Bloedtest corona antistoffen waarde meten
bloedtest corona antistoffen waarde

Bloedtest corona antistoffen waarde meten

Wil je weten of je corona hebt gehad? Met een COVID-19 bloedtest kun je jouw corona antistoffen waarde meten. Zo’n corona bloedtest meet de aanwezigheid van twee soorten antistoffen: IgG en IgM. Dat zijn stoffen die in je bloed gevonden kunnen worden als je in het verleden corona hebt gehad. Met deze bloedtest voor corona wordt gemeten of je ooit (ergens in de afgelopen maanden) COVID-19 hebt doorgemaakt. Wat natuurlijk fijn is om te weten, want dat betekent dat je antilichamen hebt die je beschermen tegen een nieuwe besmetting.

Voor wie is de bloedtest corona?

De corona antistoffen bloedtest kan worden gedaan door iedereen die wil weten of hij/zij het coronavirus heeft gehad. Je kunt deze test zelf bestellen. Het is helaas nog niet mogelijk om een bloedtest voor corona aan te vragen bij de GGD. Als je jouw corona antistoffen waarde wil meten met een bloedtest, dan zal je dit dus zelf moeten betalen. Maar dan heb je wel zekerheid over of je het coronavirus hebt gehad. En dus of je lichaam antistoffen heeft aangemaakt tegen COVID-19.

Antistoffen waarde corona – bloedtest voor thuis

waarde antistoffen corona


Via de website mijnlabtest.nl kun je een goede en betrouwbare antistoffen bloedtest bestellen. Deze test meet zowel COVID-19 IgG als COVID-19 IgM Antistoffen. Op basis van die twee waarden kan worden aangetoond of jij in de afgelopen maanden corona hebt gehad. En dus of je antistoffen hebt opgebouwd. Je kunt de test gewoon zelf thuis afnemen met een vingerprik. Het buisje met bloed stuur je op naar het laboratorium en binnen enkele dagen krijg je de uitslag. Handig!

Beoordeling website: ★★★★★ (4,6)N.B. Deze test meet dus niet of je op dit moment corona hebt, daarvoor kun je een antigen test doen, of een PCR test bij de GGD (als je op dit moment klachten hebt).

Welke corona bloedtest is het beste?

Er zijn verschillende soorten bloedtesten om je antistoffen te meten. En zo te bepalen of je corona hebt gehad. We noemen in dit artikel een aantal betrouwbare bloedtesten. Ze meten verschillende typen antistoffen. Allemaal hebben ze een CE-keuring. Dat betekent dat ze veilig zijn bevonden. En je kunt ze gewoon zelf aanvragen en (laten) doen. Binnen enkele dagen weet je dan de uitslag.

Bloedtest corona: IgA en IgG antistoffen

bloedtest corona


Met de COVID-19 antigen en antistoffen combitest van bloedwaardentest.nl wordt zowel IgA Antigen als COVID-19 IgG Antistoffen gemeten. Het voordeel hiervan is dat al vanaf 10 dagen na het begin van de symptomen kan worden aangetoond dat je corona hebt gehad. Dit is dus vooral zinvol als je denkt dat je pas geleden corona hebt gehad. Daarnaast is deze test het meest nauwkeurig voor specifieke corona antilichamen.

Bij deze coronatest wordt je bloed afgenomen door een professional bij jou in de buurt (prikpunt op minder dan 10 km afstand). Daarna wordt het bloedmonster naar een professioneel laboratorium gestuurd om de resultaten te analyseren. En je krijgt de uitslag van de bloedtest supersnel: binnen 1 of enkele dagen.

