De 7 Beste Waterkokers van 2023
waterkoker featured image

De 7 Beste Waterkokers van 2023

Een waterkoker is een handig elektrisch keukenapparaat waarmee je snel en moeiteloos heet water bereidt voor thee of andere warme drankjes. 

Als groot theeliefhebber gebruik ik een elektrisch model met temperatuurregulatie, waardoor ik voor iedere theesoort het water op precies de juiste temperatuur verwarm. Zo smaakt mijn thee het allerlekkerst!

In deze top 7 zet ik de beste waterkokers voor je op een rij. In deze lijst vindt je modellen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, luxe apparaten met extra functionaliteiten en toffe ontwerpen. Waar je voorkeur ook naar uitgaat, in deze lijst vindt je een elektrische fluitketel die bij je past.

Beste waterkoker overzicht 

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest luxe keuze Check Prijs
Beste heetwatertap Check Prijs
Stijlvolste keuze Check Prijs
Duurzaamste keuze Check Prijs
Beste compacte keuze Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs

De 7 beste waterkokers onderzocht

Beste Algemene Keuze

KitchenBrothers Elektrische Waterkoker

4.8

De elektrische waterkoker van KitchenBrothers is een hoogwaardig apparaat met veel functionaliteiten, mooie materialen en een hoog gebruiksgemak.

Het apparaat beschikt over een aantal handige functies, waaronder temperatuurregulatie. Hiermee stelden we de temperatuur tussen 60 en 100 graden in. De warmhoudfunctie (tot twee uur) was handig, al konden we hierbij niet de precieze temperatuur instellen. Ook het ingebouwde theefilter viel in de smaak tijdens onze test.

Kwalitatief is dit model van KitchenBrothers een uitstekende keuze. De glazen kan ziet er chic uit en het roestvrij staal draagt bij aan de stevigheid. We vonden de ingebouwde verlichting (een kleur per temperatuur) een leuke en sfeervolle toevoeging.

De kan heeft een inhoud van 1,8 liter, wat voldoende is voor zo’n zeven koppen thee. Het apparaat werkt ook nog eens vrij snel: binnen vijf minuten hadden we kokend water. Bedienen was makkelijk via het bedieningspaneel.

We raden deze tool aan als je op zoek bent naar een waterkoker die goed scoort op alle vlakken en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding heeft.

Voordelen:
 • Keuze uit 5 verschillende temperaturen
 • Kan water tot twee uur lang warmhouden
 • Ingebouwd theefilter zorgt ervoor dat je minder afwas hebt
 • Ledverlichting zorgt voor aantrekkelijke uitstraling
 • Hoogwaardige materialen, zoals glas en roestvrij staal
Nadelen:
 • Temperatuurregulering is niet helemaal nauwkeurig
 • Warmhoudfunctie werkt niet op lagere temperaturen
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

Tefal Flagship KO8508

4.6

De Tefal Flagship KO8508 is een luxe keuze met een digitaal scherm en een chic ontwerp.

Dit model beschikt over temperatuurregulering, waarbij je uit vijf temperaturen van 40 tot 100 graden kiest. We vonden dit handig, al gebruikten we de laagste temperatuur weinig. De warmhoudfunctie van een half uur is handig. Hierbij wordt het water niet werkelijk warmgehouden, maar schakelt het apparaat opnieuw aan als de temperatuur daalt.

Qua kwaliteit is dit model gemiddeld met een kunststof behuizing en kan. De uitstraling is, met name dankzij de slanke vorm, elegant en stijlvol. We vonden het dubbelwandige ontwerp ideaal, omdat de buitenkant koel bleef.

De bediening van het keukenapparaat is eenvoudig. Op het digitale scherm zie je de huidige temperatuur weergegeven, waardoor je kunt inschatten hoe lang het apparaat nog nodig heeft. In vier minuten warm je één liter op. We vonden het jammer dat het scherm automatisch uitschakelde, want juist na het koken van het water is het handig om te zien of het water nog warm genoeg is voor een tweede kop thee.

We raden dit luxe model aan als je een elegante uitstraling, een digitaal scherm en een dubbelwandig ontwerp zoekt.

