Review: Voedsel Intolerantietest van MijnLabtest
voedsel intolerantietest

Review: Voedsel Intolerantietest van MijnLabtest

Toen ik de mogelijkheid kreeg om de Voedsel Intolerantietest Pro van Mijnlabtest.nl te mogen uitproberen, kon ik niet wachten op de resultaten. Ik had namelijk al maanden last van vage klachten in mijn darmen die steeds erger werden. Volgens de huisarts lag het aan een verkeerd dieet en moest ik gaan uitzoeken op welke voedingsstoffen ik reageerde. 

Dat is nogal een klus, want je moet dan steeds voor een aantal weken of zelfs maanden één soort voedsel vermijden. De Voedsel Intolerantietest Pro test op 287 stoffen en geeft je een resultaat binnen twee weken, dus dat klonk heel wat beter dan maandenlang speficiek eten vermijden. 

Dokterfit Review
Voedselintolerantie Pro Test
4.5
Voordelen:
 • Biedt inzicht in welke voedingsmiddelen vage klachten kunnen veroorzaken
 • Resultaten binnen twee weken, wat sneller is dan maandenlang specifiek voedsel vermijden.
 • De test is eenvoudig en niet pijnlijk om te doen.
 • De uitslag wordt relatief snel geleverd
 • Kan thuis worden afgenomen zonder doktersrecept
 • De resultaten zijn duidelijk en bieden handige kleurcodes om de ernst van de intolerantie te begrijpen
 • Tips over hoe je je dieet kunt aanpassen
Nadelen:
 • De test is niet goedkoop
 • Biedt geen inzicht in allergieën, wat verwarrend kan zijn voor sommige mensen
 • Er was onduidelijkheid over de verschillen tussen lactose- en zuivelintolerantie in de uitslag
Check Prijs op MijnLabtest.nl

De IntolerantieTest Pro in het kort

Er zijn veel mensen met onbegrepen klachten die mogelijk te wijten zijn aan een intolerantie, een aandoening die vaak pas na verloop van tijd symptomen veroorzaakt. In mijn geval had ik al sinds een jaar last van een opgeblazen gevoel na bijna elke maaltijd, krampen in mijn darmen, en een onregelmatige stoelgang. 

Een intolerantietest onderzoekt de overmatige aanmaak van specifieke antistoffen (IgG), en langdurige blootstelling aan voedingsmiddelen die een reactie veroorzaken.

Raad ik de Intolerantietest Pro aan?

Hoewel deze test niet goedkoop is, ben ik zeer blij dat ik hem gedaan heb. De test was makkelijk en niet pijnlijk om te doen, en binnen een week had ik al mijn uitslag. Het bleek dat ik sterk reageer op melkproducten en ei, iets wat ik zelf waarschijnlijk nooit bedacht had. Ook ananas en aardbei stonden op rood en tevens amandelmelk.

Resultaat van de verschillende voedingscategoriën

Ik raad deze test aan als je het heft in eigen handen wilt nemen wat betreft je gezondheid, want het kan soms maanden of zelfs jaren duren voordat een huisarts je vage klachten serieus neemt. Ik voelde dat er iets mis was met mijn darmen en ik ben heel blij dat ik nu weet welk eten ik moet vermijden om me beter te voelen.

Voor wie is dit product?

De Intolerantietest Pro kan nuttig zijn voor mensen die last hebben van onbegrepen of sluimerende klachten die niet direct aan een specifieke oorzaak te linken zijn. Deze klachten kunnen na verloop van tijd optreden en worden mogelijk veroorzaakt door een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen. 

De test kan helpen bij het identificeren van specifieke voedingsmiddelen die de symptomen veroorzaken, zoals vermoeidheid, een opgeblazen gevoel, buikkrampen, jeuk, hoofdpijn, migraine en acne. Mensen die deze symptomen ervaren en geen duidelijke diagnose hebben gekregen, kunnen baat hebben bij de Intolerantietest Pro om de onderliggende oorzaken te begrijpen en passende dieetaanpassingen te maken.

Waar kan ik het product kopen?

intolerantietest pro

Je kunt de Intolerantietest Pro bestellen bij Mijnlabtest.nl. Je krijgt dan binnen 1 werkdag de test thuis gestuurd, die je ook weer terug moet sturen op dezelfde dag dat je de test doet. Er zit een retourenvelop in de verpakking, die je gratis kunt afgeven bij een PostNL punt. 

