De 7 Beste Alarmknoppen voor Ouderen van 2024 Getest Door Experts
alarmknop-ouderen-featured-image

De 7 Beste Alarmknoppen voor Ouderen van 2024 Getest Door Experts

Met een alarmknop kunnen ouderen makkelijk en direct een noodsituatie melden. Een alarmknop kan zelfs levens redden! Daarom zijn er veel verschillende noodknoppen verkrijgbaar voor senioren. Om de keuze makkelijk te maken, hebben we een top 7 voor je samengesteld van de beste alarmknoppen van 2024.  We hebben daarvoor 20 producten getest en hebben daarbij onder andere gelet op functionaliteit en gebruikersgemak.  

Hier alvast de beste producten:

Benieuwd naar andere alarmknoppen voor ouderen die ook uitstekend uit de test kwamen? Lees verder!

Beste alarmknop voor ouderen overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Beste luxe keuze Check Prijs
Beste waterdichte keuze Check Prijs
Beste horloge keuze Check Prijs
Beste keuze met dockingstation Check Prijs
Meest duidelijke keuze Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs

De 7 beste alarmknoppen voor ouderen  onderzocht

Beste Algemene Keuze

Gologi Slim Persoonlijk Alarm

4.8

Dit persoonlijke alarm van Gologi is de perfecte oplossing voor wanneer je snel wilt kunnen reageren als er iets gebeurt. Het alarm heeft een ingebouwde paniekknop waarmee je direct op de hoogte bent wanneer iemand jouw hulp nodig heeft. Het is een handig apparaatje dat ouderen, familie of vrienden bij zich kunnen dragen of aan de muur kunnen bevestigen.

Met één druk op de knop kun je iemand op de hoogte stellen van een mogelijk ongeval. Hierdoor kan er direct hulp ingeschakeld worden. Het is een eenvoudig systeem met slechts één alarmknop dat je makkelijk aan een ketting of sleutelhanger met je mee kunt dragen. Het signaal wordt via een ontvanger aan de muur doorgestuurd naar een app, waarna er direct hulp ingeschakeld kan worden. De installatie is eenvoudig, waardoor je de knop direct na aankoop kunt gebruiken.

Het is een intuïtief apparaatje wat er solide en duurzaam uitziet. Er zit een krachtige accu in het apparaat die wel een half jaar meegaat. Opladen duurt slechts 3 uur. 

We vinden dit handige levensreddende apparaatje dan ook de investering meer dan waard.

We raden je dit apparaat aan als je graag een eenvoudige noodknop wil die eenvoudig te bedienen is en waar je altijd van op aan kunt. 

Voordelen:
 • Simpel ontwerp, waardoor intuïtief te gebruiken
 • Accu gaat 6 maanden mee, je hoeft je niet druk te maken dat ‘ie het niet doet
 • Werkt overal ter wereld, wat ook handig is als je op reis bent
 • Geen abonnement nodig, dus geen extra kosten
Nadelen:
 • Signaalgeluid is vrij zacht
 • Sommigen vonden het lastig het systeem met WIFI te verbinden
Check Prijs op Bol.com
Beste Luxe Keuze

KUUS S2 Senioren Horloge

5.0

Het KUUS. S2 Senioren Alarm Horloge is speciaal ontworpen voor senioren die langer veilig thuis willen blijven wonen. Dit uitgebreide en luxe horloge heeft grote iconen en een zeer gebruiksvriendelijk design. 

Het horloge is gebruiksklaar en werkt met een simkaart, waardoor het horloge zelfstandig kan functioneren. Familie wordt gewaarschuwd met een SOS-noodknop aan de zijkant van het horloge.

Het horloge beschikt ook over een valalarm, dat automatisch de ingestelde SOS nummers belt als het horloge een val detecteert. Daarbij kun je ook de GPS locatie zien en de geschiedenis terugzien. Dit horloge is qua functies erg uitgebreid, inclusief een hartslagmeter en een medicijnenmelder. We vinden de nummerherkenning met foto echt heel handig, deze functionaliteit is heel geschikt voor senioren met dementie.

Dit kwalitatieve uitgebreide horloge is de investering meer dan waard. Het is een mooi en goed afgewerkt horloge waarbij bij het ontwerp werkelijk aan alles is gedacht. Zelfs het polsbandje is gemaakt van siliconen, wat de huid minder irriteert.  

We raden dit horloge dan ook zeker aan aan ouderen die zich echt veilig willen voelen en behalve een noodknop ook een systeem willen hebben met o.a. valdetectie, een hartslagmeter en een medicijnenmelder.

