De 7 Beste Krabpalen van 2024
krabpaal featured image

De 7 Beste Krabpalen van 2024

Het krabben aan een krabpaal is een belangrijke dagelijkse bezigheid van elke kat. Het is natuurlijk gedrag dat je je kat niet kan afleren. Krabben heeft namelijk veel verschillende functies. Het helpt de nagels van je dier gezond houden en het werkt stress reducerend. Ook bakenen katten hun domein af door op verschillende plekken te krabben.

Voor mensen is dit krabben meestal niet zo fijn. Daarom is de kattenkrabpaal in het leven geroepen. Door een krabpaal in huis te zetten worden je meubels gespaard van de scherpe kattennagels. En tegelijkertijd zorg je ervoor dat je kat zich uitgedaagd en tevreden voelt. Een win-win situatie als je het ons vraagt! In dit artikel hebben we de 7 beste krabmeubels voor je kat op een rij gezet.

Beste krabpalen overzicht 

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest luxe keuze Check Prijs
Beste keuze voor meerdere katten Check Prijs
Beste krabpaal voor kittens Check Prijs
Beste keuze voor grote katten Check Prijs
Beste design krabpaal Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs

De 7 beste krabpalen onderzocht

Beste Algemene Keuze

Multi Level Kattenboom

4.8

De multi level kattenboom heeft vier verdiepingen waar, naast het noodzakelijke krabben, veel te beleven valt. Een is een hangmat, een speelhuisje, een mandje en er zijn twee speelplaatsen. Bovenop is een voerbakje geïntegreerd, waar je iets lekkers in kan doen. Zo is er een extra stimulans voor je kat om naar boven te klimmen. Dit blijkt voor de meeste katten niet nodig. De kattenboom zelf nodigt al genoeg uit.

Het in elkaar zetten van de boom ging ons erg makkelijk af. De handleiding is duidelijk en eenvoudig te begrijpen. Naast heel avontuurlijk vinden we deze krabpaal ook erg veilig. De bodem is namelijk voorzien van dwarslatten, zodat deze extra stabiel is. Je kunt de krabpaal aan de muur vastmaken met de meegeleverde anti-kantelbeveiligingen. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat de boom tijdens het spelen omvalt. De materialen voelen stevig aan.

De bovenste slaapplaats werd door onze katten weinig gebruikt. Dit zou kunnen komen doordat de randen wat slap aanvoelen en het mandje dus niet voldoende ondersteuning biedt. Ook wiebelt het een beetje wanneer de paal niet vaststaat aan de muur.

Leuk detail: de doos waarin de kattenboom in geleverd wordt kan omgetoverd worden tot een speelhuisje voor katten.

Voordelen:
 • Avontuurlijke boom, je kat raakt niet snel uitgekeken
 • Met geïntegreerde voerbak als extra stimulans om naar boven te klimmen
 • Zeer veilig door de anti-kantelbeveiligingen
 • In verschillende hoogtes, voor alle soorten katten
 • Stevige toren voor een aantrekkelijke prijs
Nadelen:
 • Moet aan muur vastgezet worden voor volledige stevigheid
 • Als kat naast het etensbakje knoeit is dit niet goed schoon te maken
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

Petrebels Lookout 198

4.7

Dit model van Petrebels kan je gerust de Rolls Royce onder de krabpalen noemen. De toren heeft door het zwarte pluche een mooie, chique look. Hierdoor zal deze niet misstaan in je woonkamer. Past dit niet in je interieur? Kies dan voor de witte uitvoering. Deze oogt minstens zo luxe.

Er is genoeg te beleven op deze krabpaal. Er zijn veel zitplaatsen, twee mandjes om in te slapen en zelfs een huisje voor meerdere katten. Je dieren hoeven zo niet meer te strijden voor het beste plekje. Wat ons opvalt, is het grote plateau aan de bovenzijde. Dit is maar liefst een meter breed en heeft een opstaande rand, waardoor het zeer geschikt is om samen te slapen, spelen of gewoon op de uitkijk te zitten.

Het in elkaar zetten duurde wat langer, maar was niet ingewikkeld. Doordat de toren zo groot is, raden we aan de onderdelen regelmatig aan te draaien. Zo blijft de veiligheid van je kat gegarandeerd. De materialen voelen sterk aan. Wanneer er toch een onderdeel versleten raakt, kan je dit los bijbestellen. Deze kattenkrabpaal gaat dus extra lang mee. De kussens en de hangmatten zijn uitneembaar zodat je ze kunt wassen.