Voordelen:
 • Ruime temperatuurinstellingen van 40 tot 100 graden
 • Dubbelwandig, houdt buitenkant koel
 • Simpel maar modern ontwerp
 • Mogelijkheid om water 30 minuten warm te houden
Nadelen:
 • Weinig indicatielijnen, lastig de juiste hoeveelheid in te schatten
 • Display blijft niet lang genoeg ingeschakeld
 • Zwaar vergeleken met andere modellen
Check Prijs op Bol.com
Beste Heetwatertap

KitchenBrothers Heetwaterdispenser

4.3

De heetwaterdispenser van KitchenBrothers zorgt ervoor dat je precies de juiste hoeveelheid water verwarmt voor thee, havermout of noedels. 

Het grootste voordeel is dat je met negen standen de juiste hoeveelheid water instelt (180 tot 300 milliliter). Het apparaat verwarmt alleen dit water en verspilt dus geen energie. We vonden dit ideaal voor losse kopjes thee, maar minder handig als we een pot thee wilden zetten.

Qua kwaliteit zijn we erg tevreden over dit stevige model met antislipvoetjes. Ook het ingebouwde kalkfilter viel in de smaak. Het apparaat is krachtig, waardoor je al binnen één minuut een heet kopje water van 300 milliliter hebt. Supersnel!

Je bedient de heetwatertap eenvoudig. Via een draaiknop stel je de gewenste hoeveelheid in en daarna druk je op de aan-uitknop. Mocht er toch te veel water uit de tap komen, is er altijd nog de stopknop. De lekbak zorgt ervoor dat je aanrecht watervrij blijft, ook als het nog wat nadruppelt. Het enige nadeel vonden we dat de tap niet in hoogte verstelbaar is, waardoor het hete water wat spetterde bij een klein kopje.

We raden dit model van KitchenBrothers aan als je vaak losse kopjes thee zet en geen energie wilt verspillen aan het opwarmen van (te veel) water.

Voordelen:
 • Verwarmt alleen de benodigde hoeveelheid water, geen energieverspilling
 • Erg snel: 300 milliliter warm in 1 minuut
 • 9 standen om de juiste waterhoeveelheid in e stellen
 • Kalkfilter makkelijk met de hand te reinigen
 • Makkelijk na te vullen dankzij afneembare watertank
Nadelen:
 • Zwaar vergeleken met andere waterkokers
 • Minder handig voor grote hoeveelheden
 • Niet in hoogte te verstellen, spettert wat bij klein kopje
Check Prijs op Bol.com
Stijlvolste Keuze

KitchenBrothers Waterkoker Retro

4.1

Als je op zoek bent naar een stijlvolle fluitketel, is dit retro model van KitchenBrothers een uitstekende keuze.

Waar het uiterlijk van de fluitketel opvallend is, is het qua functies een standaard keuze. Er zijn geen temperatuurinstellingen mogelijk en je drukt simpelweg op de aanknop om water te koken. Wel beschikt het apparaat over een verwijderbaar kalkfilter dat ook in de vaatwasser kan en een lichtindicator. 

De fluitketel is gemaakt van roestvrij staal en heeft een prachtige koperkleur. Hetzelfde ontwerp is ook verkrijgbaar in wit, zilver en zwart, al vinden we koper de meest retro-uitstraling voor in de keuken. Het industriële en modern ontwerp, in combinatie met de hoge kwaliteit, is super.

Qua gebruiksgemak is de fluitketel simpel te bedienen met alleen een aan-uitknop. Je kookt maximaal zeven (kleine) kopjes thee gezien de kan een inhoud van 1,7 liter heeft. Let erop dat er altijd minimaal 0,75 liter in de koker zit voor je hem aanzet. Een minpunt vonden we de snelheid en het geluid; de waterkoker was relatief langzaam en maakte behoorlijk wat geluid tijdens het opwarmen.

We raden dit model van KitchenBrothers voornamelijk aan als je een toffe retro fluitketel zoekt voor in je industriële of moderne interieur.

Voordelen:
 • Toffe retro fluitketel in de kleur koper
 • Gemaakt van roestvrij staal, voelt stevig aan
 • Makkelijk te bedienen met alleen een aanknop
 • Verwijderbaar kalkfilter, kan ook in de vaatwasser
Nadelen:
 • Moet altijd minimaal 0,75 liter water bevatten
 • Duurt even voordat de volle kan water kookt
 • Vrij luid
Check Prijs op Bol.com
Duurzaamste Keuze

Philips Eco Conscious Edition

4.4

Als je graag kiest voor duurzaam, ga je voor de Philips Eco Conscious Edition, gemaakt van milieuvriendelijke materialen en met energiezuinige functies.