Voordelen:
 • Nummermelding met foto, wat heel prettig is voor ouderen met dementie
 • Horloge heeft automatische valpreventie
 • Anti-allergeen polsbandje dat aan kunt passen op de dikte van je pols
 • Geen abonnement nodig, dus geen extra kosten
 • Bellen naar het horloge is gratis
 • Gebruiksvriendelijk ontwerp met grote iconen voor duidelijkheid
Nadelen:
 • Niet geschikt voor smalle vrouwenpols
 • Spatwaterdicht, niet geschikt om mee te douchen
 • Ouderen kunnen vergeten hun horloge om te doen na het douchen
 • Hoge prijs
Check Prijs op Bol.com
Beste Waterdichte Keuze

WatchToCare Alarmknop Senioren

4.5

Met de WatchToCare WTC22 waterdichte alarmknop heb je met één druk op de SOS knop overal direct hulp beschikbaar. Overal, dus ook onder de douche. En juist dat is een plek waar ouderen vaker hulp nodig hebben.  

Met één druk op de SOS knop wordt direct de eerste zelf gekozen contactpersoon gebeld. Als deze niet opneemt, wordt automatisch de tweede gebeld, enzovoort. Ook wordt de locatie meegestuurd en heeft dit systeem naast een spraakfunctie en andere handige features valdetectie en dwaaldetectie.

Het enige nadeel van deze knop vinden we dat het display mogelijk wat ingewikkeld is. Er zitten geen pictogrammen op en geen onderscheidende kleuren, wat het gebruik minder intuïtiefmaakt.

Dit product is zeker het geld waard. Alle functionaliteiten die je van een uitgebreid personenalarm verwacht zitten erop en werken goed. Daarnaast zit er ook een goede batterij in die pas na 5 dagen opnieuw opgeladen hoeft te worden, wat een geruststellend idee is. 

We raden deze knop aan voor ouderen die meer risico lopen op vallen of ongelukken. Deze knop heeft dwaaldetectie en is daarom bijzonder geschikt voor ouderen met dementie. 

Voordelen:
 • Werkt overal, niet alleen thuis, maar in heel Nederland en Europa
 • Waterdicht, dus ook te gebruiken onder de douche
 • Inclusief dwaaldetectie-functie, wat handig is voor ouderen met dementie
 • Mogelijkheid tot direct bellen naar vooringestelde nummers zonder mobiele telefoon
Nadelen:
 • Afhankelijk van verbinding met mobiel netwerk voor bereikbaarheid
 • Voor sommigen is het display van de knop te ingewikkeld
Check Prijs op Bol.com
Beste Horloge Keuze

WatchToCare Alarm Horloge

4.6

Met het WatchToCare Horloge draag je een stijlvol horloge terwijl je toch een noodknop bij je hebt. Het is een mooi systeem waarbij de nadruk niet direct ligt op mogelijke ongelukken of verminderde zelfredzaamheid.

Ook met dit systeem wordt met één druk op de knop  de eerste zelf gekozen contactpersoon gebeld en de locatie meegestuurd voor directe hulp. Het horloge heeft ook andere handige functies, zoals spraak- en video-oproepen, valdetectie en dwaaldetectie. 

Het horloge is weliswaar wat aan de grote kant, maar is licht in gewicht. Het enige minpunt van dit horloge is dat de batterijduur niet aangegeven wordt in het display. Verder is de kwaliteit van dit product goed en gemaakt om lang mee te gaan. Het is zeker het geld waard.

We raden dit horloge zeker aan aan senioren die graag een stijlvol noodsysteem met zich meedragen waarbij er geen nadruk ligt op verminderde zelfredzaamheid of bezorgde familieleden. Het is overigens ook heel geschikt als noodsysteem voor mensen die weliswaar niet snel vallen, maar toch graag een alarmsysteem met zich meedragen, voor welke reden dan ook. 

Voordelen:
 • Stijlvol horloge zonder nadruk op verminderde zelfredzaamheid
 • Lichtgewicht, dus prettig te dragen
 • Dwaaldetectie, waardoor ideaal voor ouderen met dementie
 • Keuze tussen verschillende stijlvolle bandjes
Nadelen:
 • Display kan voor sommige ouderen moeilijk af te lezen zijn
 • Batterijduur/accuduur wordt niet weergegeven
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Met Dockingstation

EVO 7S Noodknop

4.7

Met deze EVO noodknop met dockingstation ben je altijd met slechts één druk op de knop verwijderd van hulp. Dit systeem is makkelijk op te laden. Je hoeft niet meer te zoeken naar het bijbehorende snoertje, maar kunt het apparaat gewoon op het dockingstation zetten en… klaar!

