De 7 Beste Grote Kattenbakken van 2024
grote kattenbak featured image

De 7 Beste Grote Kattenbakken van 2024

Wanneer je grote katten in huis hebt, is de aanschaf van een grote kattenbak essentieel. Het is belangrijk dat je kat zich prettig en veilig voelt bij het doen van zijn behoefte. Maar ook veel kleine katten hebben de voorkeur voor een grote bak, zodat ze voldoende ruimte hebben om lekker te graven.

Ben je op zoek naar een XXL-kattenbak voor jouw huistijger? Dan ben je bij ons aan het goede adres. We hebben een heel aantal grote kattenbakken uitgebreid getest. Bijvoorbeeld op hygiëne, gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit. Hieruit hebben we een top 7 van de beste grote kattenbakken samengesteld. We wensen je veel succes bij het maken van een keuze!

Beste grote kattenbakken overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest luxe keuze Check Prijs
Beste keuze zonder kap Check Prijs
Beste hoek kattenbak Check Prijs
Beste design kattenbak Check Prijs
Beste zelfreinigende keuze Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs

De 7 beste grote kattenbakken onderzocht

Beste Algemene Keuze

JC Pets Premium Kattenbak Systeem

4.8

De kattenbak van JC Pets is als beste grote kattenbak uit onze test gekomen. En dat is niet voor niets. Deze bak springt op veel vlakken boven de andere modellen uit. 

Zo heeft de bak een uniek zelfreinigend vermogen door het filtersysteem in de bodem. Wanneer je kat op de korrels plast, veranderen deze in zaagsel, wat vervolgens naar de bodem zakt. Hierdoor blijft de bak langer schoon en heb je geen last van nare geurtjes in huis. Wanneer de lade vol is, haal je deze eruit en leeg je hem eenvoudig.

Het installeren van de kattenbak ging vanzelf. We hebben een laagje van ongeveer 5 centimeter houtkorrels in de bak gedaan en onze kat begreep al snel wat de bedoeling was. De korrels zijn biologisch afbreekbaar en nemen de urine snel op. Wel moet je dagelijks de ontlasting eruit scheppen, want deze blijft op het rooster liggen.

Voordelen:
 • Zelfreinigend, dus minder vaak schoonmaken
 • Lade is gemakkelijk te legen
 • Geen vieze geuren in huis
 • Wordt geleverd met een zak korrels en een schepje
 • Korrels zijn biologisch afbreekbaar, dus weinig belasting op het milieu
Nadelen:
 • Werkt het beste op houtkorrels, andere kattenbakvulling is minder handig
 • Ontlasting valt niet in de lade, deze moet je wel dagelijks eruit scheppen
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

Zedar Automatische Kattenbak

4.9

Wie graag wat meer luxe wenst, kiest voor de automatische bak van Zedar. Deze grote kattenbak reinigt de volledige inhoud vanzelf na elk toiletbezoek van je kat. 

De sensor detecteert dat je dier de bak verlaat, waarna het reinigingsproces begint. Alle uitwerpselen belanden in een grote zak, die je slechts eens per 15 dagen hoeft te verschonen. Ideaal voor katten die enkel op een schone bak willen poepen en plassen. Maar ook voor mensen die veel werken of weinig tijd hebben, is het toilet van Zedar een uitkomst.

Heb je meer dan één kat, dan moet je hem uiteraard ook vaker schoonmaken. Dit is eenvoudig en snel gebeurd doordat je de plastic zak er zo uittilt. Er worden drie extra rollen meegeleverd. Voor de grote kattenbak ligt een matje dat voorkomt dat je kat de korrels onder zijn pootjes mee door het huis neemt.

Door het installeren van een app op je telefoon heb je toegang tot allerlei handige features. Bijvoorbeeld een alarm als het kattengrit bijna op is. Ook kun je je kat ermee wegen. Wat ons opviel, is dat er tijdens het ronddraaien toch enkele korrels buiten de bak vielen. Deze werden gelukkig opgevangen door de handige mat.

Voordelen:
 • Volautomatische grote kattenbak, je hoeft zelf bijna niets meer te doen
 • Ideaal voor katten die snel “vies” zijn van de bak
 • Slechts eens per 15 dagen reinigen, handig voor mensen die weinig tijd hebben
 • Wordt geleverd met handige mat, zo blijft je huis schoon
 • De app waarschuwt als het kattengrit bijna op is
 • Houd de gezondheid van je kat in de gaten door hem dagelijks te wegen met de app
Nadelen:
 • Je moet steeds speciale plastic zakken aanschaffen
 • Soms vallen er toch enkele korrels uit de bak tijdens het ronddraaien
 • Is niet heel hoog, hierdoor minder geschikt voor hele grote katten
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Zonder Kap

PeeWee Eco Granda XXL

4.6

Het grote voordeel van een grote kattenbak zonder kap is dat ook zeer grote katten prima hun behoefte kunnen doen. Ze zullen hun hoofd niet stoten en kunnen naar hartenlust graven, draaien en krabben. 

Daarnaast is de bak laagdrempelig. Veel katten kruipen niet graag in een afgesloten ruimte en al helemaal niet om hun behoefte te doen. Met de Eco Granda XXL heeft je dier hier geen last meer van.

Er wordt een zak PeeWee houtkorrels meegeleverd. Deze werken het beste in combinatie met het rooster onderin. Ze nemen vocht goed op, waarna het door de bodem zakt en in de opvangbak terecht komt. Heb je maar een kat in huis, dan hoeft deze slechts eens per week geleegd te worden. 

De ontlasting moet je wel elke dag eruit scheppen. Dit kan met het handige meegeleverde schepje. Door het missen van de kap ruiken we soms toch nog wat luchtjes uit de bak. Vooral wanneer onze kat net zijn behoefte heeft gedaan.

Voordelen:
 • Geschikt voor katten die niet van afgesloten ruimtes houden
 • Je krijgt er een zak houtkorrels en een schepje bij
 • Duurzaam: je hoeft slechts 2 centimeter korrels erin te doen
 • Perfect voor zeer grote katten, er is geen maximale hoogte
Nadelen:
 • Korrels vallen soms naast de bak doordat er geen kap op zit
 • Soms toch nog vieze luchtjes te ruiken
 • Werkt niet met kattenbakvulling op basis van klei of silica
Check Prijs op Bol.com
Beste Hoek Kattenbak

Ebi Eclipse 70 Hoekkattenbak

4.5

De Ebi Eclipse 70 is een standaard grote kattenbak die je in elke hoek van de kamer kwijt kunt. Hierdoor neemt deze erg weinig plek in beslag, terwijl hij vanbinnen toch lekker ruim is. 

Hij heeft een kap met koolstoffilter, zodat vieze luchtjes nauwelijks in je kamer terechtkomen. Dit filter dient regelmatig vervangen te worden.

Wat ons opviel, is dat dit toilet licht van gewicht is en hierdoor gemakkelijk te verplaatsen was. Het handvat helpt hier ook bij. Doordat de instap laag is, kunnen ook oudere katten die wat slechter ter been zijn er gemakkelijk in. Dit is belangrijk, want deze dieren hebben sneller last van een ongelukje naast de bak en moeten dus makkelijk en snel de bak in kunnen stappen. Ook voor kittens is dit een prettige eigenschap.

Je kunt deze ruime kattenbak in drie verschillende kleuren kopen. Schoonmaken dient dagelijks te gebeuren op de gebruikelijke manier: gewoon met een schepje. 

Al met al vinden we dit model een stevige, grote kattenbak waar je kat nog lang plezier van heeft.

Voordelen:
 • Neemt weinig ruimte in, past in elke kamer
 • Koolstoffilter helpt tegen nare luchtjes in huis
 • Lage instap, hierdoor ook geschikt voor oude katten en kittens
 • Geschikt voor alle soorten kattengrit
Nadelen:
 • Koolstoffilter moet regelmatig vervangen worden om zijn functie te behouden
 • Moet dagelijks gereinigd worden
Check Prijs op Bol.com
Beste Design Kattenbak

Hoppa! Kattenhuis

4.6

Dit kattenhuis springt ons direct in het oog! Of juist niet, want het lijkt op het eerste gezicht een gewoon kastje met een opening erin. 

Wanneer je de deuren opent zie je een grote ruimte waarin je een XXL-kattenbak kwijt kunt. Deze bak mag maximaal 50 bij 50 centimeter zijn. Nagenoeg alle reguliere bakken passen hier dus in. Katten kunnen door de opening rustig en op hun gemak hun behoefte doen in het kastje.

Het meubel is sterk en robuust. Je kunt er tot 60 kilogram aan spullen op zetten. Ook is er binnen ruimte om eventueel iets extra’s op te bergen. Bijvoorbeeld afvalzakjes of een kattenbakschepje. Of je legt er een kattenbakmat in, zodat je dier geen korrels mee de kamer in neemt. 

De grote kattenbak gaat niet schuiven, omdat er een tussenschot in het kastje zit. Deze kun je naar wens eruit halen of laten zitten.

Het schoonmaken gaat gemakkelijk doordat beide deuren volledig geopend kunnen worden. Het kastje is wel groter dan een normale bak. Wees voor de aanschaf ervan overtuigd dat het in je woonkamer past.

Voordelen:
 • Ziet er erg leuk uit in de woonkamer
 • Je kat heeft voldoende privacy en rust om zijn behoefte te doen
 • Het kastje kan tot 60 kilogram aan gewicht dragen
 • Extra ruimte binnenin, naast de grote kattenbak, bijvoorbeeld voor zakjes en een schepje
Nadelen:
 • Wordt geleverd zonder kattenbak, deze moet je zelf nog aanschaffen
 • Neemt veel ruimte in
 • Niet gemakkelijk te verplaatsen
Check Prijs op Bol.com
Beste Zelfreinigende Keuze

Omega Paw Kattenbak

4.4

Deze zelfreinigende kattenbak moet je eens per dag ronddraaien, zodat het kattengrit steeds schoon en fris blijft. Tijdens het ronddraaien valt het losse grit door een rooster heen en blijven de klonten hangen. Wanneer je terugdraait zit alle viezigheid in de lade, terwijl het schone grit weer op de grond valt. Enige vereiste is dat je klontvormend kattengrit gebruikt.

Tijdens onze test werden we verrast door deze handige functie. Het rollen kost je nog geen minuut en is dus zo gebeurd. Je hebt er geen elektra of andere technische snufjes voor nodig. Wat we vooral prettig vonden, is dat ook de ontlasting opgevangen wordt. Je hoeft deze er dus niet uit te scheppen, iets wat bij veel bakken wel het geval is.

De instap is hoog: 15 centimeter. Dit heeft als voordeel dat er weinig grit in je huis terechtkomt. Het nadeel is dat oudere katten en kittens moeite kunnen hebben om op deze grote kattenbak te gaan. Het is jammer dat er geen klep in zit. Hierdoor ruiken we gemakkelijk vieze luchtjes.

We raden deze bak vooral aan als je en zelfreinigend model zoekt waar geen elektriciteit voor nodig is.

Voordelen:
 • Zeer stevig model, hoge kwaliteit
 • Gemakkelijk te legen en reinigen
 • Zowel urine als ontlasting vallen in de opvangbak
 • Hoge instap, hierdoor valt er geen grit buiten de bak en blijft je huis schoon
 • Geen elektriciteit nodig voor de zelfreinigende functie
Nadelen:
 • Enkel geschikt voor klontvormend kattengrit
 • Lastig in te stappen voor oudere katten en kittens
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Trixie Vico Be Eco Kattenbak

4.5

Deze XXL-kattenbak van Trixie is betaalbaar en geschikt voor elk kattenhuishouden. Hij is gemaakt van volledig gerecycled materiaal, waardoor de belasting op het milieu minimaal is. Iets wat wij zeker kunnen waarderen! 

De bovenkant is 48 centimeter hoog en hierdoor goed geschikt voor grote katten. Eventueel kun je dit toilet ook zonder deksel gebruiken.

Door de lage prijs is dit grote kattentoilet ook geschikt als tweede, of derde grote kattenbak in een huishouden met meerdere katten. Wat we ook prettig vonden, is dat je er alle soorten kattengrit in kan gebruiken. Sommige katten houden namelijk niet van houtkorrels, terwijl andere kleikorrels niet fijn vinden.

Qua design is dit model iets minder. Het is een gewone, onopvallende XXL-bak die doet wat hij moet doen. Namelijk dienen als toilet voor je harige huisgenootjes.

Voordelen:
 • Milieuvriendelijk: gemaakt van gerecycled materiaal
 • Hoge bovenkant, geschikt voor zeer grote katten
 • Kan zowel met als zonder kap gebruikt worden
 • Geschikt voor alle soorten grit
Nadelen:
 • Klepje blijft iets open staan, waardoor geuren kunnen ontsnappen
 • Design is minder mooi
Check Prijs op Bol.com

De beste grote kattenbak vergeleken

Beste Algemene keuze Meest Luxe Keuze Beste Zonder Kap Beste Hoek Kattenbak Beste Design Kattenbak Beste Zelfreinigende Keuze Beste Goedkope Keuze
JC Pets Premium Kattenbak Systeem Zedar Automatische Kattenbak PeeWee Eco Granda XXL Ebi Eclipse 70 Hoekkattenbak Hoppa! Kattenhuis Omega Paw Kattenbak Trixie Vico Be Eco Kattenbak
Algemene score 4,8/5 4,9/5 4,6/5 4,5/5 4,6/5 4,4/5 4,5/5
Kwaliteit 4,8/5 5/5 4,8/5 4,9/5 5/5 5/5 4,9/5
Hygiëne 4,5/5 5/5 4,5/5 4/5 4,5/5 4/5 4,5/5
Reinigen 4,8/5 4,8/5 4,7/5 4,4/5 4,8/5 4,8/5 4,4/5
Gebruiksvriendelijkheid 5/5 4,8/5 4,8/5 4,7/5 4,2/5 4,9/5 4,8/5
Gaat geuren tegen 5/5 5/5 4,2/5 4,8/5 4,2/5 4/5 4/5
Geschikt voor alle soorten vulling Nee Ja Nee Ja Ja Nee Ja
Hoogte 39 cm 35,5 cm n.v.t. 46 cm 50 cm 48 cm 40 cm
Prijs

€€

€€€

€€

€€

Waar moet je op letten met het kopen van een grote kattenbak?

 • Hoogte: de hoogte is erg belangrijk bij de keuze voor een goede grote kattenbak. Katten vinden het niet fijn als ze niet comfortabel kunnen poepen en plassen. Hierdoor kunnen ze gaan weigeren hun behoefte op de bak te doen en zelfs incontinent worden.
 • Hygiëne: let op faciliteiten die de bak hygiënisch schoon houden. Bijvoorbeeld een opvangsysteem op de bodem, waar alle vieze korrels steeds doorheen vallen. Of een ruime kattenbak die je rond kan draaien, zodat zelfs de ontlasting in een speciale bak valt. Op deze manier blijven de voeten van je snorrebaard altijd schoon. En is het ook voordelig voor de hygiëne in jouw huis!
 • Geschikt voor soort vulling: er zijn veel verschillende soorten kattenbakvulling op de markt. Check voordat je een grote kattenbak aanschaft of deze geschikt is voor de vulling van jouw keuze.
 • Reinigen: de meeste kattenbakken werken gewoon met een schepje. Je moet de boel dan elke dag met de hand schoonmaken. Maar er zijn tegenwoordig veel meer opties om je grote kattentoilet gemakkelijk schoon te maken. Zoals een opvangbakje waar alle urine en soms ook de ontlasting in valt. Je hoeft dan enkel dagelijks het bakje te reinigen.
 • Gaat geurtjes tegen: kies voor een model met een kap, een deurtje, een koolstoffilter of zelfs een plastic zak waar alle uitwerpselen direct in vallen, om zo vieze geurtjes in huis te voorkomen.

De voordelen van een grote kattenbak

 • Prettig voor grote rassen: katten die een maatje meer zijn kunnen in een ruime kattenbak voldoende draaien, keren en graven. Dit is natuurlijk gedrag en moeten katten kunnen doen om zich gelukkig te voelen.
 • Geen ongelukjes naast de bak: wanneer er stress ontstaat, bijvoorbeeld doordat je kat niet goed in de bak past, kan dit ertoe leiden dat je dier zijn behoefte naast de bak doet in plaats van erin.
 • Schoonmaken: hoewel je een XXL bak ook elke dag moet schoonmaken, is het geen drama als je het eens een dag vergeet. Of als je er een keer geen tijd voor hebt.
 • Meerdere katten: voor meerdere katten is het aan te raden ook meer kattenbakken in huis te zetten. Heb je twee kleine katten dan is het mogelijk dat ze een grote kattenbak samen gebruiken.

De soorten grote kattenbakken

 • Zelfreinigend: een zelfreinigende kattenbak heeft als groot voordeel dat het schoonmaken je weinig tijd kost. Voor de kat is deze eigenschap ook prettig. Katten zijn schone dieren die er niet van houden hun behoefte op een vieze plek te moeten doen. Een voorbeeld van een zelfreinigende XXL bak is onze beste algemene keuze, de JC Pets Premium.
 • Automatisch: de automatische kattenbak gaat nog een stapje verder. Deze reinigt de gehele bak, direct na elk bezoek van je kat. Je hoeft zo slechts nog eens per twee weken de grote kattenbak te legen. Een mooi voorbeeld hiervan is de Automatische Kattenbak Zedar
 • Zonder kap: een kattentoilet zonder kap is volledig open. Hierdoor past elke kat erin, hoe groot deze ook is. Ook kan deze bak katten helpen die het spannend vinden ergens in te kruipen. De beste bak zonder kap is de PeeWee Eco Granda XXL.
 • Design: zoek je geen doorsnee kattentoilet, kies dan voor een design model. Zoals die van Hoppa! Kattenhuis.

Mijn eigen ervaring

Als kattenbaasje heb ik natuurlijk ook een kattenbak in huis. Dit is best een grote kattenbak. Niet omdat mijn kat groot is, ze is juist aan de kleine kant, maar omdat ze dingen snel vies vindt. Wanneer haar hangmat in de krabpaal bijvoorbeeld vol met haren zit en ik hem niet snel genoeg schoonmaak, verkast ze gewoon naar een ander bedje. En dus ook zo met het kattentoilet. Ooit ben ik hem eens twee dagen vergeten schoon te maken en mevrouw plaste er uit protest gewoon naast. Nu ik een grote kattenbak heb aangeschaft, gebeuren dit soort ongelukjes niet meer.

Conclusie

Een grote kattenbak is een must wanneer je een grote kat, of meerdere katten  in huis hebt. De JC Pets Premium, onze beste algemene keuze, geeft er een zak houtkorrels en een schepje bij. En onze meest luxe keuze neemt je al het werk uit handen. Deze werkt volautomatisch en met een app, waardoor het verschonen een peuleschil is.

Ook de bak van Omega Paw is zelfreinigend. Je hoeft hem enkel een keer per dag rond te rollen en alles is weer fris en schoon.

Heb je weinig ruimte, maar wel een grote kat? De Ebi Eclipse 70 kan je in een hoek plaatsen, waardoor je ruimte bespaart.
Sommige katten hebben liever geen overdekte bak. Voor hen is de PeeWee Eco Granda XXL ideaal.

Veelgestelde vragen

Welke kattenbak voor grote kat?

Kies voor een grote kat altijd een XXL kattenbak. Zorg ook dat de opening niet te klein is. Wanneer dit wel het geval is, kan dit een extra drempel zijn voor de kat, om er zijn behoefte op te doen. Twijfel je, kies dan voor een model zonder kap, of die ook zonder kap te gebruiken is.

Wat is een grote kattenbak?

Een grote kattenbak is speciaal geschikt voor katten van een groot ras. Bijvoorbeeld de Maine Coon of een ragdoll. Deze katten zijn langer, groter en zwaarder dan de gemiddelde huiskat en moeten ook comfortabel op de kattenbak kunnen gaan.

Kan een kattenbak te groot zijn?

Voor veel katten is een XXL kattenbak prettig, omdat ze er goed in kunnen graven en ronddraaien. In dat geval kan de kattenbak niet te groot zijn. Natuurlijk moet je ook opletten dat de grote kattenbak nog steeds in huis past. Heb je meerdere katten, zet dan ook meer bakken in huis.

Hoe groot moet een kattenbak zijn?

Kies voor grote katten een ruime kattenbak met een hoogte tussen 35 en 50 centimeter. Zo weet je zeker dat je kat er goed in kan staan. Ook de lengte en de breedte zijn belangrijk. Zorg ervoor dat je dier soepel kan draaien. Meet de ruglengte van jouw kat op. Zo lang moet de bak minimaal zijn.

Is 1 kattenbak genoeg voor 2 katten?

Omdat katten erg schone dieren zijn, is één kattenbak in huis soms niet voldoende voor twee katten. Vaak is het zelfs zo dat elke kat graag zijn eigen kattenbak heeft. In dit geval moet je dan een derde kattenbak aanschaffen. Dit is uiteraard per kat verschillend.

Dokter Fit