De 7 Beste Ergonomische Toetsenborden van 2024
ergonomisch-toetsenbord-featured-image

De 7 Beste Ergonomische Toetsenborden van 2024

Een ergonomisch toetsenbord zorgt ervoor dat je een betere lichaamshouding aanneemt tijdens het computeren. Zeker als je, net zoals ik, veel uren achter je computer doorbrengt, is een goede ondersteuning belangrijk. Wanneer je geen gebruikmaakt van een goed toetsenbord, liggen nek-, rug- en polsklachten op de loer.

Bij een toetsenbord zonder ergonomische vormgeving, liggen je armen in een onnatuurlijke houding. Hierdoor worden pezen, gewrichten en spieren verkeerd belast, met dus lichamelijke klachten tot gevolg. Omdat ik deze klachten zelf ook ervaarde, ben ik op zoek gegaan naar het beste ergonomische toetsenbord. Ik ben op basis van het uitgebreide onderzoek tot een goede top 7 gekomen. De toetsenborden zijn hieronder per categorie uiteengezet.

Beste ergonomische toetsenbord overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
beste-algemene-slaapkamer-planten Beste algemene keuze Check Prijs
beste-algemene-slaapkamer-planten Meest luxe keuze Check Prijs
beste-algemene-slaapkamer-planten Beste lichtgewicht keuze Check Prijs
beste-algemene-slaapkamer-planten Beste bedrade keuze Check Prijs
beste-algemene-slaapkamer-planten Beste splitsbare keuze Check Prijs
beste-algemene-slaapkamer-planten Beste compacte keuze Check Prijs
beste-algemene-slaapkamer-planten Beste goedkope keuze Check Prijs

De 7 beste ergonomische toetsenborden onderzocht

Beste Algemene Keuze

Logitech Ergonomisch Toetsenbord

4.9

Dit ergonomische toetsenbord van Logitech zorgt op verschillende manieren voor een comfortabele gebruikservaring. Op de eerste plaats vonden wij de golvende vormgeving van het toetsenbord zeer plezierig. Dit zorgt er namelijk voor dat je polsen heel comfortabel en ontspannen op het ergonomisch toetsenbord rusten.

De goede stand van je polsen wordt mede bepaald door de toetsen die verder uit elkaar staan. Je hoeft je polsen hierdoor niet onnatuurlijk ver te reiken tijdens het typen. Verder vonden wij de zachtheid van de polssteun een groot pluspunt. Het maakt het toetsenbord nog comfortabeler.

De helling van het toetsenbord is in drie verschillende standen te zetten. Hierdoor is het toetsenbord voor eenieder passend. Het viel ons op dat het toetsenbord in elke stand onwijs stabiel is. We ervaarden echt geen enkele beweging tijdens het typen. Van alle toetsenborden die we hebben getest, was deze het meest stabiel. Tot slot is het toetsenbord binnen slechts enkele seconden met de computer te verbinden.

Voordelen:
 • Golvende vormgeving van toetsenbord zorgt voor juiste polsondersteuning
 • In drie standen te verstellen dus altijd wel een passende helling te kiezen
 • Toetsen zijn gesplitst voor een nog betere ergonomische houding
 • Polssteun voelt zacht waardoor het extra comfort biedt
 • Toetsenbord is onwijs stabiel dus extra gebruiksvriendelijk
 • Verbinden met de computer gaat heel simpel en snel (binnen een paar seconden!)
Nadelen:
 • Stof van de polssteun wordt bij intensief gebruik wat lichter
 • Zwaar in gewicht
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

Kinesis Mechanisch Ergonomisch Toetsenbord

4.8

Dit ergonomische toetsenbord van Kinesis is met recht uniek te noemen. Het is het enige ergonomische toetsenbord met dit specifieke innovatieve design. Wij waren dan ook onder de indruk toen we het toetsenbord uitpakten. De toetsen staan heel ver uit elkaar. Hierdoor heb je je armen precies op schouderbreedte waardoor nekklachten worden voorkomen.

