De 7 Beste Kattenluiken van 2024 
kattenluik featured image

De 7 Beste Kattenluiken van 2024 

Een kattenluik is een slimme en handige oplossing voor zowel katten als hun eigenaren. Met een kattenluik kunnen katten vrij in en uit bewegen, wat hun onafhankelijkheid en bewegingsvrijheid vergroot. Dit betekent minder gedoe met deuren openen en sluiten, vooral als je kat graag buiten speelt. 

Kattenluiken zijn beschikbaar in verschillende modellen en ontwerpen, waardoor je de perfecte optie kunt kiezen die past bij de behoeften van jou en je harige huisgenoot. Of je nu op zoek bent naar eenvoud of extra functies zoals een kattenluik met chip, deze slimme apparaten maken het leven met je kat gemakkelijker en aangenamer.

Beste kattenluik overzicht 

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Beste luxe keuze Check Prijs
Beste keuze met chip Check Prijs
Beste keuze voor kattenluik met mobiele app Check Prijs
Beste keuze voor kattenluik in hordeur Check Prijs
Beste keuze voor kattenluik met verstelbare tunnel Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs

De 7 beste kattenluiken onderzocht

Beste Algemene Keuze

Lunspets Kattenluik

4.8

Dit luik voor katten van Lunspets past in elke deur of (dunne) muur. Geen zorgen dus over dat het mogelijk niet zou passen, dit luik maakt het sowieso mogelijk. Bovendien is het luikje gemakkelijk te installeren met de handige installatiehandleiding en komt het compleet met alle benodigde materialen zoals lange en korte schroeven en afdekdopjes. 

Dit luik voor katten beschikt over 4 verschillende vergrendelingsstanden waardoor je gemakkelijk kunt bepalen wanneer je kat naar binnen of naar buiten mag. Ook zorgt de magnetische sluiting met tochtstrip ervoor dat het luikje dicht blijft bij wind en regen. Zo blijft de tocht buiten de deur en de warmte in huis. Ook is de flap van het luik transparant wat een lagere drempel voor de kat vormt om er uiteindelijk doorheen te lopen. 

Het luik is gemaakt van stevig, ABS plastic en heeft een afmeting van 23,5 x 25 x 5,5 cm. Er is ook een kleinere variant beschikbaar voor kleine katten, deze heeft de afmetingen 19 x 20 x 5,5 cm. Welke variant je ook kiest, je krijgt er gratis en voor niets een handig e-book bij cadeau! Beschikbaar in kleuren wit of zwart.

Voordelen:
 • Past in elke deur en dunne muur, dus erg veelzijdig
 • Met 4 verschillende vergrendelingsstanden voor de juiste veiligheid
 • Magnetische sluiting en tochtstrip
 • In wit of zwart verkrijgbaar; niet veel zwarte luikjes voor katten op de markt
 • Inclusief handig e-book met tips en adviezen
Nadelen:
 • Slimme katten kunnen het vergrendelingsmechanisme eenvoudig openen
 • Bijgeleverde schroeven zijn niet optimaal voor elke deur
Check de variant voor grote katten op Bol.com Check de variant voor kleine katten op Bol.com
Beste Luxe Keuze

Tomsgate Nipper Houten Kattenluik

4.7

Het luik voor katten van Tomsgate is uniek in z’n soort. Dit luik uit de allerhoogste buitencategorie is gemaakt voor alle kattenrassen en kleine honden. Dit specifieke luik is bedoeld om in een deur te integreren en is gemaakt van hout en rubber en heeft, behalve een esthetisch uiterlijk, ook een isolerende functie. De winddichte rubberen flap met isolerende houten lamellen is gepatenteerd in 2013 en zorgt ervoor dat er geen tocht of regen naar binnen komt door het luik. Bovendien zorgt de rubberen flap ervoor dat het luik voor katten geen geluid maakt bij het open en dicht gaan. Geen vervelende klapper-geluiden dus! 