Dit systeem is eenvoudig te gebruiken. Alles wat je hoeft te doen is op de knop drukken om een alarm te activeren, waardoor er onmiddellijk een melding wordt verzonden naar een verzorger of noodhulpdiensten.

De EVO-7S heeft o.a. dwaaldetectie, valdetectie, een bel- en spraakfunctie en een batterijduurwaarschuwing. Met de ingebouwde GPS-tracker kan de exacte locatie van de drager worden bepaald.

Dit is een mooi en solide systeem van goede kwaliteit en hebben geen problemen ondervonden met het gebruik ervan. We vinden dit een goede investering in veiligheid.

Aanrader voor ouderen die vergeten hun noodknop op te laden of moeite hebben met het gebruik van een systeem met meerdere knoppen.

Voordelen:
 • Eenvoudig display wat intuïtief in gebruik is
 • Met dockingstation, waarmee je dit systeem makkelijk op kunt opladen
 • Met een batterijduurwaarschuwing waardoor je weet dat de batterij bijna op is
 • Inclusief dwaaldetectie, wat ideaal is voor ouderen met dementie
Nadelen:
 • Sommige gebruikers vinden de installatie wat ingewikkeld
 • Handleiding alleen in het Engels
Check Prijs op Bol.com
Gebruiksvriendelijkste Keuze

PersonalClick Senioren Alarm Deluxe

4.8

Het seniorenalarm van PersonalClick is naar onze mening het makkelijkst te gebruiken. Vanwege de eenvoud en de kleurcontrasten vinden we dit het meest duidelijke apparaatje van deze top 7.

Op dit systeem zit alleen een noodknop, het apparaat heeft geen verdere uitgebreide functies. Het gebruik is intuïtief en zeer eenvoudig, er is simpelweg geen mogelijkheid om op de verkeerde knop te drukken,

De batterij van de PersonalClick gaat 6 dagen mee, waardoor het systeem niet snel uit zal vallen. Prettig is ook dat de waterdichte behuizing de batterij beschermt, waardoor je ook met dit personenalarm kunt douchen.

Het is een duidelijk en eenvoudig alarmsysteem met een prijs die weliswaar iets aan de hoge kant is, maar de investering meer dan waard is.

We raden dit systeem aan aan kwetsbare ouderen die moeite hebben met ingewikkelde noodknoppen, maar toch zeker willen zijn van hulp in noodsituaties.

Voordelen:
 • Eenvoudig display, makkelijk af te lezen
 • Goede contrasterende kleuren voor extra duidelijkheid
 • Ook geschikt om onder de douche te dragen
 • Lange accuduur van 6 dagen
Nadelen:
 • Systeem reageert op voicemail, wat niet handig is
 • Hogere prijs voor een eenvoudig apparaat zonder extra functionaliteiten
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Neccesitas Senioren Alarm

4.5

Dit seniorenalarm van Neccesitas is een noodknop met een lagere prijs dan alle andere personenalarmen in deze top 7, maar doet in kwaliteit niet onder. Wel werkt dit apparaatje net iets anders: in plaats van een druk op de noodknop werkt dit apparaat met een uitneembare pin. Eenmaal uitgetrokken gaat het alarm af. Er wordt geen signaal naar een app verzonden, maar het geluid is duidelijk genoeg om iedereen in de omgeving te waarschuwen.

Dit is een lichtgewicht en duurzaam apparaatje van goede kwaliteit. Het gebruik is intuïtief. Je draagt het makkelijk met je mee. Voordeel van dit apparaat is dat je het ook voor andere doeleinden kunt gebruiken, bijvoorbeeld als je je ‘s avond onveilig voelt in het donker. Daarmee is het dus niet alleen geschikt voor ouderen.

Enige nadelen van dit systeem zijn dat het display met het hondenpootje niet erg logisch is, en dat er geen signaal wordt verstuurd naar een contactpersoon. Verder vinden we dit apparaat de prijs meer dan waard.

We raden deze noodknop aan aan iedereen die zich prettig voelt bij het dragen van een noodknop, van jong tot oud en in elke situatie.

