De 7 Beste Kattenbakvullingen van 2024
kattenbakvulling-featured-image

De 7 Beste Kattenbakvullingen van 2024

Wist jij dat elke kat zijn eigen voorkeur heeft als het gaat om kattenbakvulling? 

Katten zijn zeer eigengereide dieren. Wanneer ze iets niet leuk vinden, kan je ze onmogelijk dwingen. Dit werkt ook zo met de vulling van de kattenbak. De ene kat wil zijn behoefte enkel doen op houtkorrels, de ander juist alleen op silica kattengrit en weer een ander heeft liever kattenzand.

De beste kattenbakvullingen per categorie:

Er zijn veel verschillende soorten kattenbakvulling. Om je op weg te helpen bij het maken van de beste keuze voor jou en je kat, hebben we een hele reeks kattenbakkorrels getest. Hierbij letten we op kwaliteit, duurzaamheid, prijs en gebruiksgemak. Na het lezen van dit artikel kan je een goede keuze maken voor de kattenbak van jouw lieve snorrebaard.

Beste kattenbakvulling overzicht 

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs bij bol
Meest luxe keuze Check Prijs bij bol
Beste biologische keuze Check Prijs bij bol
Beste klontvormende kattenbakvulling Check Prijs bij bol
Beste duurzame kattenbakvulling Check Prijs bij bol
Beste kattenbakvulling met geur Check Prijs bij bol
Beste goedkope keuze Check Prijs bij bol

De 7 beste soorten kattenbakvulling onderzocht

Beste Algemene Keuze

JC Pets Kattenbakvulling

4.8

Deze twee zakken met kattenbakvulling van JC Pets hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en vallen in de smaak bij de meeste katten.

In totaal ontvang je twee zakken met houtkorrels, van allebei 16 liter, wat gelijkstaat aan 20 kilo in totaal. De biologisch afbreekbare vulling gaat geurtjes tegen en is ook nog eens een goede keuze voor het milieu. Daarnaast is deze vulling ideaal voor zelfreinigende kattenbakken.

We vonden de maskerende dennengeur van dit product prettig, omdat het storende geurtjes van poep en urine voorkwam. Ook prettig: houtkorrels plakken niet aan de pootjes van je kat, waardoor je het kattengrit niet overal in huis tegenkomt.

Kortom, een natuurlijke en hoogwaardige vulling voor de kattenbak en zeker een aanrader.

Voordelen:
 • Ruime hoeveelheid: in totaal 32 liter/20 kilo
 • Maskerende dennengeur is prettig tegen stank
 • Biologisch afbreekbare houtkorrels
 • Gaat goed samen met zelfreinigende kattenbak
 • Blijft niet plakken aan voetkussentjes van kat
Nadelen:
 • Kan grote hoeveelheden urine niet altijd goed opnemen
 • Even wennen als kat andere vulling gewend is
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

Duvo+ Premium

4.8

De kattenbakvulling van Duvo+ is gemaakt van silica. Dit zijn korreltjes die bestaan uit natuurlijke mineralen en zeer glad aanvoelen. Deze mineralen hebben een groot vochtabsorberend vermogen. Iets wat goed van pas komt in een kattenbak. Er worden geen klonten van de uitwerpselen gevormd, maar wel droogt de ontlasting erg uit, waardoor deze goed op te scheppen is. Ook werken de korrels sterk neutraliserend bij vieze luchtjes en zijn ze antibacterieel. 

Na het openmaken van een zak Duvo+ Premium valt het ons direct op dat de korrels helemaal niet lijken op kattengrint. De witte korrels met hier en daar wat blauw, hebben meer weg van een wasmiddel. Dit geeft een hygiënische aanblik. De korrels ruiken echter neutraal en er komt geen stof vanaf. Mogelijk moet je kat eerst even wennen aan deze kattenbakvulling.

Sommige katten en dan met name kittens, hebben de neiging de korrels op te eten. Wees hier zeer voorzichtig mee want de bolletjes zijn giftig na opname. Er wordt een leuk extra speeltje gevuld met catnip meegeleverd.