Er zijn ook simpele intolerantietesten te koop bij MijnLabtest, die testen op minder soorten voedingstoffen. 

Review Voedsel Intolerantietest Pro

Ik kreeg mijn intolerantietest in een brievenbuspakketje thuis gestuurd. In de verpakking zaten twee prikkers, een reageerbuisje met houder, een steriel gaasje en alcoholdoekje, een pleister, een formulier om in te vullen, een retourenvelop en een uitleg over hoe je de test moet afnemen.

intolerantietest

De reden dat ik een intolerantietest wilde doen was omdat ik vaak last had van een extreem opgeblazen gevoel na bijna elke maaltijd en ook vaak maagkrampen had. Ik kon er zelf niet achterkomen welk voedsel dit veroorzaakte, omdat in heel veel eten verschillende soorten stoffen zitten. Als ik bijvoorbeeld een kaasbroodje at, wist ik niet of mijn klachten door gluten, kaas, vet of toegevoegde suikers kwamen. 

Dankzij de Intolerantietest Pro kon ik bijna 300 voedingstoffen in één klap testen, zonder eerst een eliminatiedieet te moeten volgen. Ik kreeg al binnen een week de uitslag binnen via de mail die ik kon bekijken met een beveiligde code. 

In het document wat ik ontving stond een mooi overzicht met kleurcodes voor welke stoffen ik een hoge IgG-waarde had. Hoe hoger die waarde, hoe sterker mijn klachten zouden zijn. Ook werd er uitgelegd welke producten ik ter vervanging kon gebruiken. 

Hoe werkt de test?

Stap 1: Test bestellen
Als je de test op maandag t/m donderdag voor 16:00 besteld, krijg je de test de volgende dag in huis. Het is belangrijk de test uit te voeren en op dezelfde dag terug te sturen, omdat het bloed anders stolt. Dit betekent uiterlijk vóór vrijdag (dus donderdag) bloed afnemen en meteen terugsturen.

Stap 2: Het bloed prikken
Je moet van tevoren je handen warm maken onder de kraan zodat het bloed blijft stromen en daarna je vinger schoonmaken met het alcoholdoekje. Het was mij in eerste principe niet helemaal duidelijk hoe de prikker werkte, maar als je hem op je vinger zet en hem aandrukt, kom het mesje er vanzelf uit. 

intolerantietest

Stap 3: Het bloed opvangen
Je prikt zelf in je vinger om bloed op te vangen in het reageerbuisje. Hiervoor krijg je een prikker die je op je vingertop zet en dan indrukt, er komt dan een klein mesje uit die in je vinger prikt. Het was niet pijnlijk om dit te doen, maar ik kreeg niet genoeg bloed uit één vinger, dus moest ik een tweede vinger prikken. Gelukkig zaten er twee prikkers in de verpakking, want elke prikker werkt maar eenmalig. 

intolerantietest

Stap 4: Buisje afsluiten en terugsturen
Als je tussen 0,4 ml en 0,6 ml bloed hebt opgevangen, kun je het buisje afsluiten en in de retourenvelop stoppen samen met het ontvochtigingsdoekje. Ga daarna meteen naar een PostNL afgeefpunt (niet in de brievenbus, want die kan te heet of te koud worden) om de envelop te retourneren. 

intolerantietest

Daarna is het afwachten op de uitslag! 

Stap 5: De uitslag bekijken
MijnLabtest geeft aan dat het twee weken kan duren voor de uitslag, maar ik kreeg die van mij al na een week. Je krijgt een e-mail met een code, zodat je de uitslag beveiligd kunt bekijken. Ik kreeg een pdf-bestand van 12 pagina’s met groene, oranje en rode bolletjes bij elk voedingsmiddel. 

Aan het einde van de pdf staat ook waar die specifieke voedingsstof inzit, wat de reacties kunnen zijn en welke alternatieve voedingsmiddelen ze aanbevelen. Daarnaast kreeg ik ook een bestand met extra uitleg over het eliminatiedieet en het verschil tussen melkeiwitten en caseïne.

Uitslag intolerantietest
Mijn uitslag in de categorie Melk & Ei

Wat ik fijn vind aan de Intolerantietest Pro van MijnLabtest

Zelf thuis afnemen
Ik vond het fijn dat ik zelf in een half uur de test thuis kon afnemen, zonder eerst een doktersrecept nodig te hebben. 