Voordelen:
 • Staat mooi in de woonkamer door de chique uitstraling
 • Ook in wit te koop
 • Voor meerdere katten tegelijk geschikt
 • Grote plateau bovenop is ideaal om samen op te slapen of spelen
 • Onderdelen zijn los te bestellen, toren gaat dus lang mee
Nadelen:
 • Duur
 • Onderdelen moeten regelmatig aangedraaid worden om stevigheid te houden
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor Meerdere Katten

Krabpaal Luna

4.7

De krabpaal Luna biedt een slaapplaats voor vier katten tegelijk. Daarnaast zijn er vier zware krabpalen, allemaal bekleed met sterk sisaltouw en allemaal met een andere lengte. Zo kunnen al je katten tegelijk gebruik maken van dit handige krabmeubel, terwijl het niet veel ruimte inneemt. De lengte is 70 centimeter en de breedte is 60 centimeter, wat in haast elke kamer wel past. Bovenop is een hoge uitkijkpost van 178 centimeter hoog. Dit is voor veel katten ideaal. Voor extra stevigheid was het handig geweest als we dit meubel kunnen vastzetten.

De paal is makkelijk in elkaar te zetten en voelt erg stevig aan. Je kunt hem niet als extra beveiliging aan de muur vastmaken, wat jammer is. Hoewel er veel slaapplaatsen zijn, hadden we het huisje liever wat hoger in de toren gezien. Vooral angstige en onzekere katten slapen en spelen liever iets hoger. 

Werkelijk overal op de krabboom zijn stukken met sisal touw te vinden. Dit zorgt voor veel krab- en speelplezier voor je kat. Al met al is de Luna krabpaal een degelijk meubel dat we zeker aanraden voor een huishouden met meerdere katten.

Voordelen:
 • Handig formaat, past in elke kamer
 • Veel krabpalen, voor elke kat één
 • Stabiele, stevige paal, valt niet snel om
 • Veel mogelijkheden tot krabben
Nadelen:
 • Alleen in de kleur grijs te koop
 • Huisje staat op de grond, niet alle katten vinden dit prettig
 • Kan niet aan de muur bevestigd worden
Check Prijs op Bol.com
Beste Krabpaal Voor Kittens

Acaza Kattenboom Met Krabbord

4.5

Heb je een kitten in huis dan kan het zijn dat je kleintje nog moet leren gebruik te maken van een krabpaal. Sommige kittens zijn in het begin zelfs een beetje schuw naar een nieuw meubel in huis. Je zult ze dan moeten helpen. Deze krabboom leent zich uitstekend om je jonge katje te leren klimmen en klauteren. Met een hoogte van 96 centimeter is de paal prima te behappen voor je kleintje. Via het schuine krabbord kan je kitten spelenderwijs naar boven klimmen.

Zet de paal op een plek waar je kitten regelmatig langs komt. Zijn interesse zal snel gewekt worden. Onderaan de paal kan je kat op drie verschillende plekken zijn nageltjes scherpen. Bovenaan is dit niet mogelijk, daar zijn de palen bekleed met pluche. Dit is wel zo veilig voor kittens, maar tegelijk ook jammer. Want wanneer je kitten volwassen is dan kan het zijn nagels niet met een gestrekte rug in de paal slaan.

Het in elkaar zetten ging zonder moeite. De hoogte vinden we ook prettig voor kittens. Mocht het er tijdens het spelen iets te wild aan toe gaan, dan valt je kat nooit hoog. De toren in te koop in vijf kleuren. Zo is er voor elk interieur een passende kleur te vinden.

Voordelen:
 • Laagdrempelige krabboom voor kittens door klein formaat en krabbord
 • Makkelijk te verplaatsen
 • Te koop in vijf kleuren, passend in elk interieur
 • Veilig voor jonge katten
Nadelen:
 • Geen sisal touw aan de bovenste palen, een volwassen kat kan hier dus niet krabben
 • Onderdelen zijn niet wasbaar
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor Grote Katten

Catdream De Luxe

4.7

Voor grote katten heb je een grote krabpaal nodig. Kies je voor een te klein model dan bestaat de kans dat je kat hem snel stuk maakt, of helemaal niet gebruikt. Het krabmeubel van Catdream weegt 54 kilogram en kan tot 265 centimeter hoog gemaakt worden. De drie hangmatten kunnen tot 20 kilogram dragen en de palen zijn 12 centimeter in doorsnede. Hiermee is dit model een van de grootste in zijn soort en perfect voor grote katten.