Voordelen:
 • Altijd een schone kattenbak door het hoge absorptievermogen van de korrels
 • Geurvrij, iets wat veel katten kunnen waarderen
 • Antibacterieel, dus zeer hygiënisch
 • Ontlasting droogt uit waardoor deze gemakkelijk te scheppen is
 • Inclusief een leuk speeltje voor je kat
Nadelen:
 • Twaalf kleine zakjes, één grote zak was economischer geweest
 • Sommige katten moeten wennen aan deze soort korrels
 • Gevaarlijk bij opeten, dus niet geschikt voor kittens
Check Prijs op Bol.com
Beste Biologische Keuze

Cosycat Biologische Kattenbakvulling

4.8

De kattenbakvulling van Cosycat is ecologisch geproduceerd en volledig biologisch afbreekbaar. Dit betekent dat deze kattenkorrels niet alleen milieuvriendelijk gemaakt zijn, maar ook bijdragen aan het behoud van het ecosysteem. Een verantwoorde keuze dus!

Niet iedereen kiest direct voor een kattenbakvulling van hout. Toch is deze vulling zeker het proberen waard. Het hout is onbewerkt, geurloos en antibacterieel. Daarnaast zijn de korrels opvallend fijn van stuk. Ze hebben geen scherpe randjes, maar blijven door de fijne structuur wel makkelijk aan de pootjes van onze kat hangen.

De zak van 10 liter voelt licht aan, het vullen van de kattenbak gaat hierdoor zonder moeite. Wanneer het hout in aanraking komt met vocht worden er stevige klonten gevormd die gemakkelijk te verwijderen zijn. Er blijft veel schone vulling op de bodem liggen. Deze kattenbakvulling is hierdoor niet alleen duurzaam, maar ook voordelig in gebruik. Het afval mag in de gft-bak afgevoerd worden, maar we raden aan dit niet te doen. Ontlasting van katten kan een ziekte bij zich dragen zoals toxoplasmose. Door het toilet spoelen is dus een betere keuze.

Voordelen:
 • Licht materiaal, je hoeft niet te sjouwen
 • Verantwoorde keuze met oog voor het ecosysteem
 • Mag afgevoerd worden in het toilet, dus geen extra afval
 • Ook in voordelige grootverpakking van 40 of 50 liter te koop
 • Geschikt voor kittens
Nadelen:
 • Kleine korrel, blijft vaak aan de pootjes hangen
 • Een kleine zak van 10 liter is prijzig
Check Prijs op Bol.com
Beste Klontvormende Kattenbakvulling

Biokat’s Diamond Fresh Care

4.6

Klontvormende kattenbakvulling heeft als belangrijkste eigenschap dat het kattengrit samenklontert zodra het vochtig wordt. Zo worden vieze geuren opgesloten binnen in de klonten. Doordat de korrels van Diamond Fresh Care zeer fijn zijn én aangevuld zijn met actieve kool, wordt deze geur bindende eigenschap nog eens versterkt.

Door de toevoeging van babypoeder ruikt het grit in de bak extra lang fris. Aloë vera heeft een verzorgende werking op de kattenpootjes. Na het openen van de zak merken we, naast de frisse geur, niets bijzonders aan de korrels. Maar als we de korrels tussen onze handen wrijven, merken we de toevoeging van aloë vera wel. Het heeft een licht verzachtende werking op onze huid.

Hoewel we niet denken dat katten ook echt een voordeel hebben van de aloë vera, is het ook zeker niet nadelig. Wat wel fijn is, is dat de klonten en korrels niet aan de wanden van de bak blijven plakken. De vulling is zo ook geschikt om in een zelfreinigende kattenbak te gebruiken.