Het is een duurzaam katten luik, gemaakt van tropisch hout uit verantwoord bosbeheer en voorzien van het FSC-keurmerk. Het is zo gemaakt dat het eenvoudig te installeren is. Bovendien kunnen de houten lamellen geschilderd worden in de kleur van de deur waardoor het nóg beter integreert in het interieur. 

Ook aan veiligheid is gedacht bij dit luik. Zo is het voorzien van een 2 cm dikke, solide afsluitdeur die met stalen sloten dichtgemaakt kan worden waardoor ook ongewenste indringers zich geen weg naar binnen kunnen banen. De afmeting van het luik is 20 x 24 cm en het heeft een gewicht van 4,02 kg.

Voordelen:
 • Esthetisch luik voor alle kattenrassen en kleine honden
 • Wind- en waterdicht door de rubberen flap
 • Geen flap-geluiden door dubbele rubberen sluiting
 • Over te schilderen in de kleur van de deur voor optimale integratie
 • Af te sluiten met solide afsluitdeur met stalen sloten
Nadelen:
 • Zeer prijzig
 • Dit model kan alleen in deuren gemonteerd worden
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Met Chip

Cat Mate Kattenluik Met Chip

4.8

Dit kattenluik met chip van Cat Mate zorgt ervoor dat vreemde katten voorgoed buiten de deur blijven. Het luik opent door middel van een microchip herkenning en is compatibel met 9, 10 en 15 digit microchips. Deze kunnen geïmplanteerd zijn of als alternatief in een RFID-halsbandhanger geïntegreerd zijn. 

Het luik voor je kat biedt de mogelijkheid om maar liefst 30 katten te registreren. Het programmeren is eenvoudig, met één druk op de knop. Het luik werkt op 4 AA-batterijen. Deze gaan ongeveer een jaar lang mee voordat ze aan vervanging toe zijn. De batterijen worden niet meegeleverd. 

Het luik is wit en gemaakt van kunststof. De klep is transparant waardoor de kat er doorheen kan kijken en het luik gemakkelijker zal accepteren. Het luikje is geschikt voor deuren met een dikte van 85 mm. Voor wanden dikker dan 85 mm en voor ramen is er een aparte montage adapter nodig (361 W). De afmeting van het luikje zijn 19,7 x 24,6 x 11 cm. Door de borstelafdichting en magneetsluiting is het luikje voor je kat wind- en waterdicht. 

We raden dit luikje voor de kat aan als je op zoek bent naar een eenvoudig te installeren luik met chip die geschikt is voor meerdere katten en wind- en waterdicht is.

Voordelen:
 • Biedt mogelijkheid om tot 30 katten te registreren, ideale keuze voor een kattenpension
 • Eenvoudig te programmeren, dus door iedereen te gebruiken
 • Met transparante klep voor gemakkelijkere acceptatie door de kat
 • Wind- en waterdicht door borstelafdichting en magneetsluiting
 • Degelijk product gemaakt van kunststof en transparant polymeer
Nadelen:
 • Benodigde batterijen worden niet meegeleverd
 • Aparte montage adapter nodig voor ramen en muren dikker dan 85 mm
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor Kattenluik Met Mobiele App

Sureflap Connect Bundel Kattenluik Met Chip

4.7

Dit luikje voor katten met chip van Sureflap is er één in de buitencategorie en onderscheidt zich van andere luiken voor katten met chip door de Connect Bundel die erbij zit. Dit is een mobiele app waarmee je altijd weet of je kat binnen of buiten is. Je krijgt een melding van de app wanneer je kat het huis binnenkomt of verlaat en je kunt het luik met je mobiel vergrendelen of ontgrendelen. Dit biedt optimale controle op afstand. 