Het meubel kan tegen het plafond geklemd worden door middel van een stelsysteem. De hoogte van de paal is dus afhankelijk van hoe hoog jouw plafond is. Je kunt de paal verstellen van 240 centimeter tot maximaal 265 centimeter. Eenmaal in elkaar gezet staat het meubel zeer stabiel. De volledige krabpaal is nog geen meter breed en past hierdoor makkelijk in elke hoek van het huis. Er zijn veel slaapplaatsen, die allemaal wasbaar zijn.

Er hangt een dik speeltouw in het midden. Onze katten hadden daar niet veel aandacht voor. Mogelijk komt dit omdat het niet boven een plateau hangt, of te dik is. We missen een klein balletje aan een touwtje om mee te spelen.

Voordelen:
 • Weegt 54 kilogram, zal dus niet omvallen
 • Hangmatten kunnen zelfs de zwaarste kat veilig dragen
 • Smal model, past altijd wel ergens in een hoek van het huis
 • Slaapplaatsen zijn wasbaar
Nadelen:
 • Kan niet zonder stelpaal tegen het plafond gebruikt worden
 • Kleine speeltouwtjes missen
Check Prijs op Bol.com
Beste Design Krabpaal

Zaza Home

4.6

De aanwezigheid van een krabpaal in je woonkamer kan een storende factor zijn. Daar heb je met de Zaza krabpaal waarschijnlijk geen last van. Dit meubel ziet er meer uit als een design kastje, of een bijzettafel. Het is gemaakt van hout, in de kleur vintage bruin bekleed met wit bont. Het past in elke woonkamer en geeft een gezellige look. Helemaal als je kat erop zit.

Dit krabmeubel past vanwege zijn compacte formaat op veel plaatsen. Het is 86 centimeter hoog, met over de hele lengte een lange kattenkrabpaal. Door de lengte van de paal kan je kat zijn rug flink uitrekken; iets wat een belangrijk detail is. Dit maakt het meubel geschikt voor alle soorten katten. Ook kan je kat horizontaal krabben doordat er een krabgedeelte op de bodem is gemaakt.

Het meubel is zeer goed te reinigen door het gladde MDF-hout en het afneembare bont. Het meubel staat stevig en stabiel. Het is jammer dat het huisje op de grond staat. De meeste katten houden ervan om wat hoger te slapen.

Voordelen:
 • Compact formaat, makkelijk in huis te plaatsen
 • Oogt erg mooi en huiselijk
 • Lange krabpaal, goed voor de rug van je kat
 • Horizontaal krabben ook mogelijk
 • Zeer gemakkelijk te reinigen
Nadelen:
 • Geen speelmateriaal aanwezig
 • Huisje staat laag, veel katten hebben een voorkeur voor hoger slapen
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Beeztees Gina

4.2

De krabpaal van Beeztees is eenvoudig en toch zeer doeltreffend. Je kat kan er zijn nagels flink in zetten doordat de volledige paal is bekleed met sterk sisal touw. Het eenvoudige design heeft een opvallende aantrekkingskracht op onze katten. Het balletje nodigt extra uit om de krabpaal te gebruiken. De bodemplaat is bekleed met zacht pluche. Dit heeft weer een andere aantrekking, namelijk om er een dutje op te doen.

De krabpaal voelt stevig en stabiel aan. Toch is deze minder geschikt voor katten met een lang lichaam. Zij hebben een langere paal nodig. Kies voor hen dus het model van 60, of 90 centimeter. Heb je een erg zware kat dan kan deze mogelijk de plank verschuiven tijdens het krabben.

Wat we heel handig vinden is dat dit model eenvoudig te verplaatsen is. Je kunt hem dus op een plek zetten waar je kat ongewenst krabt. Bijvoorbeeld voor de leuning van de bank, of voor een muur die door je katten gebruikt wordt als krabplaats. Vanwege de lage prijs is de Gina krabpaal geschikt als tweede, of zelfs als derde krabpaal in huis. Je hebt keuze uit vier verschillende kleuren.

