De 7 Beste Handkolven van 2024
handkolf-featured-image

De 7 Beste Handkolven van 2024

Een handkolf is een waardevol hulpmiddel voor moeders die borstvoeding geven. Zo biedt het draagbare en discrete manieren om moedermelk af te kolven. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je onderweg bent of aan het werk bent.

Een kolf is ook nuttig voor moeders die af en toe melk willen afkolven om voorraad op te bouwen. Dit om tijdelijke verlichting te bieden bij stuwing of om de melkproductie te stimuleren. Het gebruik ervan geeft moeders daarnaast ook meer controle over het kolven. Zo is het gemakkelijker om de juiste zuigkracht en snelheid te kiezen.

Kortom, een borstkolf is een veelzijdig hulpmiddel dat moeders de flexibiliteit biedt om hun borstvoedingservaring aan te passen aan hun specifieke behoeften en omstandigheden.

Beste handkolven overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest luxe keuze Check Prijs
Beste keuze met bewaarzakjes Check Prijs
Beste stille keuze Check Prijs
Beste keuze tegen lekken Check Prijs
Beste pasvorm Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs

De 7 beste handkolven onderzocht

Beste Algemene Keuze

Vulpes Goods® BabyCare Siliconen Borstkolf

4.8

Deze handkolf van Vulpes Goods® BabyCare zorgt ervoor dat elke druppel melk opgevangen worden. Dit doet de kolf door de druppels die van nature uit de borst lekken op te vangen. De borstkolf heeft daarnaast een dubbel lekvrij ontwerp met een zuignap, dop en stopper. Hierdoor blijft de moedermelk veilig bewaard.

Het gebruikte materiaal voelt zeer zacht en comfortabel aan. Daarnaast zijn alle onderdelen zijn BPA-vrij. De borstkolf is verder eenvoudig in gebruik en schoon te maken. De kolf bestaat uit slechts drie componenten die met de hand of in de vaatwasser kunnen worden gereinigd.

Dankzij een ruime inhoud van 150 milliliter heb je altijd voldoende capaciteit om je waardevolle moedermelk op te vangen. De kolf is ook licht, compact en draagbaar. Hierdoor is hij ideaal voor onderweg!

Voordelen:
 • Stimuleert de melkproductie en toeschietreflex
 • Inhoud van 150 milliliter biedt voldoende capaciteit
 • Wordt geleverd met dop en stopper, ideaal voor opslag
 • Na gebruik eenvoudig schoon te maken in de vaatwasser
 • Licht en compact, makkelijk mee te nemen
Nadelen:
 • De handkolf moet dagelijks goed gereinigd worden
 • Na gebruik kunnen je tepels gevoelig aanvoelen
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

FLOW Borstkolf Handsfree Handkolf

4.7

Deze draadloze handsfree borstkolf is ontworpen om optimaal comfort en privacy te bieden tijdens het kolven. Deze borstkolf is de enige elektrische borstkolf uit de test en is dan ook de meest luxe keuze. Ondanks het elektrische ontwerp, is de borstkolf toch zeer discreet en draagbaar.

Deze borstkolf heeft een zachte siliconen hoes voor een pijnloze kolfervaring. De borstkolf heeft een compact ontwerp en een laag geluidsniveau van minder dan 45 dB. Dit zorgt voor een rustige en ongestoorde kolfervaring. Het anti-backflow systeem voorkomt daarnaast het terugstromen van melk. Hierdoor treedt er geen verlies van melk op.

De borstkolf is tot 2,5 uur te gebruiken dankzij de krachtige 1000 mAh Li-ion batterij. Het ledscherm maakt het eenvoudig om de modi en zuigsterkte aan te passen.

Deze draadloze borstkolf is een handige en betrouwbare optie voor moeders die op zoek zijn naar comfort en gemak tijdens het kolven. Het biedt de mogelijkheid om moedermelk efficiënt en zonder verlies te kolven, volledig handsfree.