Voordelen:
 • Zeer goede klontvorming, waardoor de bak makkelijk te reinigen is
 • Door enkel de klonten te verwijderen is het grit zuinig in gebruik
 • Met actieve kool, voor een langdurige frisse geur in de kattenbak
 • De aloë vera is verzachtend voor de voetzooltjes
 • Geschikt voor de zelfreinigende kattenbak, omdat de korrels niet aan de wanden plakken
Nadelen:
 • Blijven soms aan de pootjes plakken, waardoor ze door het hele huis liggen
 • Niet alle katten houden van een geur aan de kattenkorrels
Check Prijs op Bol.com
Beste Duurzame Kattenbakvulling

Peewee Houtkorrels

4.4

Het hout waarvan deze kattenbakvulling is gemaakt komt uit Zweden, is 100% biologisch afbreekbaar en is hernieuwbaar. Dit laatste betekent dat de grondstof niet uitgeput wordt, maar steeds aangevuld wordt in de vorm van de aanplant van nieuwe bomen. De belasting op het milieu is hierdoor laag. Doordat de gebruikte vulling ook nog volledig gecomposteerd kan worden, komen de Peewee houtkorrels hier als beste uit de bus.

De houtkorrels zijn niet klontvormend, maar ze verpulveren juist wanneer je kat erop plast. Dit heeft als gevolg dat de losse houtvezels naar de bodem zakken, waarna je ze nauwelijks meer ruikt. Door deze eigenschap werken houtkorrels het beste bij de zelfreinigende kattenbak van hetzelfde merk.

Hoewel de korrels prijzig zijn, scheelt het dat ze lang mee gaan. Je hoeft slechts een laagje van 2 centimeter in de bak te doen en deze eens per week te verschonen. Schep wel dagelijks de ontlasting uit de bak want deze verpulvert natuurlijk niet.

Voordelen:
 • Kattenbakvulling kan volledig gecomposteerd worden
 • Lage belasting op het milieu door aanplant van nieuwe bomen
 • Geen vieze luchtjes doordat de korrels verpulveren en naar de bodem zakken
 • Grote korrels worden niet snel mee uit de kattenbak genomen
 • Vulling gaat lang mee, slechts eens per week verschonen
Nadelen:
 • Grote korrels kunnen scherp aanvoelen voor de kat
 • Korrels werken het beste met een bijbehorende Peewee kattenbak
 • Dure kattenbakvulling
Check Prijs op Bol.com
Beste Kattenbakvulling Met Geur

Pet-Earth Golden Grey Master

4.3

Zoek je een goede kattenbakvulling met een geurtje, dan is de Golden Grey Master een goede keuze. De subtiele, zachte geur van babypoeder in huis is fijn, zeker als de kattenbak in de woonkamer of keuken staat. Na het openmaken van de zak roken we echter helemaal geen babypoeder. Na onderzoek blijkt dat deze geur pas vrijkomt wanneer het kattengrind in aanraking komt met vocht.

Eenmaal in gebruik genomen geven de korrels inderdaad een prettige lucht af. Onze katten lijken geen last te hebben van dit geurtje. De vulling wordt door alle katten goed geaccepteerd. De korrels zijn gemaakt van klei, met enkele toegevoegde silica korrels. Deze zijn te herkennen aan de blauwe kleur en verhogen het absorptievermogen van het grit. Ook geven ze extra hygiëne doordat silica antibacterieel werkt.

Er moet een laag van 5 centimeter vulling in de bak gedaan worden. Doordat het zeer grote zakken zijn doe je voor een kat tot twee maanden met een zak. De korrels van klei zijn klontvormend, wat ons goed helpt bij het schoonmaken van de kattenbak. Wel kleeft het vochtige kattenzand soms toch aan de bodem, waardoor reinigen wat minder snel gaat.

Voordelen:
 • Geur van babypoeder ruikt aangenaam
 • Nemen vocht zeer goed op, door toegevoegde silica korrels
 • Zuinig in gebruik, een zak gaat tot twee maanden mee
 • Goede acceptatie door katten
Nadelen:
 • Grondstof komt uit Canada, dus meer belasting op het milieu
 • Grit plakt soms aan de bodem van de bak
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Easypets Houtkorrel Kattenbakvulling

4.5

De voordelige kattenbakkorrels van Easypets zijn gemaakt van gerecycled FSC-hout. Bij het openen van de papieren zak merken we direct dat de korrels glad aanvoelen. Her en der zit er nog wel een scherp randje aan, maar hier ontkom je niet aan als je grove houtkorrel in de kattenbak gebruikt. Bij een fijne houtkorrel, zoals bij de Cosycat Biologische Kattenbakvulling, heb je hier helemaal geen last van.