Het luik is geschikt voor katten met een groter postuur en kleine honden, zoals terriërs. Het kan worden geïnstalleerd in deuren, muren en ramen. Met los verkrijgbare tunnelverlengstukken kan het luik in elke dikte worden gemonteerd. Het luik reageert op de unieke microchip ID van je huisdier, er is geen halsband of andere accessoire nodig voor het luik om je huisdier te herkennen. Het systeem werkt op alle gangbare typen microchips en het luikje kan tot 32 verschillende katten programmeren.

Ook heeft het huisdierluik een display waarmee een tijdslot geïnstalleerd kan worden waardoor het bijvoorbeeld ‘s nachts gesloten is en overdag open. De klep is doorzichtig en voorzien van een tochtstrip om de tocht tegen te gaan. Het werkt op vier C-batterijen welke niet zijn inbegrepen. Het luik met chip komt inclusief hub om contact te maken met de app. De opening van het luik (het kleinste deel om doorheen te gaan) heeft een afmeting van 17.0 x 17.8 cm en een tunneldiepte van 7 cm.

Voordelen:
 • Luik met mobiele app voor optimale controle en inzicht in gedrag op afstand
 • Compatibel met alle gangbare microchips
 • Geschikt voor katten met groot postuur en kleine honden
 • Kan tot 32 verschillende katten programmeren, dus ook geschikt voor een pension
 • Tijdslot installeerbaar voor controle in de nacht
Nadelen:
 • Geeft een klikgeluid wat katten kan afschrikken
 • C-batterijen gaan niet lang mee en worden niet meegeleverd
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor Kattenluik In Hordeur

NOVOB Kattenluik

4.6

Een luikje voor de kat in een hordeur, kan dat? Jazeker! Met dit luik van NOVOB die in een hordeur geïntegreerd kan worden, blijft je huis vlieg-vrij omdat je de hordeur niet meer hoeft te openen voor een miauwende kat. Het luik is te gebruiken door katten en kleine honden (tot 15 kg) en heeft een magneet waardoor deze altijd strak naar beneden hangt. 

Het luikje wordt geleverd inclusief bevestigingsmateriaal en is binnen enkele minuten in je hordeur geplaatst. Het enige wat je nodig hebt, is een passende schroevendraaier en een (stanley)mes om het gaas eruit te snijden. De twee delen van het frame kunnen vervolgens aan elkaar geschroefd worden. De afmetingen van het luikje zijn 29 x 24 cm. 

Het luik beschikt behalve een magneet ook over twee sloten. Met de sloten kan het luik op slot worden gezet zodat katten of honden niet meer naar buiten kunnen. De magneet zorgt ervoor dat wanneer het luik niet op slot staat, deze strak naar beneden wijst waardoor het luik geen vliegen doorlaat. Het frame van het luikje is gemaakt van kunststof en het gaas van sterk nylon. Het gaas is bestand tegen de poten van je hond of kat. Het is een uniek luik dat je slechts eenmalig hoeft aan te schaffen om er vervolgens jarenlang plezier van te hebben.

Voordelen:
 • Je huis vlieg- en mugvrij én geen miauwende katten met dit luikje in hordeur
 • Heel eenvoudig te bevestigen en direct te gebruiken
 • Luik sluit netjes af door de lichte magneet
 • Kan op slot gedaan worden om nachtelijke ontsnappingen te voorkomen
 • Gemaakt van duurzaam materiaal om jarenlang plezier van te hebben
Nadelen:
 • Geen transparant deurtje waardoor katten terughoudend kunnen zijn om erdoorheen te gaan
 • Slimme katten kunnen het slotje zelf open maken
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor Kattenluik Met Verstelbare Tunnel

AnimalAesthetics Kattenluik

4.6

Dit luikje voor katten van AnimalAesthetics is verkrijgbaar met een verstelbare tunnel zodat je het luikje perfect kunt afstemmen op de dikte van je deur of muur. Zo weet je zeker dat het luikje altijd past en ziet het er netjes en mooi afgewerkt uit. 