Dit model doet precies wat je van een waterkoker verwacht: water koken. Over extra functies, zoals temperatuurinstellingen of een warmhoudfunctie, beschikt dit model niet. Wel heeft het een uitneembaar filter dat kalkaanslag vangt.

We zijn zeer te spreken over de duurzaamheid van dit apparaat. Het is gemaakt van biologisch plastic, afkomstig van hernieuwbare bronnen, zoals gerecyclede olie van voedselresten. Het proces verloopt op milieuvriendelijke wijze, al vonden we het jammer dat het apparaat ver van huis (in China) geproduceerd is. De uitstraling is minimalistisch en stijlvol en viel in de smaak. Zeker in combinatie met het koffiezetapparaat in dezelfde stijl ziet je keuken er tiptop uit.

Met maar één knop is de koker gebruiksvriendelijk en makkelijk te bedienen. Er is beveiliging tegen droogkoken, een handige indicatie voor kopjes en milliliters en er je kookt nooit te veel water. Minpuntjes zijn de hete buitenkant en de plasticgeur die het apparaat afgeeft.

We raden dit model van Philips aan als je een duurzame keuze wilt maken en van gerecyclede materialen en milievriendelijke functies houdt.

Voordelen:
 • Gemaakt van biologisch plastic afkomstig van hernieuwbare bronnen
 • Je verwarmt exact de juiste hoeveelheid om energieverspilling tegen te gaan
 • Minimalistische uitstraling met houten deksel, staat goed in de keuken
 • Uitneembaar filter vangt kalkaanslag
Nadelen:
 • Geproduceerd in China, niet dicht bij huis
 • Buitenkant wordt erg heet
 • Vervelende plasticgeur
Check Prijs op Bol.com
Beste Compacte Keuze

KitchenBrothers Waterkoker

3.9

Als je op zoek bent naar een simpel en compact model dat weinig ruimte in beslag neemt op het aanrecht, is deze koker van KitchenBrothers een goede keuze.

Dit simpele model kookt tot 1,7 liter water in 3 tot 8 minuten (afhankelijk van de inhoud) en beschikt over weinig extra functies. Dit maakt het model ideaal voor mensen die een simpele koker voor dagelijks gebruik zoeken.

Hoewel dit apparaat een vergelijkbare inhoud heeft met andere waterkokers, is het compacter op het aanrecht dankzij het hoge ontwerp. De kan gaat meer de hoogte in, waardoor de oppervlakte aanrecht dat benodigd is kleiner is. De binnenkant is gemaakt van roestvrij staal, wat aanslag tegengaat. We vonden het industriële ontwerp eenvoudig en subtiel.

Het deksel opent automatisch tot 30 graden en met een druk op de knop tot 70 graden. Dit verliep wat stroefjes, maar de aan-uitknop werkte goed. De buitenkant bleef aangenaam koel dankzij het dubbelwandige ontwerp.

We raden dit model van KitchenBrothers aan als je genoegen neemt met een simpele koker die doet wat het moet doen en met zijn hoge ontwerp en lichte gewicht compact op het aanrecht staat.

Voordelen:
 • Hoog ontwerp, waardoor weinig ruimte op aanrecht nodig
 • Dubbelwandig ontwerp houdt buitenkant koel
 • Binnenkant van roestvrij staal, bestendig tegen aanslag
 • Lichtgewicht met 1,2 kilo, makkelijk te verplaatsen
Nadelen:
 • Deksel gaat wat stroef open
 • Onprettige geur
 • Iets mindere kwaliteit
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Vivid Green Elektrische Waterkoker

3.7

De elektrische koker van Vivid Green is een voordelige keuze die over alle basiseigenschappen van een goede waterkoker beschikt.

Dit model heeft een inhoud van 1,8 liter wat voldoende is voor zo’n 7 kopjes thee. Met één druk op de knop zet je het apparaat aan en dankzij de transparante kan en de blauwe verlichting zie je precies hoeveel water er kookt. Tijdens onze test bleek het apparaat iets langzamer te zijn dan andere modellen.

Qua kwaliteit scoort dit model goed, zeker voor de prijsklasse waarin het zich bevindt. De kan is gemaakt van glas, wat voor een elegante uitstraling zorgt, maar waar je ook voorzichtig mee moet zijn in verband met hitte. Gelukkig is er een hittebestendig handvat.

Het deksel opent eenvoudig bij een ingedrukte knop, wat handig is voor het vullen. Dit model dient regelmatig ontkalkt te worden, omdat er geen filter is. We vonden deze taak vrij eenvoudig en mixten hier water en azijn voor. 