Een 20 liter zak houtkorrel van Easypets gaat tot wel drie maanden mee, wanneer je het voor slechts één kat gebruikt. Dit komt doordat het erg zuinig in gebruik is. Je schept enkel de ontlasting uit de bak en de urine wordt opgenomen door de korrels. Deze zakt als gruis naar de bodem en moet je eens per week schoonmaken. Het scheppen van de uitwerpselen ging niet altijd even vlot. Doordat de korrels vrij donker van kleur zijn, waren deze soms lastig te vinden.

Qua absorptie is deze kattenkorrel iets minder sterk. De korrels namen het vocht wel goed op, maar soms was er toch een zweem urinelucht te ruiken in de buurt van de kattenbak.

Voordelen:
 • Papieren zak waar de korrels in zitten belast het milieu weinig
 • Grove korrel, blijft goed in de kattenbak liggen
 • Zuinig in gebruik, hierdoor is de zak nog voordeliger
 • Gemaakt van gerecycled en biologisch afbreekbaar hout, goed voor het milieu
 • Stofvrij, beter voor de luchtwegen van je kat
Nadelen:
 • Ontlasting is soms niet goed te vinden
 • Minder goede absorptie van vieze geurtjes
Check Prijs op Bol.com

Waar moet je op letten met het kopen van kattenbakvulling? 

 • Materiaal: de meeste kattenbakvullingen zijn gemaakt van klei, silica of hout. Al deze materialen hebben een goed absorptievermogen en neutraliseren vieze luchtjes snel. De houten kattenbakkorrels verschillen onderling nogal in prijs en kwaliteit.
 • Hygiëne: over het algemeen is klontvormende vulling hygiënischer dan niet-klontvormende vulling. Wanneer de uitwerpselen samen klonteren, centreert het vuil zich beter en verspreidt het zich niet door de hele bak heen.
 • Milieuvriendelijk: het gebruik van kattenbakvulling kan een flinke belasting zijn voor het milieu. Kies daarom zo veel mogelijk voor Nederlandse producten, die gemaakt zijn van biologisch afbreekbaar materiaal.
 • Gebruiksgemak: het verschonen van de kattenbak moet geen tijdrovende klus zijn. Kies daarom voor kattenzand dat makkelijk uit de bak te scheppen is. Ook is het fijn als je kat zich prettig voelt met de bodembedekking in de bak. Dit is een kwestie van uitproberen.

De wetenschap over kattenbakvulling

Voor welke kattenbakvulling je ook kiest, het meest belangrijke is dat je kat zich veilig voelt om zijn behoefte op de bak te doen. De keuze voor de kattenbakvulling is hierbij van belang, maar ook de grootte van de kattenbak en de plek waar hij staat. Onderzoek dus wat het beste bij jouw huistijger past.

Een verkeerd gekozen kattenbakvulling kan voor flinke stress bij je kat zorgen. En stress veroorzaakt weer andere aandoeningen zoals blaasontsteking en onzindelijkheid (naast de bak plassen).

De voordelen van de beste kattenbakvulling

 • Geur absorberend: vieze geurtjes die uit de kattenbak komen zijn nooit fijn. Zeker wanneer deze in de woonkamer of keuken staat. Een goede geur absorberende korrel voorkomt dat de vieze luchtjes in huis terechtkomen. Combineer dit met een geurloze kattenbak en je huis ruikt altijd fris!
 • Stofvrij: sommige kattenkorrels zijn stofvrij. Dit is fijn voor de luchtwegen van je kat, maar ook voor de kamer waarin de kattenbak staat. Je hebt zo geen last van stof, gruis en witte pootafdrukken in huis. Een goede kattenbak mat draagt hier ook aan bij.
 • Zuinig: hoewel kattenbakkorrels prijzig kunnen zijn in aanschaf, moet je ook controleren hoe duur de vulling in gebruik is. Als je maar weinig nodig hebt, is het niet erg als de zak wat duurder is.

