De 7 Beste Hartslagmeters van 2023
hartslagmeter band

De 7 Beste Hartslagmeters van 2023

Met een hartslagmeter kun je jouw hartslag meten: de snelheid waarmee je hart klopt, uitgedrukt in het aantal slagen per minuut. Hartslagmeters zijn er in allerlei soorten en maten. Als horloge, als band om je borst, als vingerknijper en medische hartslagmeters. Ook bloeddrukmeters meten je hartslag. En er is zelfs een hartslagmeter app. In dit artikel bespreken we de verschillende mogelijkheden en leggen we je uit wat de beste hartslagmeter is voor jouw doel.

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Beste luxe keuze Check Prijs
Beste voor om je arm Check Prijs
Beste budget keuze Check Prijs
Beste uit de test Check Prijs
Beste luxueuze keuze Check Prijs
Beste sporthorloge voor hardlopers Check Prijs

*Compleet artikel geüpdate op 1 augstus 2022.

Beste Voor Om Je Arm

Wahoo Fitness Tickr Fit Hartslagmeter

4.5

Naast hartslagmeters met een band om de borst is er ook één bekend product met een band om de arm: de Wahoo Tickr Fit Hartslagmeter. Deze meet hartslag op een andere manier dan een band om de borst. Toch is hij vanwege de gebruikte nieuwe technologie heel betrouwbaar. Hij is ontworpen om comfortabel om je arm te zitten én veilig te gebruiken bij intensief sporten. Hij is te koppelen met een Apple Watch, fietscomputers, GPS horloges en allerlei apps. Universeel te gebruiken dus, handig!

Voordelen:
 • USB oplaadbare batterij
 • Precieze meting
 • Twee verstelbare banden inbegrepen
 • Tot 30 uur meten
Nadelen:
 • 1 seconde tijdsverschil met borstband
 • Kwetsbaar klittenband
Check Prijs op Bol.com
Beste Budget Keuze

Nonchi Hartslagmeter

3.5

De hartslagmeter van Nonchi is de perfecte hartslag meter voor een kleine prijs. Deze Hartslagband bevat verschillende kleine sensoren die, doordat ze zich dicht bij het hart bevinden, de meest accurate gegevens van de hartslag weergeven. Ook krijg je bij aankoop van deze hartslag meter een E-book over hoe jij je work-out verbetert.

Voordelen:
 • Scherpe prijs
 • Gratis work-out e-book
 • Geschikt voor de gevoelige huid
 • Makkelijk verstelbare band
Nadelen:
 • Minder uitgebreide functies
Check Prijs op Bol.com
Beste Luxueuze Keuze

Polar sporthorloge Vantage M

4.5

De stijlvolle Polar Vantage M is een sporthorloge voor elk type sporter. Met de keuze uit wel 130 sportprofielen kun je elke activiteit registreren. Hij is te synchroniseren met vrijwel elke smartphone om je statistieken uitgebreid te bestuderen en te verbeteren. De Vantage M is waterdicht en heeft een GPS functie. De ingebouwde hartslagmeter gebruikt Precision Prime sensortechnologie: een combinatie van licht en huidcontact om zo nauwkeurig mogelijk te meten. Natuurlijk kan dit Polar sporthorloge gekoppeld worden aan de Polar hartslagmeter met borstband.

Voordelen:
 • Keuze uit meer dan 130 sportprofielen
 • Lange batterijduur van 30 uur
 • Sportief design
 • Gemakkelijk in de omgang
Nadelen:
 • Scherm is vrij donker
Check Prijs op Bol.com
Beste Sporthorloge Voor Hardlopers

Garmin Forerunner 35

4.0

De geavanceerde Garmin Forerunner 35 is een lichtgewicht sporthorloge voor hardlopers van elk niveau. Het is een volledig uitgeruste activity tracker die naast stappen, GPS en hartslag ook je slaapritme en calorieverbranding meet. Hij is zeer gebruiksvriendelijk, ziet er mooi uit en is voor de kwaliteit erg aantrekkelijk geprijsd. De Forerunner 35 is waterdicht en kan gekoppeld worden met je smartphone en andere Garmin accessoires. Zie ook de meer dan 250 positieve reviews bij Bol. 