Voordelen:
 • Elektrisch en daarmee volledig handsfree te gebruiken
 • Zuigt niet te hard, comfortabel om te gebruiken
 • Voorzien van handige schenktuit om makkelijk over te gieten
 • Wordt geleverd met een duidelijke uitleg
Nadelen:
 • De pomp zelf kan niet in de vaatwasser
 • Iets luider dan een handmatige kolf
 • Prijzig
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Met Bewaarzakjes

Medela Harmony Handkolf Essential Pack

4.7

De Medela Harmony handkolf is speciaal ontworpen voor draagbaarheid en gemak en wordt geleverd met handige bewaarzakjes. Dankzij het lichte en compacte ontwerp is de kolf eenvoudig mee te nemen. Dit maakt de kolf ideaal voor onderweg of als back-up voor een elektrische borstkolf.

De Medela Harmony is discreet en produceert geen geluid omdat er geen motor in zit. Hierdoor is het mogelijk om overal en wanneer je maar wilt te kolven, zonder dat je bij een stroompunt hoeft te zitten.

Dit product heeft een ovale vorm, een openingshoek van 105° en een zachte rand. Dit vermindert de druk op de melkkanalen en zorgt voor een comfortabele pasvorm. Hierdoor is het kolven effectiever en comfortabeler. Een groot voordeel van deze borstkolf is het zuigritme. De kolf imiteert namelijk het natuurlijke zuigritme van je baby dankzij het 2-Phase Expression® systeem.

De Medela Harmony handkolf is gebruiksvriendelijk, gemakkelijk schoon te maken en wordt geleverd met 4 moedermelk bewaarzakjes. Kortom, een handige en betrouwbare keuze voor moeders die flexibiliteit en comfort willen tijdens het kolven.

Voordelen:
 • Wordt geleverd met 4 bewaarzakjes voor directe opslag
 • Voorzien van een comfortabel zuigritme, zoals baby ook doet
 • Voorzien van zuignap aan de onderkant om stabiel neer te zetten
 • Openingshoek vermindert druk op melkkanalen
Nadelen:
 • De prijs is wat hoger dan vergelijkbare modellen
 • Je moet de handkolf handig vastpakken om pijnlijke handen te voorkomen
Check Prijs op Bol.com
Beste Stille Keuze

Felin Handkolf Borstkolf

4.6

De Felin Handkolf is een stille borstkolf met een 2-standen systeem. Hierdoor is het met deze kolf mogelijk om het natuurlijke zuigritme van je baby na te bootsen. De zuigkracht is eenvoudig aan te passen naar jouw voorkeur. Daarnaast is het kolven pijnloos dankzij het comfortabele siliconen borstschild en is het mogelijk om tot wel 15% meer moedermelk produceren.

Wat betreft uiterlijk en ontwerp, is de Felin borstkolf licht en compact. Dit maakt het mogelijk om discreet te kolven, waar en wanneer je maar wilt. De kolf is gemakkelijk uit elkaar te halen en schoon te maken, wat bijdraagt aan de gebruiksvriendelijkheid en duurzaamheid. 

Bovendien wordt de kolf geleverd met een 180 milliliter melkflesje en een speen. Wat opvalt, is dat de borstkolf tijdens het kolven geen geluid maakt. Hierdoor is hij ook in het bijzijn van een slapende baby te gebruiken!

Wij raden de Felin Handkolf aan iedere moeder aan die flexibiliteit, comfort en betrouwbaarheid wil tijdens het kolven.

Voordelen:
 • Wordt geleverd met een handig melkflesje en speen
 • Verhoogt de productie van moedermelk
 • Gemakkelijk uit elkaar te halen en schoon te maken
 • Bootst het zuigritme van je baby goed na
Nadelen:
 • Het gevoel van afkolven kan per persoon verschillen
 • Wordt niet geleverd met deksel
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Tegen Lekken

Haakaa Siliconen Borstkolf

4.5

De Haakaa siliconen borstkolf is een innovatieve handkolf die gebruik maakt van een vacuümmethode. Dit om moedermelk efficiënt af te kolven en lekken tegen te gaan, zonder dat handmatig pompen nodig is.

Deze borstkolf past gemakkelijk in een luiertas of handtas en is perfect voor lange reizen, autoritten, werk, feestjes en meer. Een groot voordeel van dit product is het gebruik. Je plaatst de kolf eenvoudig over je tepel, laat het zich vastzuigen en knijpt een paar keer om het kolven te starten. Daarna laat je de kolf het werk doen.