Het luikje is beschikbaar in de kleuren wit en zwart en heeft een afmeting van 19 x 20 cm. Het is daarmee geschikt voor kleine tot middelgrote katten. Er is ook een grotere variant beschikbaar voor middelgrote en grote katten. Deze heeft de afmetingen 25 x 23,5 cm. Zo vind je gegarandeerd een luikje dat past bij jouw kat.

Het luik beschikt over 4 verschillende slotstanden; sluit je het luik volledig af, je kunt je kat alleen naar binnen of naar buiten laten gaan of je laat het luik helemaal open staan, zodat je kat vrij in en uit kan wandelen. Dankzij de magnetische sluiting sluit het luikje nadat de kat er doorheen is gegaan. Ook is het luikje voorzien van een tochtstrip, wat voorkomt dat wind en regen het huis binnenkomen. Het luik is eenvoudig te installeren en is inclusief montageset en handleiding.

We raden dit luikje aan als je op zoek bent naar een katten luik dat mogelijk op maat gemaakt moet worden in verband met de dikte van de deur of muur en die ideaal is voor de kat en jezelf.

Voordelen:
 • Verkrijgbaar met verstelbare tunnel voor optimaal passend luik
 • Beschikbaar in kleuren wit en zwart, zodat het in elk interieur past
 • Beschikbaar in afmetingen M of L; voor kleine of grote katten
 • Met magnetische afsluiting en tochtstrip zodat het wind- en waterdicht is
 • Eenvoudig te monteren en inclusief montageset en handleiding
Nadelen:
 • Ook bij ‘gesloten’ stand kunnen katten mogelijk er doorheen gaan
 • Onduidelijke handleiding
Check de versie voor kleine katten op Bol.com Check de versie voor grote katten op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Cat Mate Kattenluik

4.6

Dit kattenluik van CatMate is een goede keuze wanneer je niet de hoofdprijs wilt betalen voor een luikje voor je kat. Ondanks dat dit luik in de lage prijsregionen zit, zegt dat niets over de kwaliteit. Het is een degelijk en stevig luikje voor de kat, transparant en de transparante flap is gemaakt van polymeer. Het heeft twee standen (open en dicht). De schuifvergrendeling van het luikje kan niet aangepast worden, ideaal als je een slimme kat hebt die hier nog weleens aan wil frutselen. 

Het luikje voor de kat heeft een magnetisch slot zodat het zichzelf weer goed afsluit nadat de kat erdoorheen is gewandeld. Het heeft een tochtvrije en waterbestendige afsluiting waardoor warmte in huis blijft en kou buiten. Het kan geplaatst worden in deuren, muren en panelen en is eenvoudig te monteren. De doorgang van het luikje is 16,5 x 17,4 cm waar elke doorsnee kat doorheen zou moeten passen. 

We raden dit luikje voor de kat aan als je op zoek bent naar een betaalbaar exemplaar dat doet waar je het voor koopt: de kat erin en eruit laten zonder gedoe.

Voordelen:
 • Betaalbaar luikje dat doet wat ie belooft
 • Gemaakt van degelijk en stevig materiaal
 • Transparante flap waardoor katten er eerder doorheen zullen lopen
 • Schuifvergrendeling kan niet aangepast worden door een slimme kat
 • Magnetisch slot en wind- en waterdicht
Nadelen:
 • De gesloten stand kan soms toch door katten ontgrendeld worden
 • Geen fraai design
Check Prijs op Bol.com