Voordelen:
 • Ingebouwde GPS
 • Ook meten tijdens je slaap
 • Lichtgewicht
 • Hartslagfunctie, stappenteller en waterproof
Nadelen:
 • Geen eigen intervaltrainingen in te stellen
Check Prijs op Bol.com

De beste hartslagmeters vergeleken

Beste Algemene Keuze Beste Luxe Keuze Beste Voor Om Je Arm Beste Budget Keuze Beste Uit De Test Sporthorloge Beste Luxe Sporthorloge Beste Sporthorloge Voor Hardlopers
Polar Hartslagmeter Garmin Hartslagmeter Wahoo Fitness Tickr Fit Hartslagmeter Nonchi Hartslagmeter Fitbit Charge 4 Polar sporthorloge Vantage M Garmin Forerunner 35
Algemene score 5/5 5/5 4,5/5 3,5/5 4,5/5 4,5/5 4/5
Betrouwbaar 5/5 5/5 4,5/5 4,5/5 5/5 5/5 4/5
Batterijduur 5/5 5/5 5/5 5/5 5/5 4/5 4/5
Makkelijk af te lezen 5/5 5/5 5/5 3,5/5 4,5/5 5/5 5/5
Comfortabel 5/5 5/5 5/5 5/5 5/5 5/5 4,5/5
Bluetooth Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Waterdicht Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
GPS Ja Ja Ja Nee Ja Ja Ja
Inclusief App Ja Ja Ja Nee Ja Ja Ja

De wetenschap

“Hoewel sommige monitoren die om de pols worden gedragen nauwkeuriger zijn dan andere, tonen studies aan dat ze over het algemeen niet zo nauwkeurig zijn als hartslagmeters die om de borst worden gedragen.” Dit zegt de voorzitter van de afdeling thorax- en cardiovasculaire chirurgie Marc Gillinov, MD. 

Hartslagmeters op de borst worden gebruikt door serieuze hardlopers, afstandsfietsers en andere atleten. Ze werken op dezelfde manier als een elektrocardiogram (EKG). Dit is een manier die artsen gebruiken om je hartslag te bepalen. Beide apparaten meten het elektrische signaal dat het hart uitzendt wanneer het klopt. Hartslagmeters om de pols zijn prima voor recreatief gebruik, zegt Dr. Gillinov. “De fitnessapparaten met hartslagmeter om je pols zijn ongelooflijk populair, maar als je echt je hartslag wilt weten, draag je de hartmonitor met borstband, want die voelt elektriciteit,” zegt hij in zijn onderzoek.

Beste hartslagmeter met band om de borst

Geschikt voor: mensen die serieus trainen en voor wie de betrouwbaarheid van de hartslagmeter belangrijk is; mensen die tijdens het sporten geen horloge kunnen dragen. Dit is de meest nauwkeurige manier om je hartslag te meten. De band zit om je borst, waar ook je hart zit. Zo mist de meter geen enkele hartslag. Hieronder onze top 3 beste hartslagmeters met borstband. Let op: als je de hartslagmeter wil koppelen aan een (sport)horloge dat je al hebt, dan moeten ze meestal van hetzelfde merk zijn.

Beste hartslagmeter app

Als je puur uit interesse of ‘voor de lol’ je hartslag wil meten, dan kan dit ook met een app. Er zijn verschillende apps beschikbaar als je in de app store zoekt op “Hartslagmeter”. De beste hartslagmeter app voor iPhone gebruikers is de Cardiio app. Voor Android toestellen is dit Heart Rate Monitor. Alle apps werken hetzelfde: je houdt je vinger over de lens van je camera en de app ‘ziet’ hoe het bloed door je vinger stroomt. Zo berekent de app je hartslag. Sommige apps maken ook een ECG en meten onregelmatige hartslag. Dit is niet altijd accuraat. De meeste apps zijn ook niet medisch gekeurd. Als je meer nauwkeurig je hartslag wil of moet meten met een app, dan raden we je deze ECG gadget aan. Dat is ook de enige echt medische hartslagmeter.

Keuzehulp: Waarom wil je een hartslagmeter?

Je hartslag meten kan op allerlei manieren. Om de beste hartslagmeter te kiezen is het eerst belangrijk om te bedenken waar je ‘m voor gaat gebruiken.

Sport

Wil je jouw hartslag beter in de gaten houden tijdens het sporten, bijvoorbeeld om te zien in welke hartslagzone je zit? Zowel hartslagmeters met een band om de borst als sporthorloges met een hartslagmeter zijn daar in principe geschikt voor. Bij sommige sporten is het dragen van een horloge gevaarlijk. Dan is een band om de borst beter. Een borstband geeft ook betere en nauwkeurigere metingen. Terwijl een horloge juist weer handiger is als je ook buiten het sporten om je hartslag wil bijhouden.

Dagelijks ritme

Als je meer inzicht wil in je dagelijkse beweging en statistieken is een horloge met hartslagmeter de meest geschikte optie. Sporthorloges meten vaak veel meer dan een band om de borst. Denk aan dagelijkse stappen, vetverbranding, slaapritme enz. Met een hartslagmeter horloge kun je dag en nacht je hartslag in de gaten houden. Sommige horloges kunnen je ook waarschuwen voor een te hoge of onregelmatige hartslag.