Handig inzicht in je resultaten
De bolletjes met kleurcodes geven aan hoe hoog je intolerantie is. Als je veel rode bolletjes hebt, is het verstandig die producten compleet te vermijden of je je beter voelt. 

Je eigen gezondheid onder controle
Wat ik het allerfijnst vind aan de Intolerantietest Pro is dat ik nu gericht aan de slag kan met mijn gezondheid. Ik had geen idee dat ik een melk- en ei intolerantie had, en die producten eet ik bijna dagelijks. 

Tips om voedingsstoffen te vervangen
Ook vond ik het fijn dat je tips krijgt over hoe je je dieet kunt aanpassen. Zuivel is vrij makkelijk om te vervangen met plantaardige producten, maar ei kan behoorlijk gecompliceerd zijn. In het document wat ik kreeg, stonden alternatieven voor elk product waar ik hoog op scoorde.

voedsel intolerantietest
Uitleg over ei-intolerantie

Snel beter voelen
Nu dat ik de producten vermijd waar ik oranje en rode bolletjes voor had, begin ik me steeds beter te voelen. Het is even aanpassen als je die producten normaal gesproken dagelijks eet, maar het is wel heel fijn om minder darmklachten te hebben. Uiteindelijk kun je die producten als het goed is weer in kleine mate eten, nadat je darmen zich hersteld hebben. 

Wat ik minder vond

Geen inzicht in allergiën
Het grootste nadeel van de Voedsel Intolerantietest is dat je geen inzicht krijgt in allergieën. Het verbaasde mij in eerste instantie dat ik groene bolletjes had bij veel nootsoorten, terwijl ik hier zeer allergisch voor ben. 

Na wat dieper in te zijn gegaan op het verschil tussen allergie en intolerantie werd het mij duidelijk dat een allergie niet veroorzaakt wordt door IgG, maar door IgE – en daar wordt niet op getest bij deze intolerantietest. Dit kan behoorlijk verwarrend zijn als je dat niet weet. 

Geen uitleg over lactose vs. zuivel intolerantie
Bij mijn uitslag stond dat ik sterk reageer op koemelk, maar niet op Emmentaler en geitenkaas. Aangezien Emmentaler en geitenkaas ook zuivel bevatten, vond ik het raar dat ik dit blijkbaar wel kan eten. Ik heb zelf toen uitgezocht dat mijn intolerantie voornamelijk om caseïne (een melkeiwit) gaat, en niet om zuivel in het algemeen. 

Sommige kaassoorten en geitenkaas bevatten weinig of geen lactose en caseine, dus daarom waren die wel groen. Het zou handig geweest als dit duidelijker uitgelegd werd bij de uitslag, ondanks dat er wel iets staat vermeld hierover in één van de bijlages. 

Waarom een Intolerantietest Pro kopen?

intolerantietest

Het kopen van een intolerantietest kan zinvol zijn als je gedurende een langere periode last hebt van onbegrepen klachten of ongemakken. Deze klachten zijn niet duidelijk te linken aan een specifieke gebeurtenis en kunnen mogelijk worden veroorzaakt door een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen. Dit soort klachten worden ook wel sluimerende, niet-acute of latent aanwezige klachten genoemd.

Als je dergelijke ongemakken ervaart, kan een intolerantietest helpen om te bepalen of je intolerant bent voor bepaalde voedingsmiddelen. Dit kan waardevolle informatie opleveren om je dieet aan te passen en mogelijk je klachten te verminderen.

Echter, als je direct heftige klachten ervaart na het eten van bepaalde voedingsmiddelen, kan het zijn dat je een allergie hebt in plaats van een intolerantie. In dat geval zou een allergietest wellicht geschikter zijn. Allergieën veroorzaken directe klachten op de plaats waar je in contact komt met de stof waarvoor je allergisch bent.

Het is belangrijk om te benadrukken dat bij serieuze klachten altijd eerst een arts geraadpleegd moet worden. Een arts kan een volledige diagnose stellen en de beste behandeling adviseren. Een intolerantietest kan een nuttig hulpmiddel zijn, maar vervangt niet het professionele medische advies van een arts.

Alternatieven voor de Intolerantietest Pro

Wil je iets anders testen dan een intolerantie? Dan helpen deze artikelen je wellicht: 

BLOEDWAARDENTEST

Met een bloedwaardetest kan in je bloed gemeten worden hoeveel je van een bepaalde eiwit, een vitamine of mineraal hebt. En of dat genoeg is, of te weinig.