De beste kattenluiken vergeleken

Beste Algemene Keuze Beste Luxe Keuze Beste Keuze Met Chip Beste Keuze Voor Kattenluik Met Mobiele App Beste Keuze Voor Kattenluik In Hordeur Beste Keuze Voor Kattenluik Met Verstelbare Tunnel Beste Goedkope Keuze
Lunspets Kattenluik Tomsgate Nipper Houten Kattenluik Cat Mate Kattenluik Met Chip Sureflap Connect Bundel Kattenluik Met Chip NOVOB Kattenluik AnimalAesthetics Kattenluik Cat Mate Kattenluik
Algemene score 4,8/5 4,7/5 4,8/5 4,7/5 4,6/5 4,6/5 4,6/5
Goede sluiting 4,8/5 4,8/5 4,8/5 4,8/5 4,8/5 4,6/5 4,8/5
Transparante klep 4,7/5 4,2/5 4,8/5 4,8/5 4,2/5 4,8/5 4,4/5
Wind- en waterdicht 4,8/5 4,8/5 4,7/5 4,5/5 4,5/5 4,6/5 4,6/5
Eenvoudig in gebruik 4,8/5 4,6/5 4,8/5 4,6/5 4,8/5 4,6/5 4,8/5
Prijs €€€€ €€ €€€ €€

Waar moet je op letten bij het kopen van een kattenluik?

Bij het kopen van een luikje voor je kat zijn er verschillende belangrijke overwegingen waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat het luik aan de behoeften van zowel jou als je kat voldoet. Hier zijn enkele zaken waar je op moet letten:

 • Grootte: meet de grootte van je kat zorgvuldig, met name de schouderbreedte, om ervoor te zorgen dat het luik groot genoeg is voor je kat om comfortabel doorheen te passen.
 • Locatie: bepaal waar je het luikje voor je kat wilt installeren. Moet het in een deur, raam, muur of ander oppervlak worden geplaatst? Zorg ervoor dat het luik geschikt is voor de locatie.
 • Type luik: er zijn verschillende soorten katten luiken, zoals traditionele, elektromagnetische, infraroodgestuurde en luiken met microchip. Kies het type dat het beste past bij je behoeften en de levensstijl van je kat.
 • Veiligheid: denk aan de veiligheid van je huis. Sommige luikjes hebben vergrendelingsmechanismen of tijdschema’s om te voorkomen dat je kat ’s nachts naar buiten gaat of om ongewenste gasten buiten te houden.
 • Energie-efficiëntie: als je geeft om energie-efficiëntie, zoek dan naar een luikje dat goed is geïsoleerd en warmteverlies minimaliseert.
 • Materiaal: kies een duurzaam materiaal dat bestand is tegen de weersomstandigheden en slijtage, vooral als je kat vaak naar buiten gaat.
 • Eenvoudige installatie: overweeg of je het luik zelf kunt installeren of dat professionele installatie nodig is.
 • Garantie en klantenservice: controleer de garantievoorwaarden van het product en lees recensies om te zien hoe het heeft gepresteerd voor andere eigenaren.
 • Prijs: stel een budget in en vergelijk verschillende merken en modellen om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.
 • Gewenste functies: denk na over eventuele extra functies, zoals een luik met microchip-identificatie, tijdschema’s, of regelbare vergrendeling, afhankelijk van je behoeften.

Het kiezen van het juiste katten luik is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat veilig en comfortabel in en uit kan bewegen, terwijl je de controle behoudt over de toegang tot je huis.

Waarom zou je een kattenluik kopen?

Er zijn verschillende redenen waarom je zou overwegen om een katten luik te kopen:

 • Vrijheid voor je kat: een katten luik biedt je kat de vrijheid om in en uit te gaan wanneer hij dat wil, waardoor hij actief en avontuurlijk kan zijn.
 • Minder gedoe: het vermindert de noodzaak om de deur constant te openen en te sluiten voor je kat, wat handig is als je vaak van huis bent.
 • Zelfstandigheid: je kat kan zelfstandig naar buiten om zijn behoeften te doen, wat handig is als je niet altijd beschikbaar bent om de kattenbak schoon te maken.
 • Gezondheid en beweging: het moedigt actieve beweging aan, wat de fysieke en mentale gezondheid van je kat kan bevorderen.
 • Verlichting van stress: voor sommige katten kan het verlichting bieden van stress die wordt veroorzaakt door beperkte toegang tot de buitenwereld.
 • Betere luchtkwaliteit: het kan de luchtkwaliteit in je huis verbeteren, omdat je kat geen behoefte heeft om binnen zijn behoeften te doen.
 • Minder krabben aan deuren: het kan voorkomen dat je kat aan deuren krabt of miauwt om binnen of buiten te komen.
 • Meer privacy voor jou: je kunt rustig slapen, werken of ontspannen zonder gestoord te worden door je kat die in en uit wil.
 • Energie-efficiëntie: sommige katten luiken zijn goed geïsoleerd en helpen warmteverlies te minimaliseren.
 • Minder zorgen: je hoeft je minder zorgen te maken over de bewegingen van je kat, omdat hij zelf kan bepalen wanneer hij naar binnen of naar buiten gaat.

Al met al kan een katten luik zowel het leven van je kat als jouw leven comfortabeler en handiger maken. Het biedt een win-winsituatie voor huisdieren en eigenaren.

Verschillende soorten 

Er zijn verschillende soorten katten luiken beschikbaar, elk met unieke kenmerken en functies om aan de behoeften van zowel katten als eigenaren te voldoen. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten katten luiken:

 • Traditioneel kattenluik: dit is het meest basisontwerp, bestaande uit een luik in de deur of muur die opent wanneer je kat eraan duwt of trekt. Er zijn geen extra beveiligingsfuncties.
 • Magnetische kattenluik: deze luiken werken met magneten in de halsband van je kat. Het luik ontgrendelt wanneer het de magnetische sleutel detecteert, waardoor alleen je kat toegang heeft.
 • Infraroodgestuurd kattenluik: infraroodluiken openen wanneer ze de infraroodsleutel aan de halsband van je kat detecteren. Dit voorkomt dat andere dieren het luik gebruiken.
 • Elektronisch kattenluik met chip: dit is een geavanceerde optie waarbij het luik de microchip van je kat leest om toegang te verlenen. Hierdoor kunnen alleen geregistreerde katten binnenkomen.
 • Tweerichtingskattenluik: dit type luik staat je kat toe om in beide richtingen te gaan, van binnen naar buiten en vice versa.
 • Energiezuinige kattenluik: sommige luiken zijn ontworpen om goed geïsoleerd te zijn en helpen warmteverlies te minimaliseren, wat vooral handig is in koude klimaten.
 • Kattenluik met timer: deze luiken kunnen worden geprogrammeerd om op bepaalde tijden te openen en sluiten, waardoor je de bewegingen van je kat kunt regelen.
 • Meerdere kattenluik: deze luiken kunnen meerdere microchips registreren, waardoor meerdere katten in je huishouden toegang hebben.

Bij het kiezen van een katten luik is het belangrijk om te overwegen welk type het beste past bij de behoeften van je kat en je eigen levensstijl. Let ook op de veiligheid en isolatie van het luik, afhankelijk van de locatie waar je het wilt installeren.

Conclusie 

Een goed katten luik gaat open als de kat er doorheen wil en sluit vervolgens goed zodat tocht en regen geen kans hebben om naar binnen te gaan. Na uitgebreid onderzoek zijn wij tot de conclusie gekomen dat het Lunspets Kattenluik de beste algemene keuze is. Dit luikje doet wat het belooft en is bovendien in twee maten beschikbaar; voor de kleine en de grotere kat. Ben je op zoek naar het neusje van de zalm op het gebied van kattenluikjes, dan kun je je hart ophalen met het Tomsgate Nipper Houten Kattenluik. Dit luikje is gemaakt van hout en rubber waardoor het amper geluid maakt en heel fraai oogt in de deur. Zoek je een luikje met een chipvergrendeling, dan adviseren we de Cat Mate Kattenluik met Chip en vind je het fijn om een mobiele app te verbinden met je katten luikje, zodat je op afstand het luikje en je kat kunt controleren? Dan is het Sureflap Connect Bundel Kattenluik met Chip echt iets voor jou. 