Medisch

Verder zijn er hartslagmeters voor als je serieus aan de slag wil of moet met je hartslag. Er zijn medische apparaten zoals saturatiemeters en bloeddrukmeters die ook je hartslag weergeven. En oja, als je gewoon uit nieuwsgierigheid je hartslag wil weten, dan zijn er ook apps.

>> Lees ook: “Hartslag in rust: wat is normaal?

Andere apparaten die hartslag meten

Misschien heb je zonder het te weten al een apparaat in huis liggen dat ook je hartslag meet. Of wil je naast hartslag ook andere waarden goed in de gaten kunnen houden. Deze apparaten geven vrijwel standaard ook je hartslag weer:

 • Bloeddrukmeters. Bloeddruk en hartslag zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bloeddrukmeters hebben een ingebouwde hartslagmeter, zodat je beide in een oogopslag kunt zien. Lees ook ons artikel over de beste bloeddrukmeters.
 • Saturatiemeters. Saturatie is het zuurstofgehalte in je bloed. Dit meet je met een soort vingerknijper, die via je vinger ook je hartslag kan meten. Zie ook het artikel over de beste saturatiemeters.
 • ECG monitor. Je hartritme kan worden weergegeven in een ECG. Met een klein gadget kun je zowel je hartslag meten als je hartritme weergeven op je telefoon. Lees meer over zelf een ECG maken.

Meest gestelde vragen

Wat is een hartslagmonitor?

Hartslagmonitors meten je hartslag tijdens het trainen, wat je kan helpen je doel veilig en efficiënt te bereiken, zonder dat je over je maximale hartslag heen gaat.
Je kunt de hartslaggegevens gebruiken om je intensiteit aan te passen, een passend tempo aan te houden en je uithoudingsvermogen te vergroten. Sommige hartslagmeters houden alleen je hartslag bij, terwijl andere nog meer work-out gegevens laten zien.

Wat is een normale hartslag?

Een normale hartslag varieer in rust bij gezonde volwassenen meestal tussen 60-100 slagen per minuut. Het is mogelijk dat je hartslag in rust varieert op basis van vele factoren, zoals leeftijd, geslacht, lichamelijke conditie en gezondheidstoestand.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een hartslagmeter?

Om het beste model voor jou te kiezen, moet je rekening houden met twee factoren:
Type hartslagmeter: de meeste monitors gebruiken sensoren die zich op een borstband of pols bevinden. Hartslagmeters met borstbanden zijn het nauwkeurigst. Hartslagmeters alleen aan de pols kunnen handiger zijn.
Functies van de hartslagmeter: de duurste modellen doen alles wat je maar kunt bedenken. Het is belangrijk op een rijtje te hebben welke functies voor jouw prioriteit hebben. 

Wie hebben baat bij het gebruiken van een hartslagmeter?

Hardlopers, joggers en wandelaars
Fietsers
Bergbeklimmers
Skiërs, snowboarders
Mensen die proberen af te vallen
Mensen die meer willen leren over hun eigen hartslag

Is de aanschaf van een hartslagmeter de moeite waard?

Hoewel het gebruik van een monitor niet voor iedereen noodzakelijk is, is het een geweldig hulpmiddel. Zelfs als hij maar tijdelijk wordt gebruikt, leer je hoe je jezelf voelt bij een bepaalde hartslag. Hierna is je inspanningstolerantie en eventuele beperkingen gemakkelijker in te schatten.

Is polsslag hetzelfde als hartslag?

Je polsslag, ook wel uw hartslag genoemd, is het aantal keren dat je hart per minuut slaat. Een normale hartslag in rust zou tussen de 60 en 100 slagen per minuut moeten liggen, maar dit kan van minuut tot minuut verschillen

Wat is een goede hartslag per leeftijd?

Leeftijd Normale hartslag in rust
Kinderen 5 tot 6 jaar –  75 tot 115 spm
Kinderen van 7 tot 9 jaar – 70 tot 110 spm
Kinderen van 10 jaar en ouder en volwassenen (inclusief senioren) – 60 tot 100 spm
Atleten in topconditie – 40 tot 60 spm

Welke hartslag is te hoog?

Bij volwassenen slaat het hart gewoonlijk tussen de 60 en 100 keer per minuut. Artsen beschouwen een hartslag van meer dan 100 slagen per minuut gewoonlijk als te snel, hoewel dit per persoon verschilt.

Geschreven door
Erik Metzen Smits
Dokter Fit