Voordelen:
 • Hard en duidelijk alarm dat iedereen in de omgeving waarschuwt
 • Niet zo duur, geschikt voor mensen met een kleinere portemonnee
 • Ook geschikt voor jongeren die zich ‘s avonds niet veilig voelen op straat
 • Solide apparaat wat geschikt is voor veelvuldig en langdurig gebruik
Nadelen:
 • Knop met hondenpootje is niet erg logisch
 • Verzendt geen signaal naar contactpersoon
Check Prijs op Bol.com

De beste alarmknoppen voor ouderen vergeleken

Beste Algemene Keuze Beste Luxe Keuze Beste Waterdichte Keuze Beste Horloge Keuze  Beste Keuze met dockingstation Meest Duidelijke Keuze Beste Goedkope Keuze
Gologi Slim Persoonlijk Alarm  KUUS S2 Senioren Horloge WatchToCare Alarmknop Senioren  WatchToCare Alarm Horloge EVO Noodknop PersonalClick Senioren Alarm Deluxe Neccesitas Senioren Alarm
Algemene score 4,8/5 5/5 4,5/5 4,6/5 4,7/5 4,8/5 4,5/5
Kwaliteit 4,8/5 4,9/5 4,5/5 4,6/5 4,7/5 4,6/5 4,5/5
Gebruikersgemak 4,7/5 5/5 4/5 4,5/5 4,8/5 4,9/5 4,5/5
Accuduur 6 maanden Nvt 5 dagen Nvt 48 uur 6 dagen Onbekend
Gebruik onder de douche Ja Nee Ja  Ja Ja Ja Nee
Valdetectie Nee Ja Ja Ja Ja Nee Nee
Spraakmogelijkheden Nee Ja Ja Ja Ja Nee Nee
Dwaalpreventie Nee Ja Ja Ja Ja Nee Nee
Prijs €€ €€€€€€ €€€€ €€€€ €€€€ €€€€

Waar moet je op letten bij het kopen van een alarmknop voor ouderen? 

 • Betrouwbaarheid: zorg ervoor dat het alarmknopsysteem betrouwbaar is en goed werkt. Controleer de beoordelingen en recensies van het product om te zien of andere gebruikers tevreden zijn met de prestaties.
 • Batterijduur: controleer hoelang de batterij van het alarmknopsysteem meegaat voordat deze moet worden opgeladen of vervangen. Het is belangrijk dat de batterij lang genoeg meegaat om ervoor te zorgen dat het systeem altijd klaar is voor gebruik.
 • Eenvoudige bediening: zorg ervoor dat de alarmknop gemakkelijk te bedienen is, zelfs voor ouderen met beperkte motorische vaardigheden. Het moet een grote, duidelijke knop hebben die gemakkelijk te vinden en in te drukken is. Een heel duidelijk systeem is het alarm van PersonalClick
 • Waterbestendigheid: Overweeg een alarmknop die waterbestendig is, vooral als de ouderen de knop ook willen gebruiken tijdens het douchen of baden. Dit zorgt ervoor dat het systeem niet wordt beschadigd door water. In deze top 7 kwam het alarm van WatchToCare als beste waterdichte keuze naar voren.
 • Installatie: Controleer of het alarmknopsysteem eenvoudig te installeren is. Sommige systemen vereisen professionele installatie, terwijl andere systemen eenvoudig zelf te installeren zijn.
 • Mobiele connectiviteit: overweeg een alarmknopsysteem dat verbinding kan maken met een mobiel netwerk. Dit zorgt ervoor dat de ouderen altijd hulp kunnen inroepen, zelfs als ze zich buiten het bereik van hun huis bevinden. Een alternatief voor een noodknop met verbinding met een mobiel netwerk is een speciale telefoon voor senioren.
 • Extra functies: sommige alarmknopsystemen hebben extra functies, zoals valdetectie, hartslagmeter, medicijnherineringen of dwaaldetectie. Overweeg of deze functies handig of nodig zijn. Kies je voor een uitgebreid alarm, dan raden we je het uitgebreide horloge van Kuus aan. Heb je deze functionaliteiten niet nodig, kies dan voor een simpeler systeem. Daarbij kun je overwegen om een losse hartslagmeter voor senioren aan te schaffen. 

Waarom een alarmknop voor ouderen kopen? 

 • Veiligheid: een alarmknop kan ouderen helpen om snel hulp te krijgen in geval van een noodsituatie, zoals een valpartij, medisch probleem of inbraak. Het geeft hen een gevoel van veiligheid en gemoedsrust, wetende dat er altijd hulp beschikbaar is met slechts één druk op de knop. 
 • Onafhankelijkheid: met een alarmknop kunnen ouderen langer zelfstandig blijven wonen. Ze hoeven zich geen zorgen te maken dat ze vast komen te zitten of geen hulp kunnen krijgen als er iets gebeurt. Dit kan hun zelfvertrouwen vergroten en hen in staat stellen om langer in hun vertrouwde omgeving te blijven.
 • Snelle respons: een alarmknop maakt het mogelijk om snel te reageren in geval van nood en de kans op ernstige gevolgen verminderen.
 • Gemoedsrust voor familie en vrienden: het is als familielid, vriend of vriendin heel prettig om te weten dat er altijd een manier is om snel hulp te krijgen als dat nodig is.