De borstkolf is vaatwasserbestendig en is eenvoudig te steriliseren door middel van kokend water. Hierdoor is het schoonmaken en onderhouden zeer eenvoudig. Verder is de kolf vrij van schadelijke stoffen zoals BPA, PVC, ftalaten en bleekmiddelen.

Wij waren erg tevreden over het ontwerp van deze borstkolf. Door het vacuüm ontwerp is de borstkolf goed in combinatie met het voeden van je kindje te gebruiken. Op deze manier wordt lekkende melk opgevangen en gaat er niets verloren.

Voordelen:
 • Ideaal om tijdens het voeden van je baby te gebruiken
 • Vangt lekkende melk effectief op, handig bij overproductie
 • Handsfree te gebruiken dankzij het vacuüm ontwerp
 • Gemaakt van zachte siliconen materiaal
Nadelen:
 • Je baby kan de borstkolf wegduwen als je hem tijdens het voeden gebruikt
 • Wordt geleverd zonder deksel
Check Prijs op Bol.com
Beste Pasvorm

Philips Avent SCF430/00 Kolfapparaat

4.5

Deze borstkolf van Philips is een zeer comfortabele kolf die is uitgerust met Natural Motion-technologie. Deze technologie is geïnspireerd op het natuurlijke zuiggedrag van een baby. Hierdoor geniet je van snellere en effectievere kolfsessies.

Een groot voordeel is dat deze borstkolf geschikt is voor maar liefst 99,98% van alle tepelmaten, tot 30 mm. Hierdoor is het voor veel moeders een praktische keuze.

De borstkolf is eenvoudig in gebruik en schoon te maken, wat essentieel is om de zuigkracht op peil te houden. Bovendien geeft deze borstkolf je de volledige controle over de zuigkracht en melkafgifte. Op deze manier kun je gewoon rechtop blijven zitten tijdens het kolven.  

Deze borstkolf biedt moeders een comfortabele en efficiënte manier om te kolven. Hierdoor is het een echte aanrader voor vrouwen die op zoek zijn naar een praktische kolfoptie.

Voordelen:
 • Compact formaat, makkelijk om mee te nemen
 • Gemaakt van hoogwaardige materialen voor extra comfort en duurzaamheid
 • Bootst het drink- en zuiggedrag van een baby goed na
 • Geschikt voor alle tepelmaten tot 30 mm dus een flexibele keuze
Nadelen:
 • Het afkolven kan soms langer duren
 • Moet goed schoongemaakt worden om de zuigkracht op peil te houden
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Koalaa Siliconen Borstkolf

4.3

Wanneer je op zoek bent naar een wat simpelere handkolf, is de Koalaa Siliconen Borstkolf een goede keuze. Deze kolf heeft een capaciteit van 100 ml en wordt geleverd met een praktische, lekvrije dop. Dankzij het lichte en compacte ontwerp is deze borstkolf daarnaast gemakkelijk overal mee naartoe nemen.

Dit product heeft een eenvoudig en doordacht ontwerp. Het gebruik ervan is erg makkelijk en comfortabel. Je hebt alleen de borstkolf zelf nodig, zonder gedoe met batterijen, stroomkabels of andere accessoires. De kolf maakt geen pompende bewegingen en produceert geen geluid, waardoor het kolven een rustgevend en comfortabel moment wordt.

Het kolfflesje is uitgerust met een zuignap aan de onderkant. Hierdoor blijft het stevig op tafel of het aanrecht blijft staan tijdens het kolven. Na het kolven sluit je de fles eenvoudig af met de lekvrije dop.

Wij raden deze handkolf aan iedereen aan die op zoek is naar een gebruiksvriendelijke en betaalbare kolf. Dankzij de inhoud van 100 milliliter is de handkolf gemakkelijk mee te nemen en is het mogelijk om altijd voldoende melk af te kolven.