We raden dit keukenapparaat van Vivid Green aan als je een kleiner budget hebt, niet wilt inleveren op kwaliteit en voldoende hebt aan de basisfunctionaliteiten.

Voordelen:
 • Deksel opent makkelijk, met één druk op de knop
 • Glazen kan heeft elegante uitstraling
 • Blauwe verlichting is een leuk extraatje
 • Hittebestendig handvat voor veilig gebruik
Nadelen:
 • Voorzichtig met glazen buitenkant na koken, wordt erg heet
 • Iets minder snel dan andere modellen
 • Nodig om af en toe kalkaanslag te verwijderen
Check Prijs op Bol.com

De beste waterkokers vergeleken

Beste Algemene Keuze Meest Luxe Keuze Beste Heetwatertap Stijlvolste Keuze Duurzaamste Keuze Beste Compacte Keuze Beste Goedkope Keuze
KitchenBrothers Elektrische Waterkoker Tefal Flagship KO8508 KitchenBrothers Heetwaterdispenser KitchenBrothers Waterkoker Retro Philips Eco Conscious Edition KitchenBrothers Waterkoker Vivid Green Elektrische Waterkoker
Algemene score 4,8/5 4,6/5 4,3/5 4,1/5 4,4/5 3,9/5 3,7/5
Kwaliteit 5/5 4,5/5 4,3/5 4,6/5 4,4/5 3,9/5 3,9/5
Snelheid 4,5/5 4,6/5 5/5 3,5/5 4,3/5 4/5 3,5/5
Functies 4,8/5 4,5/5 4,5/5 3,5/5 4/5 3,5/5 3,5/5
Ontwerp 4,8/5 4,8/5 3,5/5 5/5 5/5 4,2/5 4,5/5
Instelbare Temperatuur Ja Ja Nee Nee Nee Nee Nee
Inhoud 1,8 L 1,7 L 2 L 1,7 L 1,7 L 1,7 L 1,8 L
Prijs €€ €€€€ €€€ €€ €€€

Waar moet je op letten met het kopen van een waterkoker? 

 • Kwaliteit: om je ervan te verzekeren dat je nieuwe waterkoker lang meegaat, let je op de kwaliteit van de materialen. Kies voor hoogwaardige materialen, zoals roestvrij staal of glas, die lang meegaan.
 • Snelheid: wie regelmatig thee zet, wil niet te lang op een warm kopje hoeven te wachten. Hoe snel een apparaat het water verwarmt, verschilt van model tot model. Als snelheid belangrijk voor je is, besteed je extra aandacht aan dit punt.
 • Instelbare temperatuur: echte thee-aficionado’s willen water op de juiste temperatuur kunnen bereiden, bijvoorbeeld 80 of 90 graden in plaats van 100. In zo’n geval is een koker met een instelbare temperatuur ideaal, waardoor je altijd de juiste temperatuur water hebt.
 • Inhoud: voor een kan thee is het belangrijk dat je voldoende heet water hebt. Let daarom op de maximale inhoud van de kan en zorg ervoor dat dit voldoende is. Let ook op het minimum om het apparaat aan te zetten. Hoe langer dit is, hoe minder water je zinloos verwarmt voor één kopje.
 • Functies: sommige waterkokers beschikken over extra functies, zoals een warmhoudfunctie gedurende een bepaalde tijd. Ook ingebouwde lampjes zijn een voorbeeld van iets extra’s wat sommige gebruikers leuk vinden.
 • Ontwerp: kies voor een model dat goed past bij je keuken en interieur. Sommige waterkokers hebben een retro fluitketel ontwerp, terwijl andere modellen juist een strak en minimalistisch ontwerp hebben. Let erop dat het model ook qua maat en gewicht aansluit bij je behoeften.

De voordelen van een waterkoker

 • Snel kokend water: waar je op een pannetje op het vuur vaak lang moet wachten, zijn veel waterkokers een stuk sneller. Je hebt kokend water binnen één minuut (of enkele minuten) en kunt direct een lekker kopje thee drinken.
 • Energiezuinig: omdat waterkokers direct het water opwarmen en geen warmte verliezen, zijn ze energiezuiniger dan een pannetje op het fornuis. Je bespaart op energiekosten door de waterkoker aan te zetten.
 • De juiste temperatuur: als je voor een waterkoker met temperatuurregulering kiest, stel je zelf de gewenste temperatuur in. Zo weet je zeker dat de temperatuur past bij de theesoort en de aroma’s goed tot zijn recht komen.