Verder vonden wij de kuipjes waar de toetsen in liggen bijzonder. Het is plezierig dat je polsen en vingers worden ontzien dankzij dit design. Maar wij vonden het ook onwijs wennen om op deze manier te typen. De toetsen liggen namelijk heel dicht op elkaar waardoor je in het begin regelmatig de verkeerde toetsen indrukt. Echter, oefening baart kunst. Hoe vaker je het toetsenbord gebruikt, hoe eenvoudiger hij in gebruik wordt.

Je moet diep in de buidel tasten voor dit exemplaar, maar ergonomisch gezien, is hij heel goed. Houd er wel even rekening mee dat het geen draadloos toetsenbord is. Dit is als je altijd op een vaste plek werkt geen probleem. Maar wanneer je veel onderweg bent, is dit wat minder praktisch.

Voordelen:
 • Toetsen staan ver uit elkaar waardoor armen perfect op schouderbreedte zijn
 • Kuipvormige design zorgt ervoor dat polsen en vingers worden ontlast
 • Toetsaanslag maakt weinig geluid dus lekker stil in gebruik
 • Wordt geleverd met polssteunen voor een nog betere houding en extra comfort
Nadelen:
 • Niet draadloos
 • Duur in aanschaf
Check Prijs op Bol.com
Beste Lichtgewicht Keuze

Auronic Ergonomisch Toetsenbord Met Muis

4.5

Het Auronic Ergonomisch Toetsenbord Met Muis is wat ons betreft dé ideale set voor onderweg. Ergonomische toetsenborden zijn doorgaans te groot en te zwaar om met je mee te nemen. Het Kinesis Mechanisch Ergonomisch Toetsenbord neem je bijvoorbeeld niet zomaar mee in je tas. Dat doe je met dit ergonomisch toetsenbord van Auronic wel. Het toetsenbord is licht en compact. Daarnaast krijg je er ook nog een muis bij waardoor je helemaal uit de voeten kunt onderweg.

De toetsen zijn gemakkelijk zonder veel weerstand in te drukken. Hierdoor worden je polsen minder belast. Daarnaast is het plezierig dat de bijgeleverde muis voor links- en rechtshandigen geschikt is. Dit is bij een muis lang niet altijd het geval. Tot slot waren wij blij verrast over het gemak waarmee je het toetsenbord aansluit. Binnen een mum van tijd is middels een USB-stick het toetsenbord met je computer verbonden.

Voordelen:
 • Toetsenbord is heel licht in gewicht en compact dus ideaal voor onderweg
 • Inclusief muis voor links- en rechtshandigen voor een complete gebruikerservaring
 • Toetsaanslag is heel licht waardoor je minder belasting van de polsen ervaart
 • Aansluiten met USB gaat heel simpel en snel dus extra gebruiksvriendelijk
Nadelen:
 • Zonder numerieke keypad
 • Docking station nodig als je de nieuwste Macbook gebruikt
Check Prijs op Bol.com
Beste Bedrade Keuze

Microsoft Ergonomisch Toetsenbord

4.7

Dit ergonomische toetsenbord van het merk Microsoft heeft net zoals het Logitech Ergonomisch Toetsenbord een golvende vormgeving. Dankzij deze vormgeving neem je automatisch een betere houding aan. Ook de gesplitste toetsen dragen hieraan bij. Doordat de toetsen verder uit elkaar staan, liggen je armen op schouderbreedte. Je voorkomt hiermee een overstrekking van je spieren.

We vonden dit toetsenbord in veel opzichten heel erg lijken op het ergonomische toetsenbord van Logitech. We moesten echt even twee keer kijken toen dit toetsenbord uit de verpakking kwam. Toch vonden we ook een aantal verschillen. Zo is dit exemplaar van Microsoft niet draadloos. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar als je regelmatig van plek verandert, is het wel onhandig.