Voordelen:
 • Eenvoudig mee te nemen door het kleine formaat en lage gewicht
 • Blijft goed op de borst zitten en voorkomt lekken
 • Wordt geleverd met een lekvrije dop
 • Goed in combinatie met het voeden van je baby te gebruiken
Nadelen:
 • Minder gebruiksvriendelijk dan vergelijkbare handkolven
 • In het begin moet je even testen wat comfortabel is
Check Prijs op Bol.com

De beste handkolven vergeleken

Beste Algemene Keuze Meest Luxe Keuze Beste Keuze Met Bewaarzakjes Beste Stille Keuze Beste Keuze Tegen Lekken Beste Pasvorm Beste Goedkope Keuze
Vulpes Goods® BabyCare Siliconen Borstkolf FLOW Borstkolf Handsfree Handkolf Medela Harmony Handkolf Essential Pack Felin Handkolf Borstkolf Haakaa Siliconen Borstkolf Philips Avent SCF430/00 Kolfapparaat Koalaa Siliconen Borstkolf
Algemene score 4,8/5 4,7/5 4,7/5 4,6/5 4,5/5 4,5/5 4,3/5
Comfort 4,9/5 4,8/5 4,7/5 4,4/5 4,6/5 4,5/5 4,4/5
Pasvorm 4,7/5 4,6/5 4,8/5 4,7/5 4,7/5 4,8/5 3,9/5
Gebruiksvriendelijk 4,7/5 4,6/5 4,5/5 4,7/5 4,4/5 4,3/5 4,4/5
Gewicht 4,8/5 4,7/5 4,7/5 4,6/5 4,4/5 4,4/5 4,5/5
Inhoud 150 ml - 150 ml 180 ml 100 ml 125 ml 100 ml
Prijs €€ €€€€ €€€ €€ €€€ €€

Waarop letten bij het kopen van een handkolf

 • Comfort: comfort is voor en na de zwangerschap erg belangrijk. Denk hierbij aan een lichaamskussen voor een comfortabele nachtrust en een handkolf voor het afkolven van melk. Een goede borstkolf heeft een ergonomisch ontwerp. De kolf is gemaakt van zachte materialen om wrijving en irritatie te minimaliseren tijdens het kolven.
 • Pasvorm: een goed passende handkolf voorkomt lekken en verbetert de kolfefficiëntie. Controleer of de kolf meerdere borstschildopties heeft om aan verschillende tepelmaten te voldoen.
 • Gebruiksvriendelijk: een borstkolf moet gemakkelijk te monteren, demonteren en reinigen zijn. Dit om een goed gebruik te waarborgen. Modellen met minder onderdelen zijn vaak gebruiksvriendelijker.
 • Gewicht: lichtgewicht kolven zijn ideaal voor draagbaarheid. Dit is handig als je de kolf een langere tijd moet vasthouden. Daarnaast is een lichtgewicht kolf ook handiger om in je tas met je mee te nemen.
 • Inhoud: controleer of de kolf voldoende melk opvangt. Op deze manier is het mogelijk om iedere druppel melk goed op te vangen. Hierdoor voorkom je dat er kostbare melk verloren gaat, bijvoorbeeld omdat je last hebt van lekken tijdens het geven van borstvoeding.
 • Materiaal: het materiaal van de handkolf moet BPA-vrij zijn. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat de materialen van de kolf geen schadelijke stoffen bevatten. Dit is voornamelijk omdat moedermelk in direct contact komt met de kolfonderdelen.

De wetenschap over een handkolf

Meer dan 80% van de moeders geeft na de eerste 4 maanden na de bevalling melk af Vaak vertrouwen vrouwen op een handkolf om de borstvoeding op gang te brengen en te houden. Dit is voornamelijk handig wanneer de zuigeling niet gevoed kan worden, bijvoorbeeld omdat de moeder niet thuis is. De juiste pasvorm en het juiste gebruik van de borstkolf zijn belangrijk om de toevoer van moedermelk te optimaliseren en letsel te voorkomen.Het wordt aangeraden om een handkolf in combinatie met een elektrische kolf te gebruiken. Dit omdat het kolven met een elektrische kolf effectiever is. Hierdoor wordt er meer melk afgegeven. Dit is voornamelijk handig wanneer de zuigeling niet direct borstvoeding krijgt.