Er is volop keuze in de wereld van kattenluikjes. Zoek een luikje dat past bij jouw wensen en die van je kat! 

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een katten luik?

Een katten luik is een kleine deur met een mechanisme dat je kat in staat stelt om naar binnen en naar buiten te gaan. Het kan handmatig worden geopend of ontgrendeld door de kat zelf, afhankelijk van het type luik.

Kan ik een kattenluik met chip in mijn vliegengordijn zetten?

Het is meestal niet aan te raden om een kattenluik in een vliegengordijn te plaatsen. De meeste kattenluiken zijn ontworpen om in deuren, muren of ramen te worden geïnstalleerd, waarbij het materiaal stevig en duurzaam is. Je moet hier een specifiek kattenluik voor hebben, zoals het NOVOB Kattenluik. Deze is speciaal gemaakt om geïnstalleerd te worden in een hordeur.

Zijn kattenluiken veilig?

Over het algemeen zijn kattenluiken veilig. Sommige luiken hebben echter veiligheidsfuncties, zoals vergrendelingen of microchip-identificatie, om te voorkomen dat ongewenste dieren binnenkomen.

Kunnen andere dieren het kattenluik gebruiken?

Dit hangt af van het type luik dat je hebt. Sommige traditionele luiken kunnen door andere dieren worden gebruikt, terwijl luiken met microchip-identificatie alleen de geregistreerde kat toegang verlenen.

Hebben alle kattenluiken met chip een ingebouwde tochtstrip?

Niet alle kattenluiken met chip hebben een ingebouwde tochtstrip. De aanwezigheid van een tochtstrip in een kattenluik kan variëren afhankelijk van het merk en het model. 

Moet mijn kat worden gechipt voor een kattenluik met microchip-identificatie?
Nee, je kat hoeft niet per se te worden gechipt, maar het is handig om een gechipte kat te hebben om deze functie te benutten.

Kunnen ook (kleine) honden gebruikmaken van een kattenluik?

Ja, sommige kattenluiken zijn ook geschikt voor (kleine) honden. Lees de productvoorwaarden en meet je hond op om te kijken of deze er inderdaad doorheen past. Het is belangrijk om de hond altijd van de rollijn af te hebben alvorens hem/haar door het kattenluik te laten gaan.

Kan ik een kattenluik in elk type deur of raam installeren?

De installatiemogelijkheden variëren afhankelijk van het type luik. Niet alle kattenluiken zijn geschikt voor alle deuren of ramen.

Hoe kan ik de luchtkwaliteit in mijn huis optimaliseren terwijl mijn kat vrij in en uit kan gaan door het katten luik?

Je kunt het gebruik van een luchtreiniger in de nabijheid van het kattenluik overwegen. Ook zijn er luikjes voor katten die ontworpen zijn met speciale filters die de lucht reinigen terwijl je kat naar binnen of buiten gaat. Zorg ook voor voldoende ventilatie om de luchtkwaliteit in je huis te verbeteren.

Zijn kattenluiken energiezuinig?

Sommige kattenluiken zijn goed geïsoleerd en helpen warmteverlies te minimaliseren, wat kan bijdragen aan energie-efficiëntie.

Hoe kan ik mijn kat wennen aan een kattenluik?

Om je kat aan het luik te laten wennen, kun je het luik openhouden en je kat aanmoedigen om erdoor te lopen. Beloon je kat met traktaties of lof om positieve associaties te creëren.

Houd er rekening mee dat de antwoorden op deze vragen kunnen variëren op basis van het specifieke merk en model van het kattenluik, dus raadpleeg de handleiding en de instructies van de fabrikant voor specifieke details.

Dokter Fit