De soorten kattenbakvulling

 • Klontvormend: klontvormend kattengrind vormt, zoals het woord al zegt, klonten wanneer je kat zijn behoefte erover doet. Het voordeel hiervan is dat de bak sneller schoon te maken is en dat je minder grit gebruikt. Ook blijft de bak langer schoon. Onze beste keuze van Biokat’s Micro Classic heeft een zeer goede klontvorming.
 • Silica: hoewel deze korrels synthetisch lijken, zijn ze toch echt natuurlijk. Ze bestaan uit mineralen die een hoog absorptievermogen hebben en stofvrij zijn. Daardoor zijn ze goed geschikt als bodembedekking in de kattenbak. Bijvoorbeeld de silica korrels van Duvo+ Premium.
 • Met geur: voor katten is een geurtje aan kattengrit niet nodig. Maar voor ons als baasjes is kattenbakvulling met een lekker geurtje een leuke bijkomstigheid. De korrels van Pet-Earth Golden Grey Master vinden we erg fris ruiken.
 • Biologisch afbreekbaar: om de afvalberg te verkleinen is biologisch afbreekbaar kattengrit voor ons een pré. De Cosycat Biologische Kattenbakvulling vinden we een zeer verantwoorde keuze.

Mijn eigen ervaring

Mijn eigen kat kan altijd naar buiten omdat ze een kattenluikje heeft. Ze doet daar dan ook haar behoefte het liefste. Toch komt het voor dat ze een poosje niet naar buiten mag. Bijvoorbeeld als ze naar de dierenarts moet, of rondom oud- en nieuwjaar. Ze gaat dan netjes binnen op de kattenbak, waarin ik Biokat’s Micro Classic korrels doe. Dit gaat al jaren goed, zowel ik als mijn kat zijn er tevreden mee.

Conclusie

Een goede kattenbakvulling is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat zijn behoefte graag op de kattenbak doet. Wanneer je geen geschikte kattenbakkorrels gebruikt, kan je kat plasproblemen krijgen en zelfs onzindelijk worden.

Het kattenzand van Biokat’s Micro Classic is onze beste algemene keuze. Wil je liever een wat meer luxe korrel, dan is de Duvo+ Premium iets voor jou. Met het oog op het milieu zijn de duurzame Peewee Houtkorrels de beste keuze.

Geef je liever niet te veel uit aan de kattenkorrels, kies dan voor de Easypets Houtkorrel Kattenbakvulling. Deze kosten niet veel en zijn zuinig in gebruik.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je de kattenbakvulling verversen?

Het verschilt per kattenbakvulling hoe vaak je deze moet verversen. Gemiddeld is een keer per week volledig verversen voldoende. Schep de ontlasting wel dagelijks uit de bak.

Welke kattenbakvulling stinkt niet?

Het meeste kattengrit is geurloos. Doordat de korrels een hoog absorptievermogen hebben, gaat de kattenbak niet snel stinken. Klontvormende kattenbakvulling sluit de vieze geuren nog eens extra op.

Wat moet er onder in de kattenbak liggen?

Leg ongeveer 5 centimeter vulling onder in de kattenbak. Zo kan je kat er lekker in graven. Bij sommige korrels is 7 centimeter beter. Dit verschilt per vulling.

Waarom zou je niet-klonterende kattenbakvulling kopen?

Kattengrind dat niet samenklontert heeft als voordeel dat de korrels uiteen vallen, zodat deze naar de bodem zakken. Silica korrels klonteren ook niet samen, waardoor ontlasting uitdroogt en zo goed op te scheppen is.

Hoe zorg je dat je kattenbak niet naar kattenpis ruikt?

Door het gebruik van een goede, kwalitatieve kattenbakvulling gaat de kattenbak niet snel naar urine ruiken. De geuren worden namelijk ingesloten in de korrel. Verschoon de kattenbak minimaal eens per week volledig om vieze luchtjes tegen te gaan.

Bronnen 

1 Kattenbakken

2 FLUTD: Symptomen, Oorzaken, Onderzoek en Behandeling

Dokter Fit