Voordelen:
 • Veel katten vinden dit model aantrekkelijk
 • Klein model, gemakkelijk te verplaatsen
 • Hierdoor ook geschikt als tweede paal in huis
 • Vier verschillende kleuren, past altijd in je interieur
 • Kies een groter model voor langere katten
Nadelen:
 • Ongeschikt voor hele zware katten, de paal verschuift tijdens het krabben
 • Door kleine formaat niet geschikt om door meerdere katten tegelijk te gebruiken
Check Prijs op Bol.com

De beste krabpalen vergeleken

Beste Algemene Keuze Meest Luxe Keuze Beste Keuze Voor Meerdere Katten Beste Krabpaal Voor Kittens Beste Keuze Voor Grote Katten Beste Design Krabpaal Beste Goedkope Keuze
Multi Level Kattenboom Petrebels Lookout 198 Krabpaal Luna Acaza Kattenboom Met Krabbord Catdream De Luxe Zaza Home Beeztees Gina
Algemene score 4,8/5 4,7/5 4,7/5 4,5/5 4,7/5 4,6/5 4,2/5
Gebruiksvriendelijk 4,8/5 4,2/5 4,8/5 5/5 4,5/5 4,5/5 3,5/5
Kwaliteit 5/5 5/5 5/5 4,8/5 5/5 5/5 4,8/5
Veiligheid 4,8/5 4,2/5 4,7/5 5/5 5/5 5/5 5/5
Multifunctioneel 5/5 5/5 4,6/5 3,5/5 4/5 3,5/5 3,5/5
Design 4,5/5 5/5 4,5/5 4,2/5 4,8/5 5/5 4/5
Wasbaar nee ja nee nee ja ja nee
Hoogte 164 cm 198 cm 178 cm 96 cm 240 - 265 cm 86 cm 45 cm
Prijs €€€ €€ €€€

Waar moet je op letten met het kopen van een krabpaal? 

 • Design: veel krabmeubels worden gebruikt in de woonkamer. Daarom letten wij op het design van de krabpalen. Het is prettig als je kunt kiezen welke kleur de krabpaal heeft. Ook is het handig als het een smal of compact model is, dat je gemakkelijk kwijt kunt in een hoek van de kamer.
 • Multifunctioneel: de meeste krabtorens bieden meer dan enkel een plek waar je kat zijn nagels in mag zetten. Er zijn plekken om te rusten en te slapen gecreëerd en er is ruimte om te spelen. Op deze manier werkt de krabpaal ook tegen stress bij je kat.
 • Veiligheid: natuurlijk moet de kattenboom veilig zijn voor jou en je huisdier. Bij wild spelen mag het meubel niet omvallen en de plateaus moeten stevig vastzitten.
 • Kwaliteit: een krabpaal van goede kwaliteit moet stevig in elkaar zitten en mag niet verschuiven tijdens het gebruik. Ook letten we op de kwaliteit van de materialen. Deze moeten lang meegaan.

De wetenschap over krabpalen

Het krabben met de nagels aan voorwerpen is een eigenschap die je katten niet kunt afleren. Het is natuurlijk kattengedrag. Het helpt ze bij de verzorging van de nagels en is ook een manier om stress kwijt te raken. Daarnaast is het een manier om geur af te zetten voor soortgenoten.

Het krabben aan muren, meubels en zelfs de vloer is voor ons mensen ongewenst gedrag. Met een krabpaal kan je dit gedrag bijsturen of zelfs afleren, zonder dat je je kat te kort doet.

De voordelen van een krabpaal voor je kat

 • Gaat stress en verveling tegen: katten die buiten komen hebben daar behoorlijk wat afleiding. Maar katten die veel binnen leven vervelen zich een stuk minder door de aanwezigheid van een kattenkrabpaal. Ook helpt het bij het afvloeien van stress en onrust.
 • Houdt de nagels gezond: door de nagels dagelijks eens flink in de krabpaal te zetten blijven de nagels kort, scherp en gezond.
 • Helpt bij geur afzetten: katten willen nu eenmaal hun geur afzetten. Het maakt hierbij niet uit of je dier veel buiten komt, soms in een ren zit of altijd binnen leeft. Het afzetten van de geur doen ze deels met de geurklieren die in de pootjes zitten. Door het plaatsen van een krabboom stimuleer je je kat om hier zijn geur af te zetten en niet elders in je huis.
 • Spaart je meubels: het krabben met de nagels is dus een basisbehoefte van katten. Door de aanschaf van een krabpaal zal je kat je bank eerder met rust laten. Zet de paal strategisch weg, bijvoorbeeld naast de bank, om de kans nog kleiner te maken dat je dier zijn nagels in de bank zet.