Verder heeft het toetsenbord van Logitech een wat zachtere polssteun. De prijs van het Microsoft Ergonomisch Toetsenbord is daarentegen wel weer gunstiger én de toetsaanslag is zachter.

Voordelen:
 • Bevat membraantoetsen waardoor het toetsenbord extra stil is
 • Golvend design zorgt voor een optimale ondersteuning van de polsen
 • Heeft een polssteun waardoor je extra comfort en ondersteuning ervaart
 • Gesplitste toetsen zorgen ervoor dat je een natuurlijke houding aanneemt
Nadelen:
 • Niet draadloos
 • Slechts één jaar garantie
Check Prijs op Bol.com
Beste Splitsbare Keuze

Kinesis Splitsbaar Ergonomisch Toetsenbord

4.6

Het Kinesis Splitsbaar Ergonomisch Toetsenbord is heel nauwkeurig naar je eigen lichaam in te stellen. Het toetsenbord bestaat uit twee losse delen die door een verstelbare kabel met elkaar worden verbonden. Hierdoor is het mogelijk om elk deel precies op schouderbreedte te zetten. Dit vonden wij erg plezierig. Je merkt hiermee namelijk heel goed dat je een natuurlijke houding aanneemt.

Dit ergonomische toetsenbord biedt ook uitkomst als je onderweg ergonomisch verantwoord wilt computeren. Het toetsenbord is namelijk eenvoudig mee te nemen doordat het inklapbaar en relatief licht is. Verder vonden wij het een leuk innovatief snufje dat de toetsen allemaal herprogrammeerbaar zijn. De individuele aanpasbaarheid van het toetsenbord is dus heel uitgebreid.

Voordelen:
 • Dankzij de splitsing is het toetsenbord precies op de juiste schouderbreedte te zetten
 • Inklapbaar dus gemakkelijk met je mee te nemen
 • Kabel tussen de twee delen is verstelbaar, dus echt persoonlijk instelbaar
 • Toetsen zijn allemaal herprogrammeerbaar voor extra gebruiksgemak
Nadelen:
 • Pootjes en polssteun zijn niet inbegrepen
 • Niet draadloos
Check Prijs op Bol.com
Beste Compacte Keuze

Microsoft Draadloos Ergonomisch Toetsenbord

4.6

Dit Microsoft Draadloos Ergonomisch Toetsenbord lijkt een beetje op het Logitech Ergonomisch Toetsenbord qua looks. Ook het Microsoft Ergonomisch Toetsenbord toont qua uitstraling overeenkomsten. Toch kwamen wij er tijdens het gebruik achter dat het toetsenbord vooral ook heel anders is.

Zo heeft dit toetsenbord geen numeriek keypad op het toetsenbord. Wel krijg je een los numeriek keypad erbij. Dit is plezierig als je er graag gebruik van maakt. Als je dit nooit gebruikt, is het alleen maar fijn dat het niet op het toetsenbord zit. Het scheelt namelijk behoorlijk wat ruimte waardoor het toetsenbord aanzienlijk compacter is.

Verder is het plezierig dat het een gesplitst toetsenbord is. Je hoeft je polsen hierdoor niet onnatuurlijk ver te reiken tijdens het typen. Daarnaast is het fijn dat het toetsenbord een polssteun heeft. De polssteun is wel minder zacht dan de polssteun van het Logitech Ergonomisch Toetsenbord.

Voordelen:
 • Gesplitste toetsen dus automatisch een betere lichaamshouding
 • Polssteun zorgt voor extra ondersteuning
 • Numeriek keypad zit er los bij dus fijn als je dit graag gebruikt
 • Vijf jaar garantie waardoor je voorlopig geen zorgen om eventuele gebreken hebt
Nadelen:
 • Stof van de polssteun wordt bij intensief gebruik faal
 • Polssteun is relatief hard
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Strex Ergonomisch Toetsenbord Met Muis

4.5

Het Strex Ergonomisch Toetsenbord Met Muis heeft ons aangenaam verrast. Toetsenborden in deze prijscategorie zijn lang niet altijd gebruiksvriendelijk. Maar dit toetsenbord heeft ons niet teleurgesteld. De toetsen op het toetsenbord zijn voorzien van uitsparingen voor de vingers. Dit maakt het indrukken van de toetsen extra comfortabel.

