekklachten wil verminderen, is een J- of I-vorm ideaal.
 • Ondersteuning: Net als bij een orthopedisch kussen wil je graag de juiste ondersteuning voor je lichaam. Hiervoor let je op de vulling van het kussen en of dit gelijkmatig verdeeld is. Twijfel je over de stevigheid? Dan kies je voor een aanpasbaar model waarbij je vulling kunt verwijderen of toevoegen om de juiste stevigheid voor jou te creëren.
 • Comfort: Niet alleen ondersteuning is belangrijk, maar ook het slaapcomfort speelt een rol bij het kopen van een body pillow. Je kiest voor een kussen van hoogwaardige materialen, bijvoorbeeld zacht fleece of ademend katoen, en voor de juiste vorm. Let erop dat de body pillow bij je lichaamslengte past.
 • Materialen: De meeste body pillows zijn gevuld met polyester en hebben een hoes van katoen of fleece. De vulling kan ook van microvezel of traagschuim zijn en sommige hoezen zijn van velours of bamboe gemaakt. Bij het kiezen van materialen houd je er rekening mee of je het snel warm krijgt (kies een ademend materiaal) of snel koud krijgt (kies je een warm materiaal). Verder let je op de duurzaamheid en herkomst van de materialen, net als op de kwaliteit van de afwerking. Dubbel gestikte naden zijn bijvoorbeeld steviger en zorgen ervoor dat je body pillow langer meegaat.
 • Afmetingen: Iets waar veel mensen niet zo snel aan denken, zijn de afmetingen van de body pillow. Sommige kussens, met name de U- en C-vormige modellen, zijn erg groot. Dit zorgt ervoor dat ze lastig te gebruiken zijn in een standaard tweepersoonsbed als je met een partner slaapt. Controleer goed of de afmetingen geschikt zijn voor jouw slaapsituatie.

De voordelen van lichaamskussens

Een lichaamskussen biedt een hoop comfort en ondersteuning tijdens de zwangerschap. Je lichaam wordt op de juiste plekken ondersteund, waardoor je lekker ligt in bed en makkelijker slaapt. Daarnaast stimuleert de vorm van sommige kussens de foetus om een goede houding aan te nemen in de baarmoeder. Vaak gebruik je een body pillow ook na de geboorte, maar dan als voedingskussen. Hiervoor zijn C- en U-vormige modellen het beste.

Niet alleen voor zwangere vrouwen is een body pillow een goede keuze, maar ook voor mensen met heup-, nek- of rugklachten. Een J- of I-vormig model helpt zijslapers om een betere positie aan te nemen, wat goed is voor je heupen en rug. Eventueel gebruik je het kussen in combinatie met een warmtekussen overdag.

Heb je last van snurken of slaapapneu? In sommige gevallen helpt een body pillow hier tegen. Onderzoek toont aan dat proefpersonen die met een body pillow sliepen tevens langer in een laterale positie sliepen 1. Een laterale positie is een positie waarbij de luchtwegen vrij zijn en je dus minder last zou moeten hebben van snurken of slaapapneu.

Mijn eigen ervaring

Zelf gebruik ik een body pillow om heupklachten tegen te gaan. Hiervoor heb ik een J-vormig model gekozen, dat ik als zijslapers tussen mijn knieën klem. Het voordeel ten opzichte van een I-vormig model vind ik dat mijn hoofd en nek ook ondersteund worden. Sinds ik het kussen gebruik – in combinatie met een orthopedisch zitkussen overdag – heb ik minder last van pijnklachten.

Conclusie

Een body pillow helpt je om een goede slaaphouding aan te nemen, bijvoorbeeld als zijslaper met heupklachten of als je zwanger bent en wat extra ondersteuning nodig hebt. Uit onze test, uitgevoerd door gezondheidsexperts, komt het Litollo Lichaamskussen XXL Met Extra Hoes als beste algemene keuze. Deze body pillow is U-vormig, ondersteunt het lichaam aan de voor- en achterzijde en is gemaakt van hoogwaardige materialen.Ben je zwanger en wil je het body kussen ook als voedingskussen gebruiken? Dan is het C-vormige Ella Zwangerschapskussen XXL een goede keuze. Dit kussen biedt ondersteuning tijdens het slapen en is comfortabel voor een kleintje tijdens het voeden. Een goede J-vormige keuze, bijvoorbeeld om heup- en nekklachten tegen te gaan, is het Litollo Zijslaapkussen J-Vorm.

Veelgestelde vragen

Wat is een body pillow?

Een body pillow is een lichaamskussen dat ondersteuning biedt aan je lichaam tijdens het slapen. Er zijn verschillende vormen verkrijgbaar die bijvoorbeeld tegen pijnklachten helpen of je lichaam ondersteunen tijdens de zwangerschap.

Hoe slaap ik met een body pillow?

Hoe je het kussen precies gebruikt, hangt af van de vorm. Voor vrijwel alle kussens geldt dat je het tussen je knieën legt. Vaak houd je het kussen vast met je armen of leg je het ook onder je hoofd. Volg de instructies die je bij jouw kussen ontvangt.

Is slapen met een kussen tussen je benen goed?

Ja, slapen met een kussen tussen je benen is goed als zijslaper. Het zorgt ervoor dat je heupen in een betere positie liggen en daardoor ligt ook je rug recht. Dit kan pijnklachten voorkomen of verminderen.

Waarom zou ik slapen met een body pillow?

Veel vrouwen kiezen tijdens de zwangerschap voor een body pillow om comfortabeler te liggen en beter te kunnen slapen. Ook na de geboorte is het geschikt als voedingskussen. Een andere functie is pijnklachten verminderen of voorkomen.

Wat is de juiste slaaphouding met een body pillow?

Body pillows zijn vooral geschikt voor zijslapers. Je doet het kussen tussen je knieën en eventueel onder je nek of je slaat je armen eromheen. Hoe je het kussen precies gebruikt, hangt af van de vorm body kussen die je kiest.

Bronnen

1 Effects of Body Pillow Use on Sleeping Posture and Sleep Architecture in Healthy Young Adults

Dokter Fit