Verschillende soorten alarmknoppen voor ouderen

 • Draagbare alarmknoppen: dit zijn alarmsystemen die je makkelijk aan een ketting of sleutelhanger met je meedraagt. Deze draagbare systemen varieren in funtionaliteiten, maar zijn allemaal licht in gewicht. 
 • Horloges met alarmknop: horloges met personenalarm hebben een mogelijkheid om met een knop aan de zijkant van het horloge hulp in te roepen. Ze hebben vaak uitgebreide functionaliteiten, zoals gezondheidstrackers, hartslagmeters etc. Let op: smartwatches zijn geen vervangers voor horloges met een alarmknop. 
 • Eenvoudige alarmknoppen: zit zijn de meest basale alarmsystemen waarmee je met een druk op een SOS-knop een signaal uitzendt naar een contactpersoon. Deze apparaatjes hebben soms valdetectie, maar verder geen uitgebreide fuctionaliteiten. 
 • Uitgebreide noodknoppen: deze systemen zijn voorzien van tal van functionaliteiten, van hartslagmeter tot val-en dwaaldetectie. Het zijn alarmsystemen die in het hogere prijssegment vallen, maar zeker de investering waard zijn. 

Conclusie

Noodknoppen voor ouderen kunnen levens redden! Om de keuze in het ruime aanbod voor personenalarmen makkelijk te maken, hebben we een top 7 voor je samengesteld van de beste alarmknoppen voor ouderen van 2024.

In de test kwam het systeem van Gologi als beste algemene keuze naar voren. Het is een eenvoudig systeem met een solide behuizing, lange accuduur en is geschikt om te dragen onder de douche.

Ben je op zoek naar een uitgebreider systeem inclusief val-en dwaaldetectie, dan raden we je het luxe horloge van KUUS aan. Een ander goed horloge is dat van WatchToCare, wat in een lagere prijsklasse valt. Is een horloge te lastig in gebruik of heeft dit een ingewikkeld display, dan raden we je het duidelijke systeem van PersonalClick aan.  

Voor welke noodknop je ook kiest, als je een systeem kiest uit deze top 7, dan weet je zeker dat je een alarm koopt waar je op kunt vertrouwen. 

Veelgestelde vragen over een alarmknop voor ouderen

Hoe werkt een alarmknop voor ouderen?

Een alarmknop voor ouderen is meestal verbonden met een basisstation dat is aangesloten op een telefoonlijn of een mobiel netwerk. Wanneer de knop wordt ingedrukt, wordt er automatisch een noodoproep verzonden naar een vooraf ingesteld contactpersoon of een professionele hulpdienst.

Welke alarmknop is het beste voor gebruik bij activiteiten?

Indien mogelijk, is een horloge met alarm heel geschikt voor gebruik tijdens sportieve activiteiten, zoals bij wandelen of  fietsen op een stoelfiets.
Ze zitten stevig om de pols en zitten niet in de weg, zoals een ketting dit mogelijk wel doet.

Kan een alarmknop voor ouderen ook buiten het huis worden gebruikt?

Ja, veel alarmknoppen voor ouderen zijn draagbaar en kunnen zowel binnen als buiten het huis worden gebruikt. Dit geeft ouderen de vrijheid om ook buitenshuis hulp te kunnen inroepen in geval van nood.

Wat gebeurt er als ik per ongeluk op de alarmknop druk?

Als je per ongeluk op de alarmknop drukt, kun je meestal de oproep annuleren door een bepaalde knop ingedrukt te houden of een code in te voeren. Het is belangrijk om de instructies van de specifieke alarmknop te volgen om onbedoelde oproepen te voorkomen.

Moet ik een abonnement afsluiten voor een alarmknop voor ouderen?

Nee. Veel noodknoppen werken ook zonder abonnement, maar met een SIM-kaart.

Kan ik meerdere contactpersonen toevoegen aan mijn alarmknop?

Ja, veel alarmknoppen voor ouderen bieden de mogelijkheid om meerdere contactpersonen toe te voegen.

Dokter Fit