Het toetsenbord heeft een lichte toetsaanslag. Hierdoor hoef je de toetsen niet zo hard in te drukken. Je vingers en polsen worden zo minder belast. Deze lichte toetsaanslag zorgt er ook voor dat het toetsenbord heel stil is.

Tot slot is het plezierig dat je er ook een muis bij krijgt die ergonomisch is vormgegeven. Verdere ergonomische aspecten zoals een golvende vormgeving of gesplitste toetsen ontbreken bij het toetsenbord helaas. Maar als je een klein budget te besteden hebt, is deze set een prima keuze.

Voordelen:
 • Inclusief ergonomische muis voor een complete gebruikerservaring
 • Toetsaanslag is licht waardoor je minder hard hoeft te drukken
 • Muis is geschikt voor links- en rechtshandigen, dus voor een brede doelgroep
 • Toetsen hebben een uitsparing voor de vingers waardoor je meer comfort ervaart
Nadelen:
 • Toetsen zijn niet gesplitst
 • Niet geschikt voor USB 3.0
Check Prijs op Bol.com

De beste ergonomische toetsenborden vergeleken

Beste Algemene Keuze Meest Luxe Keuze Beste Lichtgewicht Keuze Beste Bedrade Keuze Beste Splitsbare Keuze Beste Compacte Keuze Beste Goedkope Keuze
Logitech Ergonomisch Toetsenbord Kinesis Mechanisch Ergonomisch Toetsenbord Auronic Ergonomisch Toetsenbord Met Muis Microsoft Ergonomisch Toetsenbord Kinesis Splitsbaar Ergonomisch Toetsenbord Microsoft Draadloos Ergonomisch Toetsenbord Strex ErgonomischToetsenbord Met Muis
Algemene score 4,9/5 4,8/5 4,5/5 4,7/5 4,6/5 4,6/5 4,5/5
Kwaliteit 4,8/5 4,9/5 4,5/5 4,5/5 4,7/5 4,5/5 4,4/5
Polsondersteuning 5/5 5/5 4/5 4,9/5 4,5/5 4,6/5 3,9/5
Compatibiliteit 4,8/5 4,5/5 4,7/5 4,4/5 4,8/5 4,4/5 4,5/5
Respons toetsen 5/5 4,6/5 4,9/5 5/5 4,5/5 5/5 5/5
Draadloos Ja Nee Ja Nee Nee Ja Ja
Toetsenbordverlichting Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee
Prijs €€€ €€€€€ €€ €€ €€€€ €€€

Waar moet je op letten met het kopen van een ergonomisch toetsenbord? 