De soorten waterkokers

 • Elektrische waterkokers: een standaard model is de elektrische waterkoker. Met één druk op de knop zet je het apparaat aan en binnen één of enkele minuten heb je kokend water in de kan. Deze modellen hebben weinig extra functies, maar zijn zeer betaalbaar en gebruiksvriendelijk.
 • Waterkokers met filter: een waterkoker met een filter is ideaal om kalkaanslag tegen te gaan. Kies voor een verwijderbaar filter dat je met de hand of in de vaatwasser reinigt voor optimale hygiëne. Eventueel kun je ook overwegen om een waterontharder in huis te installeren. Hierdoor heb je niet langer last van kalkaanslag in de waterkoker én andere apparaten.
 • Waterkokers met temperatuurregulering: bij dit type koker stel je de gewenste temperatuur zelf in, waarbij je meestal kunt kiezen uit een vijftal temperaturen. Deze waterkokers zijn ideaal voor theeliefhebbers die graag de juiste temperatuur water hebben, maar kosten vaak ook iets meer.
 • Heetwaterdispensers: uit een heetwaterdispenser komt heet water met één druk op de knop. Een voordeel is dat alleen het benodigde water verhit wordt en er dus geen verspilling van energie is. Heetwaterdispensers zijn over het algemeen prijzig vergeleken met waterkokers.
 • Kokend waterkranen: een kokend waterkraan is een kraan met een speciale functie voor kokend water. Deze methode vraagt om speciale installatie en is minder voordelig, maar wel uiterst handig om snel kokend water te verkrijgen.

Mijn eigen ervaring

Als echte theeliefhebber is de waterkoker onmisbaar in mijn keuken. Ik heb voor een model met temperatuurinstellingen gekozen, zodat ik de juiste temperatuur water voor verschillende theesoorten heb. Dit verbetert het aroma van de thee, waardoor ik extra van mijn warme drankje geniet, zowel thuis als onderweg in een thermos drinkfles.

Conclusie

Een waterkoker maakt het leven van een theeliefhebber makkelijker, omdat je altijd snel heet water hebt. Ook voor andere toepassingen, zoals noedels of om eten sneller aan de kook te brengen, is de koker onmisbaar.

Uit onze test komt de KitchenBrothers Elektrische Waterkoker als beste algemene keuze naar voren. Dit model is van hoge kwaliteit, beschikt over temperatuurinstellingen en ziet er ook nog eens goed uit.

Heb je liever een heetwatertap om geen energie te verspillen? Dan kies je voor de KitchenBrothers Heetwaterdispenser. Een andere milieuvriendelijke keuze is de Philips Eco Conscious Edition, gemaakt van duurzame materialen. 

Voor wie gek op design en retro is, is de KitchenBrothers Waterkoker de beste keuze. Dit aantrekkelijke ontwerp staat goed op ieder aanrecht. Bij een kleiner budget raden we je de Vivid Green Elektrische Waterkoker aan, een model met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste waterkoker?

Uit onze test komt de KitchenBrothers Elektrische Waterkoker als beste algemene keuze. We waren onder de indruk van de temperatuurinstellingen, hoge kwaliteit en snelheid, en het aantrekkelijke ontwerp.

Wat is de energiezuinigste waterkoker?

De Philips Eco Conscious Edition is gemaakt van duurzame materialen, namelijk biologisch plastic, en beschikt over energiezuinige functionaliteiten. Zo verhit je alleen de gewenste hoeveelheid water, waardoor er geen energie verspild wordt. Hetzelfde geldt voor een heetwatertap.

Waar moet je op letten bij het kopen van een waterkoker?

Het belangrijkste zijn de functionaliteiten en snelheid. Kies voor een model met temperatuurinstellingen als je dit belangrijk vindt. Let er ook op of een model er aantrekkelijk uitziet op het aanrecht en of de inhoud groot genoeg is.

Wat kost een waterkoker aan stroom?

Hoeveel stroom een model gebruikt, is afhankelijk van het model zelf. Sommige kokers zijn zeer energiezuinig, terwijl andere modellen meer verbruiken.

Wat is zuiniger: een waterkoker of fluitketel?

Een waterkoker is duurzamer, omdat alle warmte gebruikt wordt richting het water en er geen warmte verloren gaat, wat bij een fluitketel wel het geval is.

Dokter Fit