De soorten krabpalen

 • Hoge krabpaal: voor de meeste katten geldt: hoe hoger de krabpaal, hoe beter. Dit komt door het feit dat katten graag op een hoge plek zitten om hun omgeving gade te slaan. Houd hier rekening mee bij het uitkiezen van een goede krabpaal. Het model van Petrebels is in hoogte verstelbaar en kan maximaal 198 centimeter worden gemaakt.
 • Voor meerdere katten: wanneer je meer dan een kat hebt is de krabpaal Luna zeker geschikt. Deze is sterk genoeg en biedt voor alle katten in huis voldoende ruimte en vertier.
 • Met speeltjes: het is een pré als de krabpaal ook mogelijkheden voor je kat heeft om te kunnen spelen. Sommige modellen hebben bijvoorbeeld her en der touwtjes of balletjes in de krabpaal hangen, of een speelhuisje.
 • Voor kittens: dit is belangrijk, want katten moeten tijdens het krabben hun rug volledig kunnen strekken.

Mijn eigen ervaring

Ikzelf vind een krabpaal een gezellige toevoeging aan mijn woonkamer. Het feit dat mijn kat een eigen plekje heeft in huis geeft mij voldoening. Hoewel ze onbeperkt naar binnen en buiten kan, waardeert mijn kat dit eigen plekje binnen ook enorm. Ze maakt dankbaar gebruik van het sisaltouw en de hangmatten.

Toch is dit niet altijd zo geweest. Toen de krabtoren in de bijkeuken stond, naast haar kattenbak, wilde ze er niets van weten! Daarom staat deze nu in de woonkamer, naast de bank waar ik ’s avonds zit. En hoewel het heel gezellig is, blijft ze wel een echte kat en kiest ze regelmatig een nieuwe plek in huis uit. Ze kan dan plots wekenlang de krabpaal links laten liggen, om hem vervolgens na een poosje weer volop in gebruik te nemen.

Conclusie

Wie katten in huis heeft, ontkomt er eigenlijk niet aan een krabpaal erbij te nemen. Dit is belangrijk zodat je dier zijn natuurlijke gedrag kan blijven uitoefenen. Daarnaast stimuleert een krabpaal je kat meer te spelen en bewegen. Dit is belangrijk voor zijn mentale en fysieke gezondheid. De beste krabtoren vinden we de Multi-level kattenboom. Je kat kan zich volledig uitleven op deze uitgebreide krabboom.

Voor een huishouden met meerdere katten raden we aan een groter en luxer model te kiezen, zoals de Petrebels Lookout of de Luna krabpaal. Voor een kitten is de Acaza kattenboom beter geschikt.

Wie eigenlijk liever helemaal geen kattenkrabpaal in huis wil hebben, maakt een goede keuze met de design krabpaal Zaza. Deze lijkt niet echt op een krabpaal, maar geeft je kat toch mogelijkheden tot spelen, slapen en krabben.

Veelgestelde vragen

Hoe krijg ik mijn kat aan de krabpaal?

Wanneer je kat de krabpaal niet interessant vindt, heeft het geen zin je dier te dwingen. Dit werkt eerder averechts. Leg lekkere hapjes her en der op de krabtoren, of probeer kattenkruid te gebruiken om je kat aan te trekken. Ook helpt het om met je kat te spelen op en rondom de paal.

Hoeveel krabpalen nodig voor een kat?

Een kleine krabpaal is voldoende als je maar een kat in huis hebt. Wanneer er meerdere katten zijn is het slim een groter model te zoeken, zodat al je katten er gebruik van kunnen maken. Zo kan ook een ondergeschikt dier zijn plekje op de krabboom gebruiken.

Kan een kat zonder krabpaal?

Katten kunnen zonder krabpaal, maar dan zoeken ze een andere plek om hun nagels in te slaan. Dit is natuurlijk gedrag dat ze niet tegen kunnen houden. Om je meubels te sparen én je kat een plezier te doen, kan je er beter wel een in huis halen.

Hoe vaak moet je een krabpaal vervangen?

Een sterke, duurzame krabpaal gaat jaren mee. Van sommige krabmeubels zijn de onderdelen los te bestellen. Je kunt dan enkel het versleten onderdeel vervangen terwijl de rest blijft behouden.

Welke stof is geschikt om aan te krabben?

De meeste krabpalen zijn bekleed met sisal touw. Dit is natuurlijk materiaal dat lang meegaat. Voor katten is sisal een fijn materiaal om de nagels in te zetten.

Bronnen 

1 Hoe leer je je kat het krabben aan meubels af?

2 Krabgedrag bij de kat

3 Stress bij katten herkennen en aanpakken

Dokter Fit