MICROBIOOMTEST

Wil je jouw microbioom testen? Om zo je darmflora te verbeteren of herstellen? Dat kun je eenvoudig zelf thuis doen! Op deze pagina lees je wat de beste microbioom test is. Ook vertellen we hoe het onderzoek werkt en wat je ermee kunt. En hoe je vervolgens jouw darmflora kunt verbeteren of helpen herstellen.

CORTISOL TESTEN

Met een cortisol test kun je jouw stressniveau meten. Cortisol is het stresshormoon dat ervoor zorgt dat je altijd ‘aan’ staat. Soms handig, maar bij chronische stress keert het zich tegen je lichaam. In dit artikel vertellen we wat cortisol precies is en hoe je een cortisol test kunt doen.

Conclusie

De Voedsel Intolerantietest Pro van MijnLabtest.nl is een waardevol hulpmiddel voor mensen die last hebben van onbegrepen of sluimerende klachten die veroorzaakt kunnen worden door voedselintoleranties. De test is eenvoudig thuis uit te voeren en biedt inzicht in de reactie van het lichaam op bijna 300 verschillende voedingsstoffen.

Ik was zeer tevreden met de test, en hoewel de test niet goedkoop is, vond ik het wel waard, omdat ik dankzij de resultaten nu weet op welk dieet ik me moet richten. Iets wat me anders maanden had kunnen kosten om uit te vinden.

Een nadeel vond ik dat de test geen inzicht biedt in allergieën, wat voor sommige mensen verwarrend kan zijn. Bovendien was het jammer dat de verschillen tussen lactose- en zuivelintolerantie niet echt duidelijk genoemd werden.

Al met al zou ik de Intolerantietest Pro zeker aanbevelen als je volledig inzicht wil krijgen in welk dieet voor jou op dit moment het beste is. 

Dokterfit Review
Voedselintolerantie Pro Test
4.5
Voordelen:
 • Biedt inzicht in welke voedingsmiddelen vage klachten kunnen veroorzaken
 • Resultaten binnen twee weken, wat sneller is dan maandenlang specifiek voedsel vermijden.
 • De test is eenvoudig en niet pijnlijk om te doen.
 • De uitslag wordt relatief snel geleverd
 • Kan thuis worden afgenomen zonder doktersrecept
 • De resultaten zijn duidelijk en bieden handige kleurcodes om de ernst van de intolerantie te begrijpen
 • Tips over hoe je je dieet kunt aanpassen
Nadelen:
 • De test is niet goedkoop
 • Biedt geen inzicht in allergieën, wat verwarrend kan zijn voor sommige mensen
 • Er was onduidelijkheid over de verschillen tussen lactose- en zuivelintolerantie in de uitslag
Check Prijs op MijnLabtest.nl

Veelgestelde Vragen

Wat is een intolerantietest? 

Een intolerantietest is een medische test die wordt gebruikt om te bepalen of een persoon een intolerantie heeft voor bepaalde voedingsmiddelen of stoffen. Dit wordt meestal gedaan door middel van bloedonderzoek, huidpriktesten of eliminatiediëten.

Hoe werkt een intolerantietest? 

De meest voorkomende vorm van intolerantietest is een bloedtest, waarbij wordt gekeken naar de reactie van uw immuunsysteem op verschillende stoffen. Als je immuunsysteem antilichamen produceert in reactie op een bepaalde stof, kan dit wijzen op een intolerantie.

Wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie? 

Hoewel de symptomen van een allergie en een intolerantie soms vergelijkbaar kunnen zijn, zijn ze fundamenteel verschillend. Een allergie is een reactie van het immuunsysteem op een stof die normaal gesproken onschadelijk is, terwijl een intolerantie betekent dat je lichaam moeite heeft met het verteren of verwerken van een bepaalde stof.

Hoe betrouwbaar zijn intolerantietesten? 

De betrouwbaarheid van intolerantietesten kan variëren. Sommige tests, zoals bloedonderzoeken, zijn over het algemeen zeer betrouwbaar. Andere tests, zoals die welke gebaseerd zijn op haarmonsters of bioresonantie, hebben minder wetenschappelijke ondersteuning en kunnen minder betrouwbaar zijn.

Wat moet ik doen als ik denk dat ik een intolerantie heb? 

Je kunt zelf een intolerantietest kopen als je denkt dat je een intolerantie hebt. Als er verhoogde waardes zijn gevonden, is het belangrijk om medisch advies in te winnen en niet zelf een diagnose te stellen. 

Dokter Fit