Beoordeling website: ★★★★★ (5,0)


Verschillende soorten corona antistoffen waarden

Als je op zoek gaat naar een bloedtest voor corona antistoffen, dan kom je allerlei wetenschappelijke afkortingen tegen. Het gaat dan vaak om de verschillende typen antistoffen of antigenen, die een verschillende functie hebben. In de testen die we hierboven noemen is er bijvoorbeeld een verschil tussen IgG, IgA en IgM antistoffen om COVID-19 aan te tonen:

 • IgM antistoffen zijn de eerste antistoffen die je lichaam aanmaakt bij een corona infectie. Het is de snelste respons op het virus. Daarom zijn de IgM antistoffen al snel betrouwbaar in het bloed aan te tonen. Daarna kun je in de loop van de tijd steeds minder van deze antistof in het bloed vinden.
 • IgA antistoffen zijn net als IgM antistoffen een snelle reactie van je lichaam op een virus. Het verschil is dat IgA antistoffen vooral in de slijmvliezen zitten, terwijl IgM antistoffen vooral in het bloed zitten. IgA is goed aan te tonen in speeksel, maag en darmen.
 • IgG antistoffen komen wat langzamer op gang, maar zorgen voor duurzame bescherming. Je kunt deze corona antistoffen waarde nog maanden na besmetting in het bloed terugvinden.

In de grafiek hieronder zie je dat de IgA antistoffen er het snelste zijn én het snelste verdwijnen. Je ziet dat de IgM antistoffen ietsje langer blijven en dat de IgG antistoffen lange tijd in het bloed aantoonbaar zijn.

corona antistoffen waarden grafiek

Zorgen COVID-19 antistoffen voor immuniteit?

Het is nog niet wetenschappelijk aangetoond dat je immuun bent voor corona als je antistoffen hebt. Als uit de corona bloedtest blijkt dat je COVID-19 hebt gehad, dan betekent dat dus niet dat je immuun bent. Misschien kun je nog een keer corona krijgen. Dit is nog niet zeker. Wees daarom altijd voorzichtig en hou je aan de maatregelen. Ook als uit de bloedtest blijkt dat je antistoffen hebt. Het is belangrijk om jezelf en de mensen om je heen te beschermen. Bekijk voor meer betrouwbare informatie over het coronavirus de website van de Rijksoverheid of Thuisarts.nl. Blijf veilig! 🙂

Hoe werkt de corona bloedtest?

Het zelf laten testen of je COVID-19 antistoffen hebt met een bloedtest is heel simpel. Er zijn twee verschillende opties.

1. Corona antistoffen waarde thuistest

Als je kiest voor een corona bloedtest voor thuis, dan kun je jouw antistoffen meten zonder de deur uit te gaan. Je kunt dit type test bestellen via mijnlabtest.nl. Het werkt zo:

 1. Je bestelt de test online en ontvangt de testkit per post
 2. Met de vingerprik neem je zelf wat druppeltjes bloed af. Dit stuur je met de bijgeleverde envelop naar het laboratorium.
 3. Binnen maximaal 6 werkdagen ontvang je het resultaat per beveiligde e-mail.

2. COVID-19 antistoffen testen bij professional

Wil je liever dat een zorgmedewerker het bloed bij je afneemt? Dat kan ook. Dan werkt het doen van de test zo:

 1. Je bestelt de corona antistoffen waarde test online. Kies voor de meest betrouwbare test of de goedkopere test.
 2. Via de post krijg je al het testmateriaal dat je nodig hebt thuis gestuurd.
 3. Met het testmateriaal ga je naar een bloedprikpunt bij jou in de buurt. Dit is meestal binnen 10km afstand van je huis. Lekker dichtbij dus.
 4. Nadat het bloed is afgenomen, wordt dit per post verstuurd naar het laboratorium. Dit gaat met de medische post mee en is dus extra snel.
 5. De coronatest wordt geanalyseerd in het laboratorium.
 6. Binnen 1 of enkele dagen ontvang je de uitslag. Bij een positieve uitslag wordt telefonisch contact met je opgenomen.

Andere zinvolle bloedtesten m.b.t. corona

Sommige onderzoeken laten zien dat er misschien een relatie is tussen COVID-19 en een tekort aan vitamine D. Dus naast een corona bloedtest zou je bijvoorbeeld ook kunnen testen wat je vitamine D waarde is. Sowieso zijn bloedtesten een goede manier om te meten hoe het ervoor staat met je gezondheid. Bijvoorbeeld als je vaak moe bent of lusteloos, of last hebt van je spieren. Bekijk ook het overzicht van bloedwaarde testen.

Geschreven door
Jaap Nielen
Dokter Fit