De soorten handkolven

 • Handmatige handkolf: dit is de meest eenvoudige en goedkope optie. Een handmatige handkolf vereist een handmatige bediening door in de kolf te knijpen. Hoewel deze borstkolf draagbaar en stil is, kan het vermoeiend zijn bij langdurig gebruik en vereist het constante inspanning van de gebruiker.
 • Siliconen handkolf: een siliconen handkolf is gemaakt van zachte siliconen. Hierdoor biedt deze kolf comfort en flexibiliteit. Het creëert vacuümafzuiging door in te knijpen, wat effectief en comfortabel is. Een siliconen borstkolf is ook stil en draagbaar, waardoor het een populaire keuze is.
 • Elektrische handkolf: dit type heeft een elektrische pomp die wordt aangedreven door batterijen of stroom. Het biedt meer gemak en efficiëntie dan handmatige kolven. Elektrische kolven zijn handig voor moeders die regelmatig moeten kolven en de voorkeur geven aan minder handmatige inspanning.

Mijn eigen ervaring

Enkele maanden na een positieve zwangerschapstest begon ik met mijn zoektocht naar een goede handkolf. Ik wist dat dit een belangrijk accessoire was om verspilling van melk tegen te gaan. Daarnaast wilde ik ook onderweg kunnen kolven. Het gebruik van een kolf heeft me een waardevolle flexibiliteit en controle geboden tijdens mijn borstvoedingstijd.

De mogelijkheid om de zuigkracht en het ritme aan te passen aan mijn eigen comfortniveau was hierbij een groot voordeel. Een borstkolf bleek een stille metgezel voor discrete kolfsessies, waarbij ik onderweg kon kolven zonder problemen. Het lichtgewicht ontwerp en de draagbaarheid maakt een handkolf daarnaast handig voor allerlei situaties. Over het algemeen heb ik positieve ervaringen gehad met verschillende handkolven.

Conclusie

Een handkolf is, net als een baby thermometer, een belangrijk accessoire voor nieuwe moeders. Met een borstkolf zorg je ervoor dat je onderweg gemakkelijk kunt kolven. Daarnaast vangt een kolf ook melk op tijdens het voeden van je baby. Hierdoor gaat er geen melk verloren.

De handkolf die over het algemeen het beste uit de test komt, is de Vulpes Goods® BabyCare Siliconen Borstkolf. Dit model is erg comfortabel, heeft een goede pasvorm en is gemakkelijk te gebruiken.

Kolf je liever elektrisch? Dan raden wij de FLOW Borstkolf Handsfree Handkolf. Met deze borstkolf heb je de mogelijkheid om volledig handsfree te kolven. Een andere handsfree borstkolf die wij aanraden is de Haakaa Siliconen Borstkolf. Deze borstkolf maakt gebruik van vacuümtechnologie om aan de borst te blijven zitten.

Ben je op zoek naar een budgetvriendelijke borstkolf met een goede werking? Dan is de Koalaa Siliconen Borstkolf Handmatig 100ml een goede keuze!

Veelgestelde vragen

Wat is een handkolf?

Een handkolf is een draagbaar borstkolfapparaat. Een handkolf stelt moeders in stelt om met de hand melk te kolven. Moedermelk bevat vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor het kind. Een handkolf wordt vaak gebruikt voor gemakkelijke en discrete kolfsessies.

Waarom met de hand kolven?

Het gebruik van een handkolf biedt moeders de mogelijkheid om de zuigkracht en het ritme volledig onder controle te houden. Hierdoor is een comfortabele kolfsessie mogelijk. Met de hand kolven is daarnaast stil, wat bijdraagt aan een discrete en stressvrije ervaring.

Wat is beter handkolf of elektrische kolf?

De keuze tussen handkolf en elektrische kolf hangt af van je persoonlijke voorkeur en behoeften. Handkolven zijn draagbaar, stiller en kosten meestal minder. Elektrische kolven zijn vaak wat efficiënter en zorgen ervoor dat er automatisch gekolfd kan worden.

Hoe lang duurt kolven met handkolf?

De duur van het kolven met een handkolf varieert. Meestal duurt het kolven ongeveer tussen de 10 en 20 minuten per borst. De duur van het kolven hangt voornamelijk af van de melkproductie en persoonlijke behoeften.

Hoe moet je kolven met een handkolf?

Kolven met een handkolf vereist het juist positioneren van de kolf op de borst. Daarnaast moet je ook de juiste zuigkracht instellen en de knijpbeweging herhalen om melk te laten stromen. Het vraagt soms enige oefening om de techniek te beheersen.

Bronnen

1 Breastmilk Expression and Breast Pump Technology

2 Manual and pump methods of expression of breast milk

Dokter Fit