De 7 Beste Zelfreinigende Kattenbakken Van 2023

De 7 Beste Zelfreinigende Kattenbakken Van 2023

Een zelfreinigende kattenbak is ideaal voor kattenbezitters die de dagelijkse schoonmaak willen vereenvoudigen. Het automatische reinigingssysteem neemt de taak van handmatig scheppen uit handen, wat veel tijd en moeite bespaart.

Daarnaast minimaliseert het de verspreiding van onaangename geuren en verbetert het de hygiëne in je huis. Een zelfreinigende kattenbak is hierdoor ideaal voor mensen met een druk schema of voor mensen die hun kat soms alleen moeten laten.

Een zelfreinigende kattenbak vermindert verder het risico op bacteriële besmetting. Hierdoor komt het zowel jou als je kat ten goede! Benieuwd naar de beste zelfreinigende kattenbakken van 2023? Wij hebben verschillende modellen voor je getest en met elkaar vergeleken.

Beste zelfreinigende kattenbakken overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest luxe keuze Check Prijs
Beste zelfreinigende filtersysteem Check Prijs
Beste keuze tegen geurtjes Check Prijs
Mooiste design Check Prijs
Gebruiksvriendelijkste keuze Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs

De 7 beste zelfreinigende kattenbakken onderzocht

Beste Algemene Keuze

Zedar K900 Automatische Kattenbak Zelfreinigende Kattenbak

4.9

De Zedar K900 is een zeer innovatieve automatische kattenbak. Het detectiesysteem identificeert wanneer je kat de bak gebruikt en start automatisch het reinigingsproces zodra je kat vertrekt. Dit betekent dat je niet meer handmatig hoeft te scheppen om toch van een frisse kattenbak te genieten.

Deze zelfreinigende kattenbak heeft een modern design. Hierdoor past de kattenbak goed in verschillende interieurstijlen. De kattenbak heeft daarnaast een glad oppervlak, waardoor schoonmaken erg eenvoudig is.  

De zelfreinigende kattenbak is eenvoudig te bedienen met de bijbehorende app. Deze app zorgt ervoor dat je de bak volledig naar wens in kunt stellen. Daarnaast ontvang je ook notificaties voor reiniging en bijvulling.

Uit onze test is gebleken dat de Zedar K900 een uitstekende keuze is voor kattenbezitters die graag een schone omgeving willen voor hun kat. Daarnaast neemt dit zelfreinigende model je veel werk uit handen. Je hoeft enkel wekelijks het opvangzakje te vervangen!

Voordelen:
 • De kattenbak geeft zelf aan wanneer de bak geleegd moet worden
 • De trommel is te verwijderen, gemakkelijk schoon te maken
 • Je kat wordt iedere keer gewogen voor een goed inzicht in zijn gezondheid
 • Het grit gaat extra lang mee dankzij de zuinige werking
 • Wordt geleverd met een uitgebreide handleiding
Nadelen:
 • De kattenbak is aan de grote kant
 • Je kat moet er in het begin misschien even aan wennen
Check Prijs op Bol.com
Beste Zelfreinigende Filtersysteem

JC Pets Premium Kattenbak Systeem

4.7

De JC Pets kattenbak heeft een handig formaat dat geschikt is voor zowel kittens als volwassen katten. Deze kattenbak is voorzien van een zelfreinigend filtersysteem. Een uniek filterrooster scheidt urine en vaste uitwerpselen, waardoor je alleen nog maar poep hoeft te scheppen en de lade hoeft te legen.

Deze zelfreinigende kattenbak is zeer eenvoudig in gebruik. Het afneembare ontwerp en de grote voorklep maken toegang en onderhoud gemakkelijk. De kattenbak wordt daarnaast geleverd met een startpakket bestaande uit houtkorrels en een kattenbakschep. Hierdoor heb je alles in huis voor een schone kattenbak.

Het systeem van deze kattenbak voelt erg stevig aan. Daarnaast sluiten de onderdelen goed op elkaar aan, waardoor er geen vuil in de naden gaat zitten

Uit onze test bleek dat dit zelfreinigende kattentoilet gebruiksvriendelijker en diervriendelijker is dan traditionele kattenbakken. Het minimaliseert de hoeveelheid schoonmaakbeurten en zorgt voor een aangename kattenbakervaring voor zowel baasjes als katten.