 • Vormgeving: de vormgeving van het toetsenbord bepaalt de ondersteuning die je tijdens het typen ervaart. Een golvend ontwerp zorgt voor een goede polsondersteuning. Een plat toetsenbord zonder ergonomische kenmerken geeft daarentegen uiteindelijk juist lichamelijke klachten zoals pols- of nekpijn. Voor een goede houding tijdens het computeren is de vormgeving van het toetsenbord dus onwijs belangrijk.
 • Soort toetsen: ergonomische toetsenborden beschikken niet altijd over dezelfde soort toetsen. Ze kunnen membraantoetsen of mechanische toetsen hebben. De respons van mechanische toetsen is doorgaans heel goed waardoor je minder snel typefouten maakt. Membraantoetsen zijn daarentegen weer stiller en ze hebben meestal een lichtere toetsaanslag. Kies vooral voor de soort toetsen die jou fijn lijkt. Je voorkomt zo een hoop irritatie tijdens het gebruik en optimaliseert hiermee je gebruikservaring.
 • Draadloos: niet alle ergonomische toetsenborden zijn draadloos. Wanneer je altijd op dezelfde plek computert, maakt dit niet zo veel uit. Echter, als je vaak van plek wisselt, is het plezierig dat een toetsenbord draadloos is. Het Auronic Ergonomisch Toetsenbord Met Muis is draadloos en heel licht in gewicht, dus ideaal voor onderweg.
 • Compatibiliteit: controleer altijd even of het toetsenbord compatibel is met het besturingssysteem van je computer. Ga tevens na of het toetsenbord op de juiste manier (bijvoorbeeld via USB) met je apparaat te verbinden is. Zo voorkom je dat het toetsenbord onverhoopt niet met je apparaat verbonden kan worden.
 • Extra’s: sommige toetsenborden beschikken over handige extra’s. Je moet hierbij bijvoorbeeld denken aan toetsen die herprogrammeerbaar zijn, multimediatoetsen of een bijgeleverde ergonomische muis. Dit soort extra’s optimaliseren mogelijk de gebruikservaring, dus ga dit vooral na als je hierin geïnteresseerd bent.

De wetenschap over een ergonomisch toetsenbord

Dat een ergonomisch toetsenbord een uitkomst is als je veel computert, heb ik zelf ervaren. Maar ook de wetenschap onderschrijft de positieve effecten van ergonomische toetsenborden op de gezondheid. Zo heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat het gebruik van een ergonomisch toetsenbord pols- en schouderklachten duidelijk vermindert 1.

In een ander wetenschappelijk onderzoek werd duidelijk dat gesplitste toetsenborden fysieke klachten voorkomen 2. Dit komt doordat bij deze ergonomische toetsenborden de armen op schouderbreedte zijn tijdens het typen. Hierdoor is er geen sprake van overstrekking en is de spierbelasting aanzienlijk minder dan bij andere soorten toetsenborden. Naast gezondheidsvoordelen bieden ergonomische toetsenborden ook veel meer comfort dan standaard platte toetsenborden 3.

De soorten ergonomische toetsenborden

 • Golvend toetsenbord: zoals de terminologie eigenlijk al prijsgeeft, is dit type toetsenbord golvend vormgegeven. De golvende vormgeving zorgt ervoor dat je polsen in een natuurlijke stand staan tijdens het typen. Je hoeft je polsen dus minder te overstrekken waardoor de spieren en gewrichten minder worden belast. Het Microsoft Draadloos Ergonomisch Toetsenbord is een golvend toetsenbord.
 • Gesplitst toetsenbord: bij dit type toetsenbord is er in het midden sprake van een splitsing van de toetsen. Dankzij deze splitsing zijn je armen tijdens het typen op schouderbreedte. Je armen, nek en schouders worden hierdoor ontzien. Het Kinesis Splitsbaar Ergonomisch Toetsenbord is een mooi voorbeeld van een gesplitst toetsenbord.
 • Toetsenbord met ergonomische toetsen: niet alleen de stand van het toetsenbord kan een ergonomische vormgeving hebben. Ook de toetsen op het toetsenbord kunnen ergonomisch zijn. Het Strex Ergonomisch Toetsenbord Met Muis is zo’n toetsenbord met ergonomische toetsen. De toetsen bevatten een inkeping waardoor je de toetsen comfortabeler en met minder weerstand indrukt. De spanning op de vingers is hierdoor tijdens het typen minder.

Mijn eigen ervaring

Zelf weet ik als geen ander hoe belangrijk een goede lichaamshouding tijdens het computeren is. Door veelvuldig te computeren zonder het juiste toetsenbord en zonder de juiste muis, ben ik lichamelijke klachten gaan ervaren. Van een vergroeiing in mijn pols en schouderblad tot nek- en rugpijn. Mijn klachten waren niet mals en ik besloot daarom mijn werkplek ergonomisch in te richten.

Ik heb een ergonomische bureaustoel en een voetensteun aangeschaft. Dit deed al veel voor mijn lichaamshouding, maar de polsklachten bleven aanwezig. Gelukkig bleek hiervoor een ergonomisch toetsenbord de uitkomst. Ik werk nu weer comfortabel en zonder lichamelijke klachten achter mijn computer!

Conclusie

Met een ergonomisch toetsenbord zorg je voor een betere lichaamshouding tijdens het computeren. Zo voorkom je niet alleen lichamelijke klachten. De ergonomische vormgeving biedt ook simpelweg meer comfort dan een standaard plat toetsenbord. Ergonomische toetsenborden zijn onder andere verkrijgbaar in een golvende vormgeving. Bij deze toetsenborden worden je polsen optimaal ondersteund waardoor polsklachten worden voorkomen.

Het is ook mogelijk dat een ergonomisch toetsenbord een gesplitste vormgeving heeft. Het Kinesis Mechanisch Ergonomisch Toetsenbord is hiervan een mooi voorbeeld. De toetsen staan hierbij verder uit elkaar waardoor je armen tijdens het typen op schouderbreedte zijn. Dit zorgt voor een ontlasting van je nek, rug en polsen.

Sommige ergonomische toetsenborden zijn golvend én gesplitst en bieden zo de allerbeste ondersteuning. Het Logitech Ergonomisch Toetsenbord heeft deze dubbele ergonomische kenmerken. Dit toetsenbord was dan ook onze favoriet. De ergonomische vormgeving voorkomt pols- en rugklachten en is zeer comfortabel. Bovendien is het toetsenbord draadloos en stabiel waardoor hij extra gebruiksvriendelijk is.

Veelgestelde vragen

Waarom is het gebruiken van een ergonomisch toetsenbord goed?

Een ergonomisch toetsenbord is in tegenstelling tot een normaal plat toetsenbord gericht op een goede lichamelijke ondersteuning. Bij standaard toetsenborden worden de spieren en gewrichten in onder andere je polsen overbelast bij het typen. Ergonomische toetsenborden bieden een betere ondersteuning en voorkomen zo lichamelijke klachten.

Hoe herken je een ergonomisch toetsenbord?

Ergonomische toetsenborden herken je doorgaans aan de golvende vormgeving of aan de gesplitste toetsen. Het is ook mogelijk dat de toetsen zelf ergonomisch zijn vormgegeven. Je herkent dit dan aan de inkepingen op de toetsen.

Wat is een gesplitst ergonomisch toetsenbord?

Bij een gesplitst ergonomisch toetsenbord is er sprake van een splitsing van de toetsen op het toetsenbord. Je hebt als het ware een linker- en een rechterhelft op het toetsenbord. Je armen zijn hierdoor op schouderbreedte waardoor je nek en je rug worden ontzien.

Wat is een golvend ergonomisch toetsenbord?

Een golvend ergonomisch toetsenbord heeft, zoals de terminologie al een beetje doet vermoeden, een golvende vormgeving. Dankzij deze golvende vormgeving worden je polsen tijdens het typen minder belast dan bij een standaard plat toetsenbord.

Wat is een ergonomische werkhouding?

Bij een ergonomische werkhouding is het op de eerste plaats belangrijk dat je rechtop zit. Een orthopedisch zitkussen helpt hierbij. De onderarmen moeten parallel lopen aan de grond, op schouderbreedte en op ellebooghoogte. Je knieën moeten een hoek van negentig graden hebben. Hiervoor biedt een ergonomisch toetsenbord uitkomst.

Bronnen

1 Effectiveness of an ergonomic keyboard for typists with work related upper extremity disorders: A follow-up study

2 Muscle strain of the hand-arm-shoulder system during typing at conventional and ergonomic keyboards

3 Longitudinal Study of the Effects of an Adjustable Ergonomic Keyboard on Upper Body Musculoskeletal Symptoms

Dokter Fit