Voordelen:
 • Geschikt voor kittens en volwassen katten
 • Wordt met kattenbakkorrels en een kattenbakschep geleverd
 • Het zaagsel valt automatisch in de bak, eenvoudig te legen
 • Groot formaat voor extra comfort voor kat
Nadelen:
 • Enkel met houtkorrels als kattenbakvulling te gebruiken
 • Er kunnen nog steeds geurtjes uit de kattenbak ontsnappen
 • Je moet alsnog poep scheppen
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Tegen Geurtjes

Petree Cube Zelfreinigende Kattenbak

4.6

Wanneer je snel last hebt van vervelende geurtjes uit jouw kattenbak, is de Petree Cube kattenbak een goede oplossing. Deze zelfreinigende kattenbak is zowel handmatig als automatisch te reinigen. Het schoonmaakproces begint direct zodra je kat de bak verlaat. De ingebouwde app stelt je daarnaast in staat om de status van de kattenbak te controleren en belangrijke informatie over het gebruik van je kat te verzamelen.

Het ontwerp van deze kattenbak is geavanceerd en functioneel. Het systeem maakt gebruik van technologieën zoals infraroodsensoren, gewichtssensoren en een microgolfradar om de veiligheid van je kat te waarborgen. De bak heeft ook een handige nachtlamp voor extra zicht in het donker.

Deze kattenbak is in combinatie met verschillende soorten kattenbakvulling te gebruiken. Hierdoor heb je de keuze om de beste kattenbakvulling voor jouw kat te kiezen. Dit model is verder voorzien van een ingebouwde antigeur spray om nare geuren te elimineren en te desinfecteren.

Hoewel deze bak een investering is, biedt het model zeer goede prestaties en functies die de prijs rechtvaardigen. De kattenbak is geschikt voor vrijwel iedere kat en zorgt gegarandeerd voor een schonere omgeving voor jouw kat.

Voordelen:
 • Ingebouwde antigeur spray desinfecteert en elimineert geurtjes
 • Wordt geleverd met zwarte uitloopmat
 • De geur wordt vrijwel direct opgenomen
 • Door meerdere katten te gebruiken
 • In combinatie met vrijwel iedere kattenbakvulling te gebruiken
Nadelen:
 • De instap is aan de hoge kant, minder geschikt voor oude katten
 • De Nederlandse vertaling van de app is niet helemaal correct
Check Prijs op Bol.com
Mooiste Design

ELS PET Zelfreinigende Kattenbak XXL

4.6

Wanneer je op zoek bent naar een praktische zelfreinigende kattenbak met een mooi design, is de ELS PET kattenbak een goede keuze. Dit zelfreinigende model is ontworpen met het oog op zowel functionaliteit als esthetiek.

De kattenbak heeft een geïntegreerde opvangbak voor kattengrit en een volledige afdichting om geurtjes te minimaliseren. Het strakke ontwerp ziet er modern uit en past in elke ruimte. Het is een aantrekkelijke toevoeging aan je interieur en stoort niet in huis, in tegenstelling tot veel andere kattenbakken.

Deze kattenbak biedt zowel een geplande als een automatische reinigingsmodus, waardoor handmatig scheppen overbodig is. De kattenbak maakt daarnaast gebruik van Uv-technologie om geurtjes te verminderen en bacteriën te verwijderen. Hierdoor is de kattenbak extra fris.

Deze zelfreinigende kattenbak is geschikt voor alle kattenrassen en formaten. Verder is de kattenbak te gebruiken met verschillende soorten kattenbakvulling tot 5 mm. Het innovatieve ontwerp en de duurzame constructie zorgen daarnaast voor een hoog gebruiksgemak.

Voordelen:
 • Goede afsluiting voorkomt nare geurtjes
 • De bak sluit af tijdens het scheppen voor extra veiligheid
 • Eenvoudig via de bovenkant te legen
 • Hoeft slechts één keer per week gelegd te worden
 • Aantrekkelijk ontwerp, niet storend in interieur
Nadelen:
 • Alleen geschikt voor klontvormende kattenbakvulling die niet blijft plakken
 • Let er op dat je niet te veel grit in de kattenbak plaatst
Check Prijs op Bol.com
Gebruiksvriendelijkste Keuze

Eyzo Zelfreinigende Kattenbak Lime Groen

4.4

Deze zelfreinigende kattenbak combineert functionaliteit met een modern design. De kattenbak maakt gebruik van een eenvoudig draaisysteem voor een efficiënte reiniging. Wanneer het tijd is om schoon te maken, til je de bak op, waardoor schoon kattengrit gescheiden wordt van de gebruikte. Door de bak vervolgens te draaien, worden de resten naar het opvangbakje geleid dat eenvoudig te legen is.

Het gebruiksgemak van deze kattenbak is een van zijn grootste voordelen. De kattenbak is geschikt voor zowel jonge als oude katten. De verlaagde stand maakt de kattenbak daarnaast ook toegankelijk voor kittens. Het reinigen van de bak is snel en eenvoudig.

Uit onze test bleek dat deze zelfreinigende kattenbak een praktische keuze is voor katteneigenaren. Het moderne ontwerp en de eenvoudige reinigingsfuncties maken het een must-have voor iedereen die van een schone kattenbak wil genieten.

Voordelen:
 • Lage instap, toegankelijk voor oudere katten en kittens
 • Niet voorzien van een motor die kapot kan gaan
 • Gemaakt van stevige materialen voor duurzaamheid
 • In enkele seconden schoon te maken
Nadelen:
 • Soms kan je kat zijn behoeftes op het rooster doen
 • Kan het beste in combinatie met een mat gebruikt worden
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Omega Paw Zelfreinigende Kattenbak

4.4

Deze zelfreinigende kattenbak heeft een extra groot formaat en is speciaal ontworpen voor huishoudens met meerdere en/of grote katten. Deze kattenbak maakt gebruik van een rolmechanisme, waardoor het schoonmaken erg eenvoudig is.

Door de kattenbak op zijn rechterkant te rollen en weer terug te plaatsen, worden uitwerpselen en urineklonten gescheiden van het schone grit. De klonten worden opgevangen in de lade. Deze opvanglade is gemakkelijk te legen in de vuilnisbak. Hierdoor is deze kattenbak niet alleen praktisch, maar ook hygiënisch.

Deze kattenbak heeft een neutrale bruine/taupe kleur, waardoor hij goed past in verschillende interieurs. De kattenbak is verder volledig demonteerbaar en eenvoudig schoon te maken.

Naast dat deze zelfreinigende kattenbak erg voordelig is, zorgt hij er ook voor dat je minder kattenbakvulling nodig hebt. Hierdoor is deze kattenbak een nog slimmere keuze. Wij raden deze kattenbak daarnaast aan voor huishoudens met grotere katten, aangezien het formaat erg groot is.

Voordelen:
 • Zorgt ervoor dat je geen vieze handen krijgt bij het schoonmaken
 • Je hebt minder kattenbakvulling nodig doordat de schone vulling gescheiden wordt
 • Katten hoeven niet aan de kattenbak te wennen
 • Groot genoeg voor vrijwel iedere kat
Nadelen:
 • Kleine uitwerpselen vallen soms door het filter
 • Het filter blijft minder goed op zijn plek zitten
Check Prijs op Bol.com

De beste zelfreinigende kattenbak vergeleken

Beste Algemene Keuze Meest Luxe Keuze Beste Zelfreinigende Filtersysteem Beste Keuze Tegen Geurtjes Mooiste Design Gebruiksvriendelijkste Keuze Beste Goedkope Keuze
Automatische Kattenbak Zelfreinigende Kattenbak Catlink Smart Litter Box JC Pets Premium Kattenbak Systeem Petree Cube Zelfreinigende Kattenbak ELS PET Zelfreinigende Kattenbak XXL Eyzo Zelfreinigende Kattenbak Lime Groen Omega Paw Zelfreinigende Kattenbak
Algemene score  4,9/5  4,8/5  4,7/5  4,6/5  4,6/5  4,4/5  4,4/5
Gebruiksvriendelijkheid  5/5  4,9/5  4,8/5  4,6/5  4,5/5  4,3/5  4,5/5
Formaat  4,8/5  4,8/5  4,8/5  4,7/5  4,6/5  4,4/5  4,6/5
Design  4,9/5  4,7/5  4,5/5  4,4/5  4,6/5  4,2/5  3,9/5
Veiligheid  4,9/5  4,8/5  4,6/5  4,6/5  4,8/5  4,5/5  4,6/5
Elektrisch  Ja  Ja  Nee  Ja  Ja  Nee  Nee
Prijs

€€€€

€€€€

€€

€€€€

€€€€

€€

€€

 

Waarop letten bij het kopen van een zelfreinigende kattenbak

 • Gebruiksvriendelijkheid: het is van groot belang dat de zelfreinigende kattenbak gemakkelijk te gebruiken is. Kijk naar modellen met een eenvoudig bedieningspaneel of touchscreen. Controleer ook of de installatie en het onderhoud niet te ingewikkeld zijn. Een gebruiksvriendelijke kattenbak maakt het dagelijkse leven met je kat veel aangenamer.
 • Formaat: het formaat van de kattenbak is cruciaal, zowel voor jouw huis als voor het comfort van je kat. Zorg ervoor dat de bak groot genoeg is voor je kat om zich vrij te bewegen en te draaien zonder krap te zitten. Kies in dit geval voor een grote kattenbak. Tegelijkertijd moet de bak passen in de beschikbare ruimte in jouw huis.
 • Design: hoewel functionaliteit belangrijk is, mag het design niet over het hoofd worden gezien. Kies een kattenbak met een mooi ontwerp dat past bij jouw interieur. Gelukkig zijn er tal van modellen beschikbaar met verschillende kleuren en stijlen.
 • Veiligheid: veiligheid is zowel voor jouw kat als voor jou belangrijk. Controleer of er geen scherpe randen of losse delen zijn die je kat kunnen verwonden tijdens het gebruik van de bak. Het zelfreinigende mechanisme moet betrouwbaar zijn om ongelukken te voorkomen.
 • Elektrisch: als je kiest voor een elektrisch model, let dan op het energieverbruik. Kies voor een kattenbak die energiezuinig is en voldoet aan de veiligheidsnormen. Controleer ook of het elektrische systeem van hoge kwaliteit is om storingen te minimaliseren en de veiligheid te waarborgen. Houd ook rekening met het beschikbare stopcontact in de buurt van de kattenbak.

De wetenschap over een zelfreinigende kattenbak

Het vinden van een geschikte kattenbak voor jouw kat is soms een behoorlijke uitdaging. Wanneer je minder tijd hebt om de kattenbak schoon te maken, is een zelfreinigende kattenbak een goede keuze. Bij het kopen van een zelfreinigende kattenbak is het belangrijk om naar het ontwerp1 te kijken. Sommige katten geven namelijk de voorkeur aan een open kattenbak, terwijl andere katten liever op een dichte kattenbak zitten. Dit hangt erg af van de kat zelf en is het beste thuis zelf met de kat te testen voordat er een zelfreinigende kattenbak wordt aangeschaft.

Wat voor kattenbak je ook hebt, een schone kattenbak2 is voor iedere kat erg belangrijk. De kattenbakervaring moet positief zijn om ervoor te zorgen dat de kat op een fijne manier zijn behoeftes kan doen. Daarnaast is een goede kattenbakomgeving niet alleen belangrijk voor het welzijn, maar ook voor de gezondheid van de urinewegen.

De soorten zelfreinigende kattenbakken

 • Kattenbakken met automatische harksystemen: deze bakken hebben een mechanisch harkmechanisme dat regelmatig door de kattenbak gaat. Dit om klonten of vuil op te scheppen en in een aparte container te deponeren. Dit systeem vermindert aanzienlijk de behoefte aan dagelijkse handmatige schoonmaak. Het zorgt voor een schone omgeving en minimaliseert geuroverlast.
 • Roterende bakken: in deze bakken draait de gehele kattenbak om de schone kattenbakvulling te scheiden van de vuile. De vuile vulling wordt in een aparte lade of container gedeponeerd. Roterende bakken vereisen meestal elektriciteit, maar zijn ook verkrijgbaar als handmatige variant.
 • Zwaartekrachtsystemen: deze bakken maken gebruik van een zwaartekrachtsysteem om de vuile kattenbakvulling te scheiden van de schone. De schone vulling blijft bovenaan, terwijl de klonten of het vuil naar beneden vallen in een aparte lade. Ze hebben geen elektriciteit nodig en zijn eenvoudig in gebruik.
 • Elektrische zeefbakken: deze kattenbakken bevatten een elektrisch aangedreven zeef die door de kattenbak gaat. Op deze manier worden de klonten en het vuil gescheiden en in een aparte container gedeponeerd. Ze zijn efficiënt in het handhaven van schone kattenbakvulling en minimaliseren geurproblemen.

Mijn eigen ervaring

Mijn ervaring met een automatische kattenbak is erg positief. Het gemak en de hygiëne die het biedt, maken het een waardevolle toevoeging aan mijn leven als kattenbaasje. Doordat de kattenbak zichzelf schoonmaakt, hoef ik me geen zorgen te maken over het dagelijks handmatig schoonmaken.

Een zelfreinigende kattenbak bespaard me behoorlijk wat schoonmaakwerk. Daarnaast is ook mijn kat er erg blij mee. In het begin was het even wennen. Mijn kat is wat groter, maar ze paste er gelukkig goed in! Nu is haar kattenbak ook een stuk schoner en hoef ik me geen zorgen te maken over vervelende geurtjes, zeker niet wanneer ik de kattenbak in combinatie met een luchtreiniger gebruik.

Conclusie

Een zelfreinigende kattenbak is, net zoals een krabpaal, een handig hulpmiddel voor iedere kattenbezitter. Met een zelfreinigende kattenbak neem je jezelf veel schoonmaakwerk uit handen en geniet ook jouw kat van een schone bak.

Een zelfreinigende kattenbak die allround erg goed scoort is de Automatische Kattenbak Zelfreinigende Kattenbak. Deze kattenbak is zeer gebruiksvriendelijk en veilig in gebruik. Ben je op zoek naar een wat luxere kattenbak? Dan raden wij de Catlink Smart Litter Box aan.

Wanneer je het design van de kattenbak erg belangrijk vind, is de ELS PET Zelfreinigende Kattenbak XXL een goede keuze. Deze kattenbak heeft een mooi, modern design dat goed staat in vrijwel ieder interieur. Wil je niet te veel geld uitgeven aan een zelfreinigende kattenbak? Dan raden wij de Zelfreinigende Kattenbak L + Kattenbakmat aan.

Veelgestelde vragen

Welke kattenbakvulling voor zelfreinigende kattenbak?

Voor zelfreinigende kattenbakken is klontvormende kattenbakvulling vaak de beste keuze. Deze vulling klont wanneer het in contact komt met vocht. Hierdoor is het gemakkelijk te scheppen en werken de automatische reinigingssystemen efficiënter.

Wat doet een automatische kattenbak?

Een automatische kattenbak reinigt de kattenbak automatisch door vuile kattenbakvulling te scheiden van schone. Dit wordt meestal gedaan met behulp van een mechanisch harkmechanisme, een roterende trommel of een ander geautomatiseerd systeem.

Hoe vaak moet een kat naar de kattenbak?

De frequentie waarmee een kat naar de kattenbak moet, varieert per kat. Gemiddeld is dit ongeveer 2-4 keer per dag voor volwassen katten. Kittens en oudere katten kunnen vaker naar de kattenbak gaan.

Zijn zelfreinigende kattenbakken OK voor katten?

Over het algemeen zijn zelfreinigende kattenbakken goed geschikt voor katten. Ze bieden een schone omgeving en verminderen geuroverlast, wat gunstig is voor zowel katten als eigenaren. Sommige katten kunnen echter terughoudend zijn om ze te gebruiken vanwege het geluid of de beweging van het reinigingssysteem.

Hoe vaak moet je een zelfreinigende kattenbak legen?

Het legen van een zelfreinigende kattenbak hangt af van het type en de grootte. Meestal moet dit om de paar dagen tot een week worden gedaan. Het is belangrijk om regelmatig de afvalcontainer te controleren en te legen om geuroverlast te voorkomen en de efficiëntie van het systeem te behouden.

Bronnen

1 Litter box preference in domestic cats: covered versus uncovered

2 The ins and outs of the litter box: A detailed ethogram of cat elimination behavior in two contrasting